Er dit barn klar til at smide bleen? Og hvordan hjælper du dit barn på vej?

Pottetræning skal være en positiv oplevelse for barnet, så barnet er tryg

Har du et barn som ikke har smidt bleen endnu? Hvornår er den gennemsnitlige alder for at smide bleen, og hvordan træner man egentlig renlighed med ens barn? Pixizoo Magasin forsøger, at give dig svar på disse spørgsmål, så du kan hjælper dit barn på vej til en hverdag uden ble.

Hvornår smider børn bleen for første gang?

Det tidligste tidpunkt et barn selv kan kontrollere sine blære og endetarme på er i 1 ½ års alderen. Det er dog ganske få børn, som allerede er renlig i denne alder.

2 ½-3 år er den alder hvor flest børn bliver renlig. Der skal dog nævnes at barnet ofte er afhængig af en ble om natten op til et halv år efter. Børn er meget forskellige, og derved er der også børn som stadig kan være afhængige af en ble om natten op til 4-5 års alderen.

Hvornår er barnet klar til at blive renlig?Pottetræning skal være en god oplevelse

Når dit barn er ved at være klar til at smide bleen, vil barnet automatisk begynde at sende nogle signaler ud. Det første signal er når barnet begynder at være opmærksom på at der er noget i bleen som føles ubehageligt. Det andet signal er når barnet begynder at fortæller når han/hun har tisset eller lavet stort. Det sidste signal er når barnet begynder at lære de kropslige signaler at kende, og derved siger til inden han/hun skal tisse eller lave stort.

Det er svært helt præcis at sige hvornår barnet er klar til at prøve kræfter uden bleen. Men en ting som der er sikkert, og det er at barnet ikke skal tvinges til det, da tvang næsten aldrig føre til noget godt.  Det er vigtigt at toilet- og potte træning bliver så naturlig som overhovedet muligt for barnet, så der skal ikke laves et stort nummer ud af det, da det vil gøre barnet mere utryg ved situationen.

Barnet begynder at sige til og have interesse

Når barnet begynder at fortælle når han/hun skal lave lille eller stort, så hjælp barnet stille og rolig med ud på toilettet eller potten. Situationen skal virker så naturlig som overhovedet muligt for barnet, så barnet ikke oplever utryghed eller komplikationer. Det kan ofte ske at barnet er for optaget til at fortælle at han/hun skal på toilettet, og i stedet står og tripper eller holder sig for skridtet. Det er her du bør tage initiativ og sige til barnet ”Jeg kan se at du skal tisse, kom så skal jeg hjælper dig på toilettet”. Du bør som regel aldrig stille spørgsmål til barnet, når du er sikker på at barnet skal på toilettet. Spørgsmål skal helst undgås da et toiletbesøg skal være så naturlig som overhovedet muligt for barnet.

LÆS OGSÅ: ‘6 GODE RÅD: VÆLG DEN RETTE BABYSITTER’ »

Potte eller toilet?

Skal det være potte eller toilet? Da børn ofte efterligner hvad de ser i deres hverdag, kan det være meget forskelligt hvad børnene helst vil prøve kræfter af med. Måske kan vanerne fra børnehaven/institutionen, betyde noget for valget? Eller hvis dit barn ofte ser dig sidde på toilettet, så kan det ske at barnet vil gøre ligesom dig. Find ud af hvad der gør dit barn mest tryg.

Hvor hurtig bliver barnet så renlig?

Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvor lang tid det tager. En god ide kan være at øve der hjemme, og når det begynder at gå godt, så kan institutionen/dagplejen tage over og forsætte træningen. Du skal dog altid regne med at der kan ske uheld eller tilbagefald. Her er det vigtig at du aldrig skælder barnet ud eller bearbejder barnet. Sørg for at barnet bliver tryg ved situationen igen, så skal renligheden nok komme igen.

Sommeren er den bedste tid at blive blefri på

Bedste periode til toilet-/pottetræning

Den bedste periode af året, hvor man kan starte med at prøve at smide bleen er i sommerperioden. Om sommeren kan barnet nemlig ofte nøjes med et bar trusser, og så kan barnet hurtig mærke når det bliver vådt. På den her måde får barnet hurtig fornemmelse for, hvad det hele drejer sig om.

LÆS OGSÅ: ‘LAD NU FAR FÅ LOV’ »

Tilbehør til træningen

Der findes meget udstyr, som kan hjælpe dit barn på vej til en hverdag uden ble. Bl.a. kan man købe et toiletsæde beregnet til børn, samt en skammel ved siden af så barnet selv kan gå op til toilettet. Et andet valg kan også være et toiletsæde samt skammel monteret i et stykke. Derudover kan der også købes en pottestol eller en almindelig potte, hvis barnet er mere interesseret i at starte med potten.

Hvis du vælger at starte med en potte er det vigtigt at du placere den ude på toilettet og ikke foran fjernsynet. Dette skyldes at barnet skal lære at bruge potten på en rigtig måde, som altså foregår på et toilet. På den måde vil barnet altså blive klar over hvad der skal ske på et toilet.

Tilbehør til pottetræningen

 

Uanset hvordan du vælger at lære dit barn at gå på toilettet eller potten, så håber vi her på redaktionen, at dig og dit barn får en god oplevelse med træningen. Husk på at du altid skal have god tid når der trænes, så barnet bliver tryg ved situationen.