Guide: Sådan vælger du den rette cykelstol til dit barn

cykelstol

 

En cykelstol er uundværlig for de mange familier, som bruger en cykel som transportmiddel til og fra arbejde og institution. Typisk kan man begynde at sætte sit barn i en cykelstol fra det er omkring 9 mdr., men det er dog forskelligt fra barn til barn. Vigtigst er, at dit barn kan sidde selv og har en god balance.

Cykelstole er ikke kun praktiske i form af nem transport, men de er også en god måde at give dit barn masser af frisk luft på. Derudover synes mange børn også, at det er sjovt at komme ud på tur og se mennesker, biler og andre ting på nært hold, frem for bag en bilrude.

Mange forældre har fået øjnene op for fordelene ved cykelstole, og derfor findes der i dag også et hav af forskellige modeller. Du kan få et overblik ved at se denne test af 10 cykelstole.

De mange modeller gør dog også, at det kan være svært at vælge den helt rigtige variant til din familie. Som udgangspunkt bør du fokusere på sikkerhed og komfort, men det er langt fra det eneste, du skal forholde dig til, når du vælger din cykelstol.

I denne guide gør vi dig opmærksom på en række generelle faktorer, der alle er vigtige at overveje, såsom placering, vægt, pris, komfort og design.

 

Skal stolen sidde fortil eller bagtil?

Et godt sted at starte din beslutningsproces er at overveje, om din cykelstol skal sidde fortil eller bagtil på cyklen. Nogle af fordelene ved en cykelstol monteret fortil er, at du kan have en stor taske på ryggen og ikke mindst, at det er nemmere for dig at kommunikere med dit barn. Omvendt er fordelene ved en cykelstol, der er monteret bagtil, at disse stole typisk kan holde til mere vægt samt at din krop i høj grad beskytter barnet mod vind og vejr.

 

Hvor meget vægt skal stolen kunne bære?

Det varierer, hvor meget vægt en cykelstol er godkendt til. Nogle modeller kan kun bære max. 15 kg, og er altså kun til mindre børn, mens andre stole er godkendt til at fragte børn på op til 35 kg.

Tænk derfor også ud i fremtiden: Hvor længe tænker du at cykle med dit barn? Er det kun, mens barnet går i vuggestue eller dagpleje? Eller også børnehave?

 

Hvad må cykelstolen koste?

Budget er for de fleste familier en afgørende faktor. Inden for udvalget af cykelstole spænder priserne bredt. De starter typisk ved omkring 250 kr. og fortsætter op til omkring 1000 kr. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvorvidt ekstra kvaliteter såsom lækkert design og høj komfort er vigtigt eller ej.

Husk dog, at du ofte kan finde cykelstole på årets udsalg eller finde en rabatkode, hvis du køber den online.

 

Komfort på cykelturen

Komfort er naturligvis altid en vigtig faktor, men det er særligt vigtigt, hvis du cykler lange ture, og barnet derfor skal sidde i stolen i længere tid. Nogle stole er nemlig mere ergonomiske end andre, og skal du cykle langt med dit barn, bør du gå efter en cykelstol, der lader barnet sidde i en oprejst stilling og har en blød hynde på sædet og i ryggen.

Derudover bør du også vælge en model, der har holdere til dit barns fødder – det øger ikke kun komforten, men også sikkerheden.

 

Fokus på design

Når man tænker på en cykelstol, er det ikke nødvendigvis de mest elegante designs, der popper frem i tankerne. Men faktisk har dette ændret sig meget gennem årene, og modellerne fremstår derfor i dag lettere med et mere strømlinet design i afdæmpede farver.

Er du forælderen med forkærlighed for lækker æstetik, er design altså en faktor, du klart skal regne med i din beslutning.

 

Thule Ridealong cykelstol 

Vær desuden opmærksom på:

– Montering af cykelstolen

Inden du vælger din cykelstol, bør du orientere dig om, hvordan den skal monteres. Som udgangspunkt er det en god idé at gå efter modeller, der skal monteres på cykelstellet, da det er den stærkeste og mest stabile placering. Uanset placering er det dog altafgørende, at du tjekker, om modellen kræver en bestemt diameter på runde rør eller en minimumshøjde på saddelstangen – det gør de fleste!

 

– Sikkerhedsmærkning

Alle modeller på markedet lever naturligvis op til en række sikkerhedskrav, men vil du alligevel være på den sikre side, kan du gå efter sikkerhedsmærket EN-14344 – det viser nemlig, at cykelstolen lever op til den europæiske standard.