Babyudstyrs guide: Babyalarm

Det kommer nok ikke bag på nogen, at babyer sover meget. Faktisk sover de i gennemsnit hele 18 timer i døgnet.

Men for forældrene kan søvn og de mindste lyde også være en kilde til konstant bekymring: sover babyen stadig? Var den lyd fra babyen, eller var det postmanden? Kan vi overhovedet høre det, når babyen vågner?

3236751082_6f89c80923_zDerfor er en babyalarm en uundværlig genstand i hjemmet, som vil give dig så meget ro i sindet, som er muligt med sådan en lille størrelse.

Når din baby græder, klynker eller rører på sig, vil du høre det og straks kunne komme og trøste.

Men udover at give dig en smule ro i sindet, giver en babyalarm dig også mulighed for at få noget fra hånden i løbet af dagen. En babyalarm er derfor en kæmpe hjælp, så du altid kan holde et øje (eller øre) på din baby, selvom du befinder dig i et andet rum.

GÅ TIL: ‘Se vores store udvalg af babyalarmer’»

Valg af babyalarm

Men hvordan vælger man den rette babyalarm? Markedet er efterhånden så proppet med valgmuligheder, at man et kort øjeblik mister pusten, for ”hvilken babyalarm passer til vores behov?”.

Mens de forskellige babyalarmer kan have forskellige funktioner og features alt afhængig af mærke og model, er der helt grundlæggende to typer af babyalarmer: med lyd og med kamera.

Babyalarmer med lydvalg af babyalarm

Denne er nok den mest kendte og klassiske babyalarm. En babyalarm med lyd reagerer på og transmitterer lyden af din babys bevægelser og lyde.

Langt de fleste af denne type babyalarmer har også en lysfunktion, så du kan “se” støj fra dit barn, selv hvis du har skruet lydvolumen helt ned.

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af babyalarmer med lyd’»

Babyalarmer med kamera

babyalarm med kameraMed denne mere avancerede type babyalarm vil du aldrig være i tvivl, om din baby sover eller ej. Udover at kunne høre, kan du nemlig også holde øje med, hvad din baby foretager sig.

Mange af disse har også en nat-funktion med infrarødt lys, så du kan se din baby, selv når lyset er slukket og gardinerne er rullet for.

Disse funktioner er selvfølgelig smarte, men for mange vil de nok være overflødige, da man alligevel vil gå ind til sit barn, hvis man hører lyd eller gråd. Derudover kan nogle af disse features forkorte batteriernes levetid.

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af babyalarmer med kamera’»

Hvad er det vigtigste, når man skal købe en babyalarm?

babyalarm i barnevognEt sæt babyalarmer består af to enheder: 1 sender, der placeres tæt på barnet (børneværelset, barnevognen etc.) og 1 modtagerenhed til dig.

Forældreenheden skal, alt afhængig af mærket og modellen, have en fast plads i hjemmet (såsom stuen eller soveværelset) eller er bærbar, så du altid kan have den på dig. Den bærbare forældreenhed giver helt klart mest fleksibilitet.

Da babyalarmens primære funktion jo er at alarmere, når dit barn vågner eller græder, er signalet et vigtigt element at holde øje med. En babyalarm med godt signal betyder, at du ikke skal være bange for at overhøre dit barn.

Mens de bedste babyalarmer har en rækkevidde på helt op til 800 meter, så har andre en meget kortere rækkevidde.

Derfor skal du kunne stole på, at der er en god forbindelse. Hvis forbindelsen svigter, skal alarmen give besked.

Hvilken type giver det bedste signal?

babyalarm i tremmesengUdover rækkevidden er babyalarmens ‘følsomhed’ en anden relevant faktor at være opmærksom på.

Visse babyalarmer har nemlig større risiko for at opfange andre signaler (eks. andre babyalarmer) end andre, særligt hvis man bor i tætbefolkede områder. Her kan en mere kraftfuld model med flere kanaler, hvor du selv kan indstille kanalerne, være et bedre valg. Vælg eksempelvis en alarm med digitalt kodede kanaler frem for en analog alarm.

Babyalarmer med DECT (digitalt forstærket signal) har en lille risiko for interferens, dvs. at den modtager andre signaler end babyenhedens. Risikoen for interferens er derimod større med en analog alarm – dog bliver signalet bedre, hvis den har digitalt kodede kanaler.

Et godt råd er at gå efter en alarm, hvor du har mulighed for at justere enhedernes følsomhed.

Derudover skal alarmen også kunne advare dig, hvis batteriet er ved at løbe tør, eller hvis de to enheder er uden for rækkevidde.

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af tilbehør til babyalarmer’»

Hvad med stråling?

Babyalarmer udsender elektromagnetisk stråling. Det er den pulserende stråling, som mistænkes for at være skadelig selv ved lav sendeeffekt. Gå derfor efter en alarm med ikke-pulserende stråling og under 10 milliwatt.

Derudover udsender en analog babyalarm mindre stråling end en digital alarm. Samtidig kan nogle digitale alarmer sættes i såkaldt ECO-mode, hvor strålingen bliver mindre, men samtidig mindsker rækkevidden.

Smarte funktioner du bør holde øje med

  • Samtale funktion: nogle babyalarmer fås med “samtale funktion”, hvor du fra forældreenheden kan tale til babyenheden. Lyden af din stemme kan være beroligende for en grædende baby.
  • Genopladelige batterier eller AC adapter: lige som din baby skal til at sove til middag, opdager du, at alarmen er løbet tør for strøm. Undgå sådanne situationer med genopladelige batterier eller en AC adapter. Eller skal du gå efter litium-batterier, da de kan ”klatlades” og holder længere end almindelige batterier.
  • Indikation for strøm-status: denne vil alarmere dig, når din babyalarm er ved at løbe tør for strøm, så du kan få skiftet batterier eller sat den til opladning i stikkontakten.
  • Indikation for rækkevidde-status: denne vil give dig besked, hvis forbindelsen mellem de to enheder svigter. Den kan også fortælle dig, hvis du kommer uden for alarmernes rækkevidde til hinanden.
  • Termostat: med termostat funktionen kan du altid holde øje med temperaturen i børneværelset eller barnevognen, og om der er for varmt eller koldt hos dit barn