Guide: 7 skarpe tips til at rejse med baby

Gæsteindlæg forfattet af folkene bag Babyhelp.dk.

Rigtig mange vælger desværre at droppe at rejse i perioden, efter de er blevet forældre. Det skyldes uden tvivl, at mange finder det angstprovokerende at skulle rejse med en baby på slæb. Det er der formentlig flere grunde til.

Dels ønsker mange at være hjemme i den trygge andedam, sæt der skulle ske noget med baby, som kræver lægelig assistance. Derudover finder mange nok også selve rejsen uoverskuelig, når det er med et spædbarn på slæb. Ingen ønsker for eksempel at være den person, der har slæbt en grædende baby med på et fly.

Selvom der rigtigt nok er en række argumenter imod at drage på udenlandseventyr med en baby på slæb, mener vi, at en ferie med en baby byder på så mange gode ting, at man skal vende det døve øre til argumenterne imod rejsen.

Et af argumenterne hertil er, at en rejse altid fungerer som en positiv energiindsprøjtning. En rejse kan være yderst sund for et forhold, da det typisk er i forbindelse med ferier, at man atter får tid til og mulighed for at nyde hinanden, hvilket som regel fører til en genopblomstring af forelskelsen.

Derudover er det vigtigt at minde sig selv om, at ingen udfordringer er så store, at de ikke kan håndteres – heller ikke på en ferie i et fremmed land. Det kræver ganske enkelt blot, at man forbereder sig grundigt og tager sine forholdsregler.

Hvis du er enig med os og ikke ønsker at give afkald på den glæde, som det er at rejse, anbefaler vi dig, at du pudser læsebrillerne og fortsætter det, du har gang i lige nu.

Herunder giver vi dig nemlig 7 skarpe tips, der vil gøre din rejse med baby væsentligt lettere og mere gnidningsfri.

1) Planlæg rejsen grundigt

Er du et spontant, eventyrlystent sind, har du sikkert haft en laissez faire-tilgang til at rejse førhen. Du har formentlig taget tingene henad vejen og løst problemerne, når disse opstod.

En sådan mentalitet har uden tvivl haft positive følgevirkninger for dit fortidige jeg. Det har sandsynligvis bevirket, at du har følt dig fri som en fugl, samt gjort dine rejser mere spændende og interessante.

verdenskort

Selvom en sådan tilgang førhen har været succesfuld og givende for dig at indtage, så går den desværre ikke længere, efter du er blevet forælder. For lidt koordineringsarbejde og for meget spontanitet er nemlig ikke en god cocktail, når man rejser med baby.

Babys velbefindende betinges nemlig af struktur og trygge samt faste rammer. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du planlægger din kommende rejse ned til mindste detalje. Fly og hotel skal ganske enkelt bare bookes på forhånd, så du ved, hvad der venter.

Du bør tilstræbe at vælge et børnevenligt hotel, hvor der er andre familier samt forhold, der gør det lettere for dig at være afsted. Et hotel med halv- eller helpension er at anbefale, da du dermed slipper for at skulle bruge energi på at finde spisesteder.

Du kan med fordel planlægge, hvad dagene skal gå med. Vær dog opmærksom på ikke at fylde for meget i kalenderen. At være forælder er nemlig tidskrævende grundet en masse faste rutiner, der hver dag skal være plads til.

2) Pak alt det nødvendige, men KUN det nødvendige

Når man skal rejse med baby for første gang, er det nogle helt andre ting, der skal i kufferten end før. Du har dog næppe meget mere bagageplads at gøre med end ved tidligere rejser, så det handler virkelig om at holde tungen lige i munden under pakningen.

Der findes en masse babyudstyr, som du IKKE kan undvære, og det skal du naturligvis have med.

Vi anbefaler, at du allerede et par uger inden ferien begynder at notere, hvilke af babys produkter du ikke kan undvære.

Et godt tip er, at du sørger for altid at have papir og blyant på dig. I løbet af en dag med baby vil du blive ganske bevidst om, hvilke produkter du bruger hyppigst, og som du derfor ikke vil kunne undvære. Noterer disse produkter ned løbende, får du lavet en fin pakkeliste, som formentlig sørger for, at du ikke glemmer noget vigtigt.

