Guide: I-Size standard for autostole

I size autostol fra besafe

I-Size. Den ventede nye sikkerheds klassifikation af autostole er endelig begyndt at få opmærksomhed fra de danske og udenlandske producenter af autostole. Men hvad er I-Size? Og hvad betyder det for dig?

Gå til alle vores autostole

Hvad er I-Size?

I-Size er den nye sikkerheds standard for autostole, som trådte i kraft d. 1. oktober 2013. Denne nye standard er en videreudvikling af de nuværende ECE 44-03 og 44-04 standarder, som de fleste autostole i dag skal certificeres efter. I-Size systemet revurderer hele tanken omkring autostole og vælger at klassificere stolene efter højde på barnet – og ikke kilo. Dette giver en langt mere sikker stