Babyudstyrs guide: valg af babyseng

En baby tilbringer i gennemsnit 18 timer om dagen i sin seng i løbet af det første leveår. Hver eneste dag oplever de verden på en helt ny måde og får en masse nye indtryk – intet at sige til, at har brug for en masse søvn.

sovende baby udstyrsguide babysengDet betyder, at en baby bruger mange af døgnets timer i sin seng, hvilket stiller store krav til sengen.

Men hvilken seng skal det være? Mulighederne er nemlig rigtig mange, hvorfor det kan være svært at finde rundt i de mange forskellige typer.

Helt overordnet kan man sige, at sengen til din baby skal være både komfortabel og sikker. Derudover afhænger valget helt af dine ønsker og indretningsstil, da babysenge fås i alverdens forskellige designs, modeller, materialer og farver.

I denne guide får du gode råd til, hvad I skal være opmærksomme på, når der skal investeres i en babyseng.

Typer af babysenge

Om din baby skal sove i en babyseng fra fødslen, sove i dobbeltsengen eller tilbringe nogle måneder i en vugge, er fuldstændig op til dig. Da langt de fleste børn på et eller andet tidspunkt ender med at sove i en babyseng eller tremmeseng, vælger mange forældre en tremmeseng fra starten. Dette kan være nemmere og billigere i længden.

Derudover findes også gode multifunktionelle muligheder, der i samme model kan gå fra at være vugge til babyseng, mens andre kan gå fra baby- til juniorseng.

GÅ TIL: ‘Se vores store udvalg af vugger, babysenge, tremmesenge og weekendsenge’»

Hvis du vælger at arve eller købe en brugt babyseng, skal du være opmærksom på, at standarderne og kravene til sikkerhed kan have ændret sig. Samtidig kan ældre babysenge også være mere skrøbelige, alt efter hvor meget de har været brugt.

Vugge

krybbe vuggeEn vugge til din babys første måneder kan være en hyggelig tilføjelse til et babyværelse, selvom det ikke er en absolut nødvendighed.

Fordelen ved en vugge kan være, at den tætte plads der omslutter barnet, kan minde om tilværelsen i moderens mave. Dette kan give en nærhed og tryghed.

En anden fordel er, at størrelsen på en vugge, hvilket gør den transportabel og gør det muligt at flytte den rundt omkring i huset.

Nogle vugger står fast på et stativ eller har hjul, mens andre vugger hænger fra et stående stativ. Mange vugger kan sættes fast i loftet eller fra en dørkarm med en krog eller et specielt beslag. Når vuggen sættes i ”sving”, kan de rolige og vuggende bevægelser hjælpe med at berolige et uroligt barn. Denne type vugge (eller en nature sway slyngevugge) anbefales en til børn med kolik.

En vugge er ikke en absolut nødvendighed. Selvom den fylder mindre end en babyseng, vil din baby stadig have behov for en “almindelig” babyseng i løbet af bare 3-6 måneder.

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af krybber og vugger’»

Co-sleeper og babynest til samsovning

chicco-berceau-next-2-me-denimMange forældre vælger at sove med barnet i dobbeltsengen i starten. Hvis dette er tilfældet, kan en co-sleeper være en god idé.

En co-sleeper er en krybbe til samsovning, der forbindes til og kan stå i forlængelse af din seng.

Med en co-sleeper kan du have din baby i samme seng, uden at være bange for at rulle over barnet i løbet af natten.

En anden mulighed er en babynest, som også kan bruges til meget andet. En babynest kan justeres, så den passer perfekt til dit barns størrelse og udvikling.

Ligesom en vugge er en co-sleeper ikke en absolut nødvendighed og kan ikke gøre det ud for en ”rigtig” babyseng.

LÆS OGSÅ: ‘Babynest – Hvad, hvorfor og hvornår?’»

Babyseng og tremmeseng

baby udstyrs guide babyseng done by deerNår det kommer til valg af babyseng og tremmeseng, er det igen smag og behag.

En babyseng kan nemlig fås fra nogle få hundrede kroner til flere tusinde kroner. Tremmesengen kan bruges fra barnet er nyfødt til ca. 3 års alderen.

De fleste tremmesenge er 60×120 cm i madrasmål og langt de fleste tremmesenge i dag har mulighed for højdejustering, så bunden kan justeres i højden.

Ved en baby kan det være rigtig rart, at barnet ligget højt, så din/jeres ryg bliver skånet. Efterhånden som barnet vokser, kan man sænke bunden, så når barnet er i stand til at vende sig selv, sidde osv., er bunden på sit laveste niveau.

Det anbefales, at bunden sættes helt ned og tremmesiden helt op, når barnet bliver ca. 5 mdr. og mere mobil. Så risikerer du ikke, at dit barn falder ud af sengen.

En seng, der kan vokse med barnet, kan være en god investering, da den kan bruges af barnet i flere år. Eksempelvis producerer Stokke, Leander og Sebra nogle rigtig fine tremmesenge, hvor der kan tilkøbes udvidelsessæt, så sengen kan udvides og bruges i flere år.