Det er dog i den sammenhæng vigtigt at indskyde, at du ikke bør pakke babyudstyr, som du let vil kunne fremskaffe i det land, hvor ferien skal foregå.

Dette hænger ganske enkelt sammen med, at du uden tvivl kommer til at kæmpe med at få bagagepladsen til at række. Derfor er det vigtigt ikke at pakke noget overflødigt.

Udstyr som vådservietter, bleer og så videre behøver du eksempelvis ikke pakke for meget af, da det er produkter, som kan købes i samtlige lande.

Hvis du er helt på bar bund angående pakningen, kommer der herunder lidt inspiration til, hvad du kan og bør pakke til din rejse med baby.

Vi har opdelt pakkenellikerne i ’need to have’ og ’nice to have’.

Pakkeliste til rejse med baby

Need to have

Nice to have

3) Få forventningsafstemt inden rejsen

Hvis du og baby rejser sammen med flere – eventuelt din partner – er det vigtigt, at der forventningsafstemmes inden rejsen.

Der findes blåøjede mennesker, der tror, at en rejse med baby kan blive nærmest identisk med vedkommendes rejse til Sunny Beach for otte år siden. Sådan er virkeligheden bare ikke! En rejse med baby vil altid være markant anderledes end en rejse uden. Det skal både du og din partner indstille jer på.

Vi anbefaler, at I tager en snak om, hvad I hver især forventer jer af rejsen. Hvis din partner tror, at I kan tage på lange udflugter og jagte adrenalinkicks med vilde aktiviteter, kan han godt tro om igen, for det går simpelthen ikke.

Det er ikke, fordi I ikke kan opleve noget – det kan I sagtens – men det skal være på babys betingelser, og det indebærer altså, at eksempelvis udflugter ikke kan vare hele dage.

At en rejse med baby er anderledes end en rejse uden er noget, som langt de fleste kan acceptere, så længe denne erkendelse er opnået inden afrejse.

Problemet opstår nemlig, at hvis den ene part drager afsted med en masse forventninger, der ikke kan indfries. Sker dette, vil der undervejs opstå konflikter, og så bliver ferien bare sværere at nyde.

4) Forbered jer grundigt på flyveturen

Hvis jeres rejse med baby involverer en flyvetur, er der en række forhold, I bør være opmærksomme på, hvis I ønsker at ruste jer bedst muligt til turen.

Inden I ankommer til lufthavnen

Allerede inden I ankommer til lufthavnen, er der en del praktiske ting, som I skal have styr på. Eksempelvis skal I sørge for at få lavet et pas til jeres barn; mange ved ikke, at selv helt små børn skal have et pas, men det skal de altså. Sørg derfor for at få bestilt et sådant hos Borgerservice. Og gør det i god tid, da der kan være en del ventetid – særligt i sommerperioden.

Der kan være ret stor forskel på de forskellige flyselskabers regler for spædbørn ombord på fly. Derfor bør I sætte jer ind i reglerne for det flyselskab, som I skal rejse med. Reglerne vil I stensikkert kunne finde på flyselskabets hjemmeside.

Når I er i luften

Hvis du har været ude at flyve før, så ved du, at der undervejs sker noget med kroppen – særligt ørerne påvirkes under letning samt landing. Selvom de fysiske symptomer er irriterende, er det ikke udfordrende for en voksen at håndtere disse og bevare roen – det kan det til gengæld være for en baby, der af gode grunde ikke forstår, hvad der foregår.

fly med baby

Måske har du hørt, at det kan hjælpe på propper i ørerne at gumle lidt på tyggegummi. Desværre vil det være ret så uansvarligt at fodre baby med et par Jenka-stykker. Dog er der heldigvis også andet end at tygge tyggegummi, der kan mildne og forhindre propper i ørerne.

Når baby ammes, vil risikoen for, at baby føler øreubehag mindskes, hvorfor letning og landing ikke er nogen dumme tidspunkter at amme sin baby på. Ammer du ikke, kan du prøve med en sutteflaske. Er baby ikke sulten, så sørg for, at baby har en sut i munden, når flyet letter og lander.

Baby begynder at skrige – hvad gør jeg?

