Guide til autostol

Som forælder vil man gøre alt for at passe på sine guldklumper – også i trafikken. Her kan du læse om, hvordan du vælger den rigtige autostol med lille udpluk af SikkerTrafiks anbefalinger.

 

Gå til vores udvalg af autostole

Hvordan vælger jeg den rigtige størrelse?

Der er grundlæggende tre størrelser autostole, som er kategoriseret efter barnets alder og størrelse.

Det første år (0-13 kg)

Den første autostol kan bruges indtil barnet er cirka 1 år, og vejer max. 13 kg. Stolen placeres enten på for- eller bagsædet, men altid bagudvendt således, at barnet vender med ryggen mod forruden.  Hvis du eksempelvis kører alene med barnet kan det være praktisk at placere autostolen på forsædet, men så skal du altid huske at slå airbag’en fra!

LÆS OGSÅ ‘TOP 3 AUTOSTOLE – BABY’ »

1 – 4 år (9-18 kg): Hvilken vej skal stolen vende?

Når barnet er mellem 9 – 12 mdr. er det på tide at investere i en ny autostol, som kan bruges indtil barnet er ca. 4 år og vejer max. 18 kg. Her kan du selv vælge om du ønsker en stol, der vender fremad eller bagud – bagudvendt skønnes stadig at være mest sikker, men fordelen ved en fremadvendt stol er, at du har bedre kontakt med barnet og mange forældre synes, at stolen er nemmere at montere og afmontere. Hvis du vælger en bagudvendt autostol er airbag foran stolen forbudt, mens det frarådes ved en fremadvendt stol.

Fra stol til pude (15-36 kg)

I 3-4 års alderen kan de fleste børn ikke længere passe børne-autostolen. Tiden er derfor til at skifte autostolen ud med en selepude med ryglæn. Selepuden løfter barnet op sådan, at selen holdes på plads over skulder og hofte. Når barnet bliver for højt til selepudens ryglæn, dvs. når barnet er over 135 cm., kan selepuden udskiftes til en pude uden ryglæn. Det frarådes at airbag’en er slået til uanset om selepuden er med eller uden ryglæn.

Almindelig sele

Selepuden er ikke længere et krav når barnet er over 135 cm., og derfor er det nu en mulighed at bruge almindelig sele. Fortsæt dog med at bruge selepude, hvis selen er bedre placeret her. På et almindeligt bilsæde med en almindelig sele er det OK, at airbag’en er slået til så længe barnet er over 140 cm.

5 gode huskeregler:

  1. Sørg for at stolen passer til bilen og barnet: i fysiske butikker kan man prøve stolen i bilen og på mange webshops har man fuld returret, hvis stolen ikke sidder optimalt eller passer til dit barn.
  2. Sørg for at stolen er sat ordentligt fast: Selerne skal strammes godt til. Sørg for at følge brugsanvisningen, der altid er med.
  3. Hav en bagudvendt stol så længe som muligt.
  4. Dobbeltcheck: Husk altid at checke at barnet er spændt rigtigt fast inden du kører.
  5. Barnet skal være væk fra airbag’en: Børn under 140 cm bør ikke sidde foran, hvis airbag’en er aktiv.

Kilde: SikkerTrafik, Børn i bilen

LÆS MERE OM ‘RÅDET FOR SIKKER TRAFIK’S GUIDE TIL VALG AF AUTOSTOL LIGE HER »