Amning – Amme guide

Amning er vigtigt for mange, da det har mange fordele for både mor og barn. Der er desværre en del, som oplever udfordringer med amning. Vi har lavet denne guide til dig, der ønsker et godt ammeforløb. Amning har nogle fantastiske egenskaber og ikke nok med, at dit barn bliver mæt, så indeholder modermælk både proteiner, fedtstoffer, mineraler og vitaminer. Det er med til at bekæmpe infektioner og forebygge sygdomme og allergier. Modermælk har den fantastiske egenskab, at det tilpasser sig dit barns behov. Det betyder, at hvis dit barn bliver syg, så ændre modermælken sig, og producerer antistoffer mod den sygdom, dit barn har fået. WHO anbefaler, at du fuldammer dit barn, til det bliver 6 måneder.

Mange vil opleve udfordringer i forbindelse med amning, og det er helt normalt. Du skal ikke miste modet. Du kan altid søge råd og vejledning hos din sundhedsplejerske eller hos en ammerådgiver. Amning er noget, du som mor vælger, og du skal ikke gøre det, hvis det ikke er det rigtige for dig og din krop, det skal være en god oplevelse. Du sidder måske med spørgsmål som: hvor længe går der før, mælken løber til? Bliver mine bryster ved med at være spændte? Det vil vi komme nærmere ind på i vores amme guide.

Amme tips

Amme guiden skal hjælpe dig med at sikre en god opstart af dit ammeforløb.

1.

Hud-mod-hud-kontakt er vigtigt i den første tid, da det er med til, at stimulere dine hormoner og nedløbsrefleksen. Det er den refleks, der får mælken til at bevæge sig mod brystvorten, så barnet kan blive ammet. Det stimulerer ligeledes dit barn, og giver barnet lyst til at sutte. Derudover så skaber det en stor tryghed hos barnet, og du lærer samtidig barnets signaler at kende.

2.

Nogen oplever, at deres mælk allerede begynder at løbe til inden de har født. Oftest løber mælken til på 2 – 6 dagen, efter du har født. Det kan derfor være en god idé at købe ammeindlæg allerede inden fødslen, som du kan pakke i hospitalstasken og tage med på sygehuset, når du skal føde. I forbindelse med at mælken løber til, vil du opleve, at dine bryster er meget spændte, hvilket godt kan være smertefuldt. Det er en god idé at tage et varmt bad, da det kan tage nogle af spændingerne.Ammeindlæg er uundværlige, når mælken begynder at løbe til, da de absorberer væske, så du ikke får en våd bluse.

Der findes forskellige slags ammeindlæg, de findes blandt andet i uld, bomuld, silke og engangsammeindlæg. Fordelen ved at vælge ammeindlæg i uld er, at uld har en meget absorberende effekt, og dine brystvorter vil forblive tørre. Ulden vil holde dit bryst varmt, og det kan mindske chancen for brystbetændelse. Et ammeindlæg i bomuld og silke har ligeledes en absorberende effekt, men de er også åndbare, hvilket øger komforten. Silke har en naturligantiinflammatorisk egenskab, der er anvendt til at forebygge krakelerede brystvorter. Ammeindlæggene kan vaskes og derved genbruges. Engangsammeindlæg er også en mulighed. De har en god sugeevne, og hjælper dig med at holde dig tør.

 

 


2.1 Philips Avent vaskbare ammeindlæg – 6 stk.

 


2.2 Carriwell vaskbar silke ammeindlæg – hvid

2.3 Medela vaskbare ammeindlæg 4-pak

 


2.4 Medela engangsammeinlæg 30 stk.


3.

Det er en god idé, at tage den med ro i de første uger efter fødslen, så hverken dig og din baby bliver stresset. Hvis du bliver stresset, kan det resultere i, at mælken har sværere ved at løbe til eller at din mælkeproduktion nedsættes – dit barn vil derfor opleve hyppigere sult. Det er derfor en god idé, at sørge for at aftaler foregår hjemme hos jer, og det skal helst ikke være for lange besøg.

4.

Tålmodighed er vigtigt, da det tager tid at få amningen etableret, og det kræver øvelse. Det er vigtigt at søge råd og hjælp, hvis du oplever komplikationer. Hvis du oplever, at du får sår, rifter og ridser, så kan ammebrikker være løsningen, da de modvirker ømme og betændte brystvorter.


4.1  
Medela ammebrik – medium

 

4.2 MAM ammebrikker – str. 2

 


4.3 Philips Avent ammebrikker

5.

