Babysvømning

Du kan tage din baby med til svømning som en del af en hyggelig aktivitet i hverdagen eller i weekenden. Når du tager til svømning, tilbringer du ikke udelukkende kvalitetstid med din baby, men du opbygger ligeledes en god relation til din baby gennem leg og øvelser i vandet. Du skal fokusere på at opbygge relationen først, så din baby kan opleve glæde og velvære i vandet. Det er vigtigt, at du kommer igang tideligt med babysvømning, så din baby hurtigt kan blive tryg og udfolde sig.

Selvom din baby er vand til at være i vand fra han/hun svømmede i fostervand, så kan det godt virke lidt overvældende at komme i svømmehallen på grund af de mange nye indtryk og lyde, der er. Derfor skal du tage det roligt og være lidt tålmodig den første gang.

Babysvømning foregår mens dit barn er 0 – 2 år, derudover skal din baby veje 4 kg, og navlen skal være lægt. Man siger at ca. fra babyen er 7 uger gammel, kan den komme i svømmehallen.

Inden I tager afsted, er det en god idé at se på nedenstående tjekliste.

Tjekliste til babysvømning

  • Badebukserbadedragt eller svømmeble.
  • Et ekstra tørt håndklæde, som bruges til at pakke din baby ind i fra og til omklædningsrummet.
  • Baby creme til til at smøre barnet efter svømmeturen.
  • Mad og drikke eller amning til efter badet.
  • Tøj til din baby der er nemt at tage på og af.
  • Tørre bleer til efter babysvømning.
  • Eventuel en bomuldshue.

Der gælder dog særlige regler for svømmebleer og badebukser for svømmehallerne, som kan læses her.

Når I er i svømmehallen første gang, er det vigtigt at bruge god tid i omklædningsrummet, så hverken du eller din baby bliver stressede. I skal også huske den grundige afvaskning, før I kommer i varmvandsbassinet for at undgå bakterier.

De 3 indre sanser

Når I udfører forskellige øvelser i vandet, så stimuleres de 3 indre sanser, som danner grundlag for dit barns læring med henblik på dets motoriske og sociale udvikling. De 3 sanser er:

  • Berøring af huden
  • Muskel/ledsansen
  • Labyrintsansen dvs. hovedets bevægelser

Udover de 3 indre sanser, så udvikles de 4 sidste sanser (syns-, høre-, lugte- og smagssansen), når din baby oplever nye ting.

Når dit barn er i vandet har det frie bevægelsesmuligheder – i alle retninger i vandet, hvorved barnet opnår en større bevægelseskvalitet og bliver dermed mere motorisk sikker.

Aktiviteter i vandet

Babysvømning i Aarhus

Ud over at man selv kan tage til svømning med sin baby, når det passer ind i dagligdagen, så er der ligeledes mulighed for at deltage i holdundervisning i svømmehaller. Nogle af de svømmehaller, der tilbyder undervisning i babysvømning er: MarselisborgCentret, Gellerupbadet, Lokalcenter Møllestien, Lystrup svømning, Badeanstalten Spanien og Lyseng Svømmebad. På de forskellige hjemmesider kan man f.eks. se hvilke hold, der er samt tilmelde sig.

Uanset om I vælger at tage i svømmehallen på egen hånd, eller melder jer til et hold, så handler det om at nyde samværet med din baby, og give det et naturligt og trygt forhold til vandet.

Held og lykke!