Babyshower – Guide, inspiration og idéer

Hvem husker ikke Charlottes besvær med at arrangere Mirandas babyshower i Sex and the City? Eller da Jennifer Lopez i 2008 havde lejet taget af Gramercy Park Hotel i New York til sit babyshower, hvor flere hundrede stod på gæstelisten?

Fænomenet “baby shower” er uden tvivl en kæmpe trend i USA, hvor markedet bugner af pynt og produkter målrettet denne festlige begivenhed.

Selvom vi i Danmark har været lidt mere tilbageholdende med at favne dette fænomen, er det helt klart blevet mere og mere udbredt blandt danskerne. Men hvad er det egentlig, hvor stammer det fra og hvad forventes der af et babyshower?

I denne guide kan du få en masse inspiration og gode idéer til, hvordan du arrangerer et fantastisk babyshower.

Hvad er et baby shower?

Da et baby shower er en forholdsvis ny tradition i Danmark, findes der ingen faste regler, der som sådan skal overholdes.

Et baby shower kan afholdes på lige præcis den måde, som passer til den gravide. Nogle elsker store fester og mange gæster, mens andre foretrækker det mere intime, hvor kun de nærmeste er til stede.

Et babyshower er en surprise “fest”, som arrangeres for den kommende mor af veninder, familie eller kollegaer. Babyshoweret afholdes typisk som et surprise-party, så den kommende mor ikke er forberedt på festen. Gæsterne “plejer” at inkludere veninder, familie og kolleger – men er du i tvivl, kan det være en god idé at alliere dig med hendes kæreste/mand.

Her er al fokus på den gravide, som skal forkæles og underholdes af gæsterne. Her bliver der budt på lidt at spise og pyntet op i farver, der matcher kønnet på det kommende barn.

Den danske udgave af baby shower er selvfølgelig meget præget af de amerikanske baby shower traditioner, hvor der kun er kvinder til stede. Gæsterne kommer med gaver til den gravide og det ufødte barn. I løbet af dagen afholdes der sjove selskabslege og hyggelige indslag.

Selvom vi i Danmark også kommer med gaver til den kommende mor, handler det for mange mest om at have en dejlig og hyggelig dag med ens familie og venner.

Maden er helt central ved et babyshower. Alt afhængig af hvilken tid på dagen, baby showeret skal afholdes, er der også forskellige muligheder.

Ved et formiddags arrangement kan det eksempelvis være en lækker brunch, hvor gæsterne hverisær medbringer noget dertil. Derudover kan maden være i form af snack som pølsehorn, pizzasnegle, små sandwich, kager, cupcakes og frugt.

Derudover er der tradition for, at alting, lige fra invitationer til udsmykning og pynt, følger et bestemt tema. Det kan være alt lige fra elefant, badeand og bamse til storke, prinse eller prinsesse tema. Ja, mulighederne for temaer er uendelig. Husk dog at overveje, om temaet vil falde i den kommende mors smag.

Der findes ikke nogle faste regler for, hvornår et baby shower skal afholdes. Dog plejer festen at blive afhold i tredje trimester i en weekend. Sørg for at koordinere med kæresten/manden, så den kommende mor ikke allerede har planer i forvejen.

Hvor stammer traditionen fra?

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at babyshower-traditionen stammer fra USA. Men faktisk har fænomenet rødder helt tilbage til 1800-tallet, hvor kvinder i den vestlige verden mødtes for at give den kommende mor gode råd og gaver. Idéen bag var, at disse “showers” hjalp den gravide med at skaffe de ting, hun manglede til det ufødte barn, mens de erfarne mødre kunne dele ud af egne erfaringer og visdom om dét at blive mor.

Gennem utallige tv-serier, Hollywood film og kendisser er det blevet mere og mere udbredt uden for USA og har også spredt sig til flere europæiske lande. Blandt andet er babyshower meget udbredt i lande som Tyskland, Italien, England og Frankrig.

Inspiration til gaver

Gaver hører også med til et babyshower, men der er ingen regler for, hvor store og dyre de skal være. De typiske baby shower gaver inkluderer tøj, legetøj og tilbehør til den første tid.

Vi har samlet et udvalg af gode gaver herunder. Få mere inspiration til babyshowergaver her!

