Lav din egen hjemmelavet babymad

Har du lyst til at kaste dig ud i at lave din egen babymad? Så kan du i denne artikel læse meget mere om, hvordan du bærer dig ad med at lave hjemmelavet babymad, hvilke remedier du har brug for og hvad fordelene og ulemperne er ved henholdsvis hjemmelavet babymad og færdiglavet babymad.

Hvornår kan man begynde at introducere skemad og mos for sin baby? Du kan læse meget mere om hvornår og hvordan, du kan begynde at give din baby skemad i indlægget ‘Sådan kommer du godt i gang med skemad til din baby’.

Hjemmelavet babymad eller færdiglavet babymos: fordele og ulemper?

Uanset om du vælger at lave al din babys mad selv, eller om du hellere vil købe mos på glas og grødpulver, så er der både fordele og ulemper ved begge valg. Om du vælger at lave hjemmelavet babymad eller købe færdiglavet, så sal du vælge den løsning, der passer dig og din families behov og muligheder.

Færdiglavet babymad:

Den helt klare fordel ved valget af færdiglavet babymad er, at det er hurtigt og nemt at åbne et glas babymos eller hælde kogende vand i noget pulver. Det færdiglavede mad er let at have med i pusletasken, og så er meget af det færdiglavede babymad i dag økologisk og sammensat, så det indeholder alt det, din baby har brug for.

opbevaring af hjemmelavet babymad i opbevaringsglas

Ulempen ved at gøre brug af den færdiglavede babymad er, at det ofte er noget dyrere at købe, end at lave maden selv. Derudover er ikke alt færdiglavet babymad økologisk, hvis dette er vigtigt for dig. Ingredienserne i den færdiglavede babymad er selvfølgelig heller ikke friske, hvorfor den ikke er så nærende, som den hjemmelavede mad er.

GÅ TIL: Se Pixizoo’s udvalg af babymad’»

Hjemmelavet babymad:

Der findes flere fordele ved at lave maden til din baby selv. En af de helt store fordel ses i form af økonomi og prisbesparelser: der kan nemlig være mange penge at hente, hvis du vælger at lave din egen babymad selv. Selvfølgelig afhænger dette af dit valg af ingredienser, om du køber økologisk eller ej, hvor meget din baby spiser, osv. Derudover har du fuld kontrol over, hvad der kommer i dit barns mad, og hvilke ingredienser dit barn spiser (og ikke spiser).

sweet-potatoes-4-682x1024-4Brugen af de friske ingredienser vil samtidig medføre, at det hjemmelavede babymad indeholder mere næring, end den færdiglavede gør. Samtidig kan du også spare en masse tid på den lange bane: på 1-2 timer kan du lave cirka 1 måneds forbrug af babymos. Det kan virke som lang tid at sætte af, når du har en baby, der kræver din tid og opmærksomhed. Men med en smule planlægning kan du nemt spare tid hver dag, hvor du ellers skulle have forberedt maden.

En af de helt store ulemper ved at lave sin egen babymad omhandler også tid og overskud. Det tager nemlig længere tid at bakse med alle ingredienserne, grynder, blender, foodprocessor osv. Efter tilberedning vil der således også være langt mere opvask, end ved det færdiglavede babymad.

LÆS OGSÅ: ‘Find inspiration til nemme opskrifter på mos, grød og skemad’»

Tilberedning af grøntsager og frugter

Når du går i gang med at lave din egen babymad, vil du hurtigt opdage, at der findes forskellige måder, hvorpå du kan tilberede ingredienserne:

  • Dampning: til dette har du brug for en dampkoger og en pande. Hæld vand i bunden af panden og anbring dampkogeren ovenpå. Ingredienserne hældes i dampkogeren, kog vandet i panden op og damp ingredienserne grundigt igennem. Ingredienserne er færdige, når de er bløde.
  • Bage: anbring ingredienserne på et stykke bagepapir eller ildfast fad og bag det i den ønskede tid. Du kan bage ingredienserne både i ovn og mikroovn.
  • Koge: kog ingredienserne, som hvis du tilberedte dem til dig selv.
  • Mos: mos de rå grøntsager med en gaffel.

De forskellige tilberednings metoder har hver deres fordele og ulemper, så dit valg afhænger blot af dit temperament og muligheder. De remedier du skal bruge, afhænger således af, hvilke tilberednings metoder du anvender.

Når du har tilberedt ingredienserne, skal du nu lave ingredienserne til en puré. Dette gøres nemmest med en blender eller foodprocesser, men du kan også mose ingredienserne med en gaffel. Start med at skære ingredienserne ud i mindre stykker, så de blendes nemmere. Tilsæt vand for at gøre det nemmere at mose ingredienserne og for at få den rigtige konsistens. Den “rigtige” konsistens afhænger af din babys alder og erfaring med skemad og babymos – jo ældre og mere erfaring babyen, jo tykkere og mere grynet må konsistensen være.

Opbevaring af din hjemmelavede babymos

Mange vælger at lave babymad i større mængder, så der ikke er behov for at tilberede mad til den lille hver dag. Hvis du laver babymad i større mængder, kan du køle eller fryse det i mindre portioner og tå det op efterhånden, som du får brug for det. Opbevar den færdiglavede mos i BPA-fri beholdere, isterningeposer, isterningebakker eller syltetøjsglas. I køleskabet kan det holde i op til 3 dage, mens det i fryseren kan holde i op til 3 måneder.

Isterningeposer og isterningebakker

Du kan hælde din hjemmelavede babymad i isterningeposer eller -bakke og sætte dem i fryseren. Dette er en smart opbevaringsmåde, da du herefter bare kan “poppe” en babymads “isterning” ud, når du har brug for det.

opbevaring af hjemmelavet babymad isterningebakker

Billede er lånt fra Frugal Fanatic.

Fryseposer og lynlåsposer

Brug af fryseposer og lynlåsposer er en god måde, hvorpå du kan spare plads i fryseren. På posen kan du nemt notere datoen, og hvilken slags babymad det er.

opbevaring af hjemmelavet babymad i lynlåspose

Billede er lånt fra Frugal Fanatic.

opbevaring af hjemmelavet babymad i frysepose

Billede er lånt fra Frugal Fanatic.

Syltetøjsglas og andre opbevaringsglas

Du kan også vælge at opbevare babymaden i syltetøjsglas eller andre opbevaringsglas. Når du opbevarer mosen på glas, kan du nemt medbringe babymaden i pusletasken. Hvis du vælger denne løsning, skal du sikre dig, at glassene er gjort grundigt rene inden brug.

opbevaring af hjemmelavet babymad i opbevaringsglas

Billede er lånt fra Frugal Fanatic.

Rigtig god fornøjelse.