Guide til autostol

Sådan vælger du den rigtige autostol

At finde den rigtige autostol kan være lidt af en udfordring, og spørgsmålene melder sig hurtigt. Hvordan sikre du, at autostolen lever op til nutidens sikkerhedskrav? At den passer til dit barns behov og din bil? Hos Pixizoo ved vi, at det kan være den rene jungle at finde den rette autostol. Vi guider dig derfor igennem de forskellige sikkerhedsgodkendelser, monteringssystemer, sikkerhedsanbefalinger og slutter af med en tjekliste, så du er klædt godt på til at finde den rette autostol.

 

Hvad er i-Size og ECE-mærket?

Når du er på udkig efter en autostol, skal du kigge efter stole, som enten er i-Size godkendt eller ECE-mærket. Det er de to ordninger, der sikre, at den stol du køber, er lovlig, og lever op til sikkerhedskravene i EU. I Danmark er det heldigvis ulovligt at forhandle ikke-godkendte autostole i butikker og webshops. Det er derfor vigtigt, at tjekke efter godkendelserne, hvis du køber din stol brugt hos en privat sælger.

i-Size er den nye standard for sikkerhedsgodkendelse til autostole, og blev indført 1. oktober 2013. Godkendelsen er en videreudvikling af ECE-mærket, og inkluderer derfor nye krav om:

 • at autostolen skal kunne monteres bagudvendt til børn i alderen op til 15 måneder.
 • at autostolene godkendes, og opdeles på baggrund af børnenes højde og ikke alene på specifikke vægtgrupper.
 • at autostolen er sidekollisionstestet.
 • at autostolen skal monteres med isofix-monteringssystem.
 • at isofix-stole med støtteben, som er godkendt til bestemte biler, nu kan få universel godkendelse til i-Size godkendte biler.

Overordnet set betyder de strammere regler, at i-Size godkendelsen af autostole skal bidrage til en større sikkerhed for dit barn. Den skal blandt andet bidrage til at mindske fejlmontering af autostole og sikre, at dit barn sidder bagudvendt så længe som muligt, så det er bedst beskyttet ved eventuelle uheld.

Dog skal du være meget opmærksom på, at de nye i-Size godkendte autostole fylder mere end almindelige stole. Det skyldes, at selen du spænder dit barn fast med, er integreret i selve stolen, og du bruger derfor ikke bilens eget selesystem. Dette gælder dog ikke for de største af stolene, hvor bilens eget selesystem benyttes. Nogle biler fra 2013 er endda i-Size godkendte, og har sædepladser markeret med et i-Size skilt i bilen, men det er langt fra alle. Det er derfor en god idé at tjekke, om din bil både har isofix-monteringssystem, og om der er plads til en bagudvendt i-Size stol, når du er på udkig efter en autostol. For hvis ikke du har en i-Size godkendt bil, isofix-monteringssystem og plads til en i-Size stol, kan du ikke montere en i-Size stol i din bil.

En i-Size autostol er mærket med et lille firdelt mærke som illustrerer en baby, autostolens aldersgruppe og hvordan den skal monteres rigtigt. Den har desuden også ECE-nummeret: ECE R129.

 

ECE-mærket er den sikkerhedsgodkendelse til autostole, som den nye i-Size godkendelse er opgraderet efter. ECE-mærket forsikre dig om, at stolen er lovlig, og lever op til EU’s sikkerhedskrav til autostole. Du skal derfor kigge efter stole, som er mærket med enten:

 • ECE R44-03
 • ECE R44-04
 • ECE R129 (i-Size)

Mærkerne fortæller, hvornår stolen er godkendt. Du vil også på mærket kunne finde informationer om, hvilken aldersgruppe stolen passer til, samt hvilken klassifikation den har.  Her er de forskellige klassifikationer Universal, Semi-Universal og Vehicle Specific. Klassifikationerne fortæller, i hvilken grad autostolen passer til bilerne på markedet. Nogle producenter yder en ekstra service ved at lave guides til, hvordan du finder ud af, om autostolen passer til lige netop din bil. Tyske Cybex har sådan en guide til alle deres stole, som denne til Cloud Z i-Size.

Alt i alt er autostole, som er mærket med R44-03 og R44-04 et rigtig godt og sikkert alternativ, hvis du ikke har en bil, der passer til en i-Size stol. Det er nemlig kun de helt nye autostole på markedet, som skal godkendes efter den nye i-Size ordning. Du kan derfor trygt købe autostole med et af de tre ECE-mærker foroven.

 

Hvad er Isofix?
Isofix er et monteringssystem, som enten findes på bagsædet eller passagerforsædet i nyere biler. Isofix bruges blandt andet til at montere i-Size autostole eller isofix autostole, hvor de klikkes fast i isofix-beslagene. Det er et monteringssystem, som er med til at forhindre, at du som forældre monterer autostolen forkert, fordi du ikke skal bruge din bils selesystem. Undersøgelser viser, at op mod 70% af de autostole, der skal monteres med bilens selesystem, desværre monteres forkert. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på monteringen af selen, hvis du ikke har en bil med isofix.