Hvis du er, som folk er flest, frygter du, at din baby begynder at græde helt utrøsteligt ombord på flyet i 10 kilometers højde.

Vi vil ikke lyve for dig.

Sker det, er det ikke nogen rar situation.

Du vil uden tvivl påkalde dig en masse uønsket opmærksomhed, men inden du graver dig helt ned i et hul af skam, bør du berolige dig selv med, at det ikke er din skyld, at baby græder.

Så længe du har sørget for, at baby er iført en ren ble, er mæt og velstimuleret, har du jo gjort, hvad du kunne for at bevare babys gode humør.

Og at det ikke er din skyld, at baby græder, ved de fleste af dine medpassagerer heldigvis godt. Mange af dem vil sikkert kunne spejle sig i dig, og derfor vil de ikke kigge på dig med bebrejdelse i blikket, men derimod med sympati.

At baby begynder at græde undervejs kan være yderst svært at forebygge. Dog er det – som bemærket tidligere – vigtigt, at baby er iført en ren ble, er mæt og bliver stimuleret i det behov, som er nødvendigt.

5) Vælg en børnevenlig lokation

Du bør vælge et børnevenligt feriested. Det gælder både valg af land, by og midlertidig bopæl. Skal I til et varmere himmelstrøg, bør du vælge et hotelværelse med aircondition, da I ellers kan få svært ved at sove, og hvis der er noget, man ikke ønsker sig at have med på ferie, så er det en baby med søvnunderskud.

vandplask

Derudover er det vigtigt, at stedet, I skal bo, har de fornødne praktiske redskaber, som du ved, I får brug for.

Hvis eksempelvis baby får modermælkserstatning, er det vigtigt, at du har mulighed for at opvarme vand. I det tilfælde vil du skulle finde et sted, der som minimum stiller elkedel eller mikrobølgeovn til rådighed.

Ydermere kan det være smart at vælge et feriested, hvor det er muligt at vaske tøj. Babyer sviner nemlig mere end enlige fædre på kebabrestaurant klokken 05:00 efter J-dag, og derfor skal en babys tøj vaskes hyppigt.

Nogle babyer har svært ved at sove andre steder end hjemme. Det hænger nok sammen med, at man, allerede fra man er ganske lille, slapper mest af i velkendte, trygge omgivelser.

Derfor risikerer du også, at baby har sværere ved at sove på ferien end derhjemme. Heldigvis kan du gøre en række ting, der vil få de fremmede omgivelser til at fremstå mere hjemlige. Hvis baby har en bamse eller lignende, som han/hun altid sover med, så medbring denne! Gør du det, er du allerede langt!

Har du investeret i en rejseseng, kan du – allerede inden afrejse – vænne baby til at sove i denne. Gør du dette, vil rejsesengen komme til at føles dejligt hjemlig og tryg.

6) Vær forberedt på det værste

Forhåbentlig går hele ferien, som den skal. Sådan er det i langt de fleste tilfælde, men til trods for det, anbefaler vi dig alligevel, at du forbereder dig på det værste. Gør du dette, ved du præcist, hvordan du skal reagere i en eventuel krisesituation.

Derfor bør du inden afrejse få styr på, hvor det nærmeste apotek og sygehus ligger. Ligeledes bør du få styr på, hvem du skal kontakte, hvis baby bliver syg, eller I kommer ud for en ulykke.

Du får formentlig aldrig nogensinde brug for de informationer, men alene det, at du har en plan, hvis noget skulle gå galt, bør bidrage til forøget ro og sikkerhed på turen.

7) Slap af og nyd turen

Det lyder måske banalt, men det bliver det ikke mindre vigtigt af. Sørg nu for at nyde ferien og få slappet af i det omfang, som du kan.

strand

Når man er nybagt forælder, er man hele tiden overdrevet opmærksom og på stikkerne. Det er anstrengende og hårdt, og det kan derfor være svært at geare ned, men prøv nu alligevel at ramme hvilepuls en gang imellem.

Giv dig selv tid og plads til de ting, som du nød allermest, inden du blev forælder. Og husk på, at alle udfordringer kan overkommes. Skulle I glemme noget bagage eller lignende, så klarer I det stensikkert alligevel og får en formidabel tur trods dette.

Rigtig god ferie!