 

gaveideer babyshower

 

1. BAMSE Elphee Cuddle cute fra Done by Deer 130,-   •   2. LEGETØJ Bidebold fra Oball 75,-     3. LEGETØJ Stable-klovn fra BRIO 190,-      4. STOFBLEER Golden balloon fra Done by Deer 90,-   •   5. BARNETS BOG Unisex Mine Første År fra Specialday 349,-   •   6. RANGLE Carly the Camel fra Paygro   •   7. SPEJL Sky fra Maseliving 379,-   •   8. LUGTSPRAY Stinky Winky fra Milk & Co. 120,-        

En anden god gaveidé, som de nybagte forældre helt sikkert vil sætte pris på, er et gavekort/klippekort. Dette kunne eksempelvis være på hjemmelavet færdigmad, støvsugning, tømme og fylde i opvaskeren, handle ind eller noget helt femte. Dette virker måske som små ting for dig, men for forældrene vil sådan et gavekort/klippekort med garanti betyde utrolig meget.

Derudover er der jo også den klassiske Diaper Cake. I USA er der tradition for at give en såkaldt “Diaper Cake”, hvor bleer, vaskeklude, stofbleer, sutter og andre babyprodukter alt sammen opbygges til en kage.

baby shower diaper cake     baby shower diaper cake

Billeder er lånt fra Pinterest

Forslag til selskabslege og hyggelige aktiviteter

Til et babyshower hører sig også selskabslege inden for “baby-genren”. Om der skal være præmier til vinderne eller ej, er smag og behag.

Gæt størrelsen: Gæt omkredsen på den gravides mave. Her kan gæsterne eksempelvis klippe et stykke garn af en garnrulle, eller markere det på et målebånd.

gæt fødselsdatoen
Billede er lånt fra Pinterest

Gæt fødsels datoen: Forbered en ramme med 4-5 uger omkring den gravides terminsdato. Brug et stempel/klistermærke til at markere, hvornår hver enkelt gæst tror, babyen bliver født. Dette er også et dejligt minde for den gravide fremover.

Tip 13: Her skal gæsterne gætte hvilke egenskaber, man tror, moderen ønsker, at barnet får fra henholdsvis faderen og hende selv. Det kan eksempelvis være “sangstemme”, “evne til madlavning” osv. Det må gerne være underholdende spørgsmål.

Gæt en børnesang: Tag nogle linjer eller ord fra en børnesang eller vuggevise. Det er dernæst gæsterne opgave at gætte hvilken sang, der er tale om.

Babybilleder: Hver gæst medbringer et babybillede af dem selv, og så gælder det om at gætte, hvem der er hvem.

dekorer en hagesmæk
Billede er lånt fra Pinterest

Dekorer en hagesmæk: Dette er en hyggelig og brugbar aktivitet, som de kommende forældre med garanti vil blive glade for. Alt I skal bruge er hvide hagesmække og tekstiltusser i forskellige farver. Hver enkelt gæst får en hagesmæk, som de må dekorere og pynte, som de ønsker.

Bleskifte: Her skal gæsterne konkurrere om at skifte ble på en dukke hurtigst.

Blindsmagning af babymad: Her kan man enten selv lave babymosen eller købe den færdiglavet. Gæsterne skal smage på mosen og forsøge at gætte, hvad den indeholder.

Oppyntning og dekoration til babyshower

En hyggelig del af dét at arrangere et babyshower er at pynte op og gøre lokalet klar til en skøn dag. Men skal man gå all in på glitter og pastel farver eller skal man holde det minimalistisk? Det handler i bund og grund om at gøre hovedpersonen glad og derfor tilpasse showerets tema, pynt og dekoration til hendes smag.

I kan eksempelvis pynte op med balloner, konfetti, bamser og flagranker. Derudover kan man købe små sutter og rangler i langt de fleste boghandlere. Ja, det er kun fantasien der sætter grænserne. Og selvom de fleste baby showers bliver dekoreret med lyserøde eller lyseblå farver, er der ingen regler for farver. Hvis hovedpersonen er vild med grøn, så er et grønt farvetema jo perfekt.

Du kan finde en masse inspiration og gode idéer på Pinterest ved at søge på “baby shower”.

 

Rigtig god fornøjelse 🙂