Hvis du vælger at bruge en tremmeseng fra starten, kan du også skabe den ”vugge-lignende” tilværelse på andre måder. Stil eksempelvis liften ned i babysengen eller brug en babynest eller sengerand som en slags sengeformindsker i tremmesengen, så den ikke virker så stor og skræmmende.

LÆS OGSÅ: ‘Tjekliste til en god og hyggelig puttetid’»

Weekendseng

5661c4d2e4b0f6919ba5619f-1000x1000En weekendseng kan være en rigtig lifesaver for forældre, der ofte er på farten eller til bedsteforældrenes hus.

Nogle weekendsenge kan foldes ud, så de også kan bruges som kravlegård i hverdagen.

Når du er på udkig efter en weekend seng, så vær sikker på, at den skan være let nok til dine behov, nem at sætte op og tage ned igen, let at rengøre og holdbar nok til gentagende brug.

Du vil højst sandsynligt blive glad for at investere i en rejsetaske eller håndtag, så du let kan tage weekendsengen med dig.

En weekendseng er typisk ikke særlig dyr, men er helt klart en investering værd!

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af weekendsenge’»

Tilbehør til babyseng

Babymadras

Når du køber en seng, er det ikke altid, at der følger en madras med.sovende pige

Ligesom hvis du var på jagt efter madras til din egen seng, skal du også have en god madras til din baby. Og måske skal babyens madras være endnu bedre, da babyer ligger meget ned.

Den typiske anbefaling er, jo fastere madras, jo bedre. Den faste madras giver babyen en bedre støtte, hvilket kan sikre en mere rolig og stabil søvn.

En god babymadras sikrer dit barn en bedre søvn og kan formindske problemer med nakke og ryg.

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af madrasser til babyer og børn’»

Babydyne til at putte i

qof_dEn lækker og blød babydyne er også et vigtigt tilbehør, hvor det godt kan betale sig at investere lidt ekstra på en god kvalitet.

Vælg en dyne, der kan tåle høje vaskegrader og tørretumbling, da ”uheld” jo kan ske.

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af dejlige dyner og bløde puder’»

Bed rocker og baby bouncer

Et smart ekstrakøb til en tremmeseng er ”bed rockers” og ”baby bouncer”. Disse placeres under tremmesengen og dermed har tremmesengen også den vuggende funktion.

Funktioner du bør overveje

  • Multifunktionalitet: Det kan være en god investering at købe en seng, der vokser med barnet og kan justeres fra vugge til babyseng til juniorseng. Det kan du eksempelvis med mærkerne Leander og STOKKE Sleepi.
  • Justerbar sengehøjde: Alle babysenge har 3 eller 4 madrashøjde indstillinger. Ideen bag er at indstille madrassen højt i starten, så det er nemmere at række ned i sengen, når du f.eks. skal amme i løbet af natten. Efterhånden som dit barn bliver ældre og mere mobil, sænkes senge bunden – også for at undgå, at barnet selv hopper, klatrer eller falder ud af sengen.
  • Opbevaring under sengen: Langt de fleste senge har enten godt med plads under sengen eller indbygget skuffesystem. Her kan opbevaringsskuffer være en rigtig god idé til pladsbesparelse.
  • God plads: Sørg for at vuggen eller babysengen har en åndbar konstruktion og nok plads til dit barn. Hvis sengen føles for stor for barnet, kan en sengerand eller babynest bruges til at “fylde pladsen ud” og skabe mere nærhed og tryghed.
  • Vugger og co-sleepers er i princippet kun for nyfødte. Alt afhængig af din seng og dit barns størrelse er disse kun brugbar i 3-6 måneder.
  • En babyseng kan bruges fra dag 1 og kan af langt de fleste bruges frem til barnet fylder 2. Et tydeligt tegn på at dit barn er ved at vokse ud af babysengen er, når barnet forsøger at klatre ud.

Husk sikkerheden

Selvom komfort og design spiller en rolle, så er sikkerheden det vigtigste. Forbrugerstyrelsen har en række råd og anbefalinger, som er rigtig gode at have i baghovedet, når I er på udkig efter en tremmeseng.

Først og fremmest er det vigtigt, at sengen er af et robust materiale og er stabil, så den ikke braser sammen, hvis/når der hoppes i den. Du kan se, om sengen er mærket med den europæiske standard for børnesenge ved at se efter mærket ”EN719 + årstal”.

Hvis man køber en tremmeseng med justerbar bundhøjde, skal der være minimum 30 cm fra bunden til toppen af tremmesengen i den højeste indstilling. Samtidig må der ikke være mere end 6 cm imellem tremmerne, og hvis baby-sengen har netsider, må maskerne ikke være over 7 mm.

Hvis tremmesengen har sænkbare sider, må de ikke kunne sænkes fra sengen. Der skal altså helst være 2 låsemekanismer, som eksempelvis skal aktiveres med hænderne samtidigt i hver side.