 

Vælg autostol på baggrund af højde, vægt og alder
Når du går på jagt efter den rette autostol, skal den passe til dit barns højde, vægt og alder. Overordet set kan autostole groft deles op i tre forskellige vægtklasser, som du kan bruge som pejlemærke, når du skal finde den rette stol:

 • Gruppe 1: Baby
  • Vægtklasse: 0-13 kg
  • Aldersgruppe: ca. 0-1 år
  • Anbefalet autostol: Bagudvendt
 • Gruppe 2: Mellem børn
  • Vægtklasse: 0-18 kg
  • Vægtklasse: 9-18 kg
  • Aldersgruppe: ca. 1-4 år
  • Anbefalet autostol: Bagudvendt for bedre sikkerhed. Skift til den forudvendte stol, når den bagudvendte stol ikke længere funderer for dig og dit barn.
 • Gruppe 3: Større børn
  • Vægtklasse:15-36 kg
  • Aldersgruppe: ca. 4-12 år
  • Anbefalet autostol: Forudvendt autostol, hvis muligt, og selepude med ryglæn, når dit barn vokser ud af autostole-størrelserne.

I forhold til højde og valg af autostol, er det meget vigtigt at være opmærksom på, at dit barns hoved ikke når ud over kanten på autostolen. Hvis det er tilfældet, skal du vælge en anden eller større stol, som passer til dit barns højde. Det er meget vigtigt altid at være opmærksom på, at autostolen passer til dit barn, for at sikkerheden er så høj som muligt. Højden er derfor også en god indikator på, hvornår du skal til at skifte din nuværende stol ud, og finde en der passer bedre – selvfølgelig i samspil med dit barns vægt og alder.

Hos Pixizoo har vi inddelt vores autostole efter de overordnede vægtklasser, for at gøre det nemmere for dig, at navigere rundt blandt de forskellige modeller, når du skal finde den rette stol.

De nye i-Size stole inddeles som tidligere nævnt efter børns højde og ikke alene på baggrund af deres vægt. Det skaber derfor en mere sikker stol for de børn, som enten er små af deres alder eller store fra naturens side. På den måde er den nye inddeling med til at sikre, at dit barn ikke flyttes over i en større autostol for hurtigt – alene på baggrund af alder eller vægt. Hvis du vælger en i-Size stol, skal du dog stadig være meget opmærksom på, at overholde autostolens max-vægt.

Hos Pixizoo forhandler vi i-Size stole i 6 forskellige højdeinddelinger fra 40-150cm. Det vil derfor være muligt at finde lige præcis den stol, der passer til dit barns behov.

 

Hvornår skal autostolen vende forud eller bagud?
Den nye i-Size ordning kræver, at stole der godkendes, skal kunne monteres bagudvendt indtil barnet er minimum15 måneder gammelt. Det er ikke uden grund, at kravet er kommet med i godkendelsen.

Det skyldes simpelthen, at børn er ekstra sårbare i nakke- og hals regionen, fordi deres knoglestruktur ikke er fuldt udviklet. Små børn har derfor brug for mest mulig støtte ved nakke og hals i eventuelle ulykker, og den sikkerhed og støtte opnår dit barn bedst ved brug af en bagudvendt autostol. Det anbefales derfor også, at dit barn bruger den bagudvendte autostol så længe som det er muligt. Derefter kan du fint vælge en forudvendt autostol, hvor mange forældre også føler, at de har en bedre kontakt med deres barn.

Den bagudvendte autostol kan også monteres på forsædet, hvis airbag’en er slået fra. Det kan i nogle tilfælde være rart, hvis du som forældre, skal køre alene med dit barn og stadig vil have god kontakt. Det frådes dog at køre med en forudvendt autostol på forsædet.

 

Autostols-tjeklisten
Nu har vi guidet dig igennem de vigtigste regler og råd, så lad os slutte af med en opsummering i form af en tjekliste, så du er klar til at begive dig ud i autostolsjunglen og finde den helt rigtige stol til dit barn og families behov.

 1. Tjek om din bil er godkendt til i-Size stole, eller har isofix-monteringssystem, så du ved hvilke modeller du skal gå efter.
 2. Tjek op på dit barns højde, vægt og alder.
 3. Tjek om den ønskede autostol er mærket med enten: ECE R44-03, ECE R44-04 eller ECE R129 (i-Size)
 4. Tjek om autostolen passer til din bil og dit barns højde, vægt og alder.
 5. Køb autostolen og montér den korrekt med enten isofix- eller selemontering.
 6. Kør ud i det blå!

Hos Pixizoo har vi et stort udvalg af markedets bedste autostole, så hop ind på siden og find din nye autostol. Vi bestræber os altid på, at yde den bedste service. Så har du spørgsmål til autostole, er du altid velkommen til at ringe til vores søde og kompetente medarbejdere i kundeservice på tlf. 88 88 74 15. Har du brug for at se nærmere på nogle af autostolene, så er du velkommen til at kigge forbi butikken i Tilst og se nærmere på udvalgte modeller.

 

Populære autostole:

Se hele udvalget af autostole her