Amning gør ofte ondt i starten, hvilket er helt normalt. Hvis du mangler en god creme, som afhjælper gener ved amningen, så kan vi anbefale Medela Purelan Cremé. Det er ren lanolin og er uden tilsætningsstoffer. Hvis du døjer med tørre og sensitive brystvorter, så anbefaler vi Philips fugtgivende brystvortecreme, som også forbereder brystet til amning. Den er uden tilsat farve, konserveringsmidler eller parfume.

5.1 Medela Pureland cremé 37 gram

 

5.2 Philips Avent, fugtgivende brystvortecreme 30 ml.

6.

Det er vigtigt, at barnet tager korrekt fat om dit bryst. Det kan en ammepude være behjælpelig med, da den går ind og støtter både dig og din baby. Det betyder, at baby ligger i en god stilling i forhold til dit bryst. Det er med til at gøre amningen roligere. Har du svært ved at finde ud af, hvilkenammepude du skal vælge, så kommer vi her med tre gode bud.

6.1 Bbhugme – multipude

Vi anbefaler den multifunktionelle ammepude fra Bbhugme, hvor du får 3-i-en, da den både kan bruges som graviditetspude, ammepude og tumlepude. Pudens fasthed kan justeres med de medfølgende ’pebbles’, så den tilpasses netop jeres behov, så baby ligger godt for dit bryst. Hvis ryg og bækkensmerter i forbindelse med din graviditet lyder bekendt, så vil ammepuden fra Bbhugme hjælpe dig med at hvile og sove bedre.

6.2 Doomoo – ammepude

Den prisvindende ammepude fra Doomoo er ligeledes et godt bud. Den er formbar og giver god komfort. Ammepuden dækker rundt om hele maven, og vil derfor støtte din baby godt, når det er spisetid. Ammepuden kan også bruges som rygpude eller støtte til når dit barn skal lære at sidde selv.

6.3 Done By Deer – ammepude

Ammepuden fra Done by Deer er en skøn ammepude i et stilrent og klassisk dansk design, som giver ekstra støtte under amning, eller hvis din baby skal have flaske. Puden er nem at positionere, og den er fyldt med bløde polyesterfibre. Den er derfor et godt valg.

7.

Det er vigtigt, at du husker dig selv og får rigeligt med sund mad og drikke, da det bidrager til at opretholde mælkeproduktionen. Du bliver ekstra tørstig, når du ammer, så det er vigtigt, at du drikker rigeligt med vand. Husk på at alt, hvad du spiser videregiver du til dit barn gennem modermælken. Derfor skal du være opmærksom på, hvad du indtager og hvor meget. Her kan du inddrage din partner, som kan hjælpe dig med at huske dig på, du skal indtage meget væske og forsyne dig imens du ammer.

8.

Hvis barnet har svært ved at få fat i brystet og gang i nedløbsrefleksen, så kan en brystpumpe være en stor hjælp, så dit barn ikke skal bruge så mange kræfter på at sutte. Du undgår derfor en frustreret baby. Brystpumpen kan også hjælpe dig med at sætte din mælkeproduktion i gang. Hvis du er en af dem, som har meget mælk, så kan du bruge brystpumpen til at malke ud med. Den elektriske brystpumpe er til dig, som har brug for at malke ud flere gange dagligt. Hvorimod den manuelle brystpumpe er ideel til dig, som kun har behov for at malke ud nogle få gange.

Vi anbefaler dig den manuelle brystpumpe fra Mininor, da den med sine to indstillingsmuligheder: stimulering og udpumpning sikrer en så naturlig udmalkning som muligt. Den er ergonomisk med et lille håndtag, som ligger godt i hånden og den kan betjenes med både højre og venstre hånd. Der sidder en blød silikonepude i brystpumpens tragt, som tillader ekstra skånsom udpumpning.

Vi anbefaler dig den elektriske brystpumpe fra Philips Avent – SCF332/31, da den har god komfort. Der medfølger en blød massagepude til at stimulere din nedløbsrefleks. Brystpumpen har et lukket system, så udmalkningen foregår hygiejnisk. Den har få dele, hvilket gør den let at rengøre og samle igen.

8.1 Philips Avent – SCF332/31

 

 

8.2 Mininor brystpumpe

9.

Hvis du har udfordringer med amningen, så henviser vi til, at du søger hjælp hos din sygeplejerske eller du kan gå ind på https://www.ammenet.dk, som er en non-profit organisation, der yder online støtte og vejledning.

Vi ønsker dig et rigtig godt ammeforløb og husk på, at du er en god mor, uanset om du ammer eller giver dit barn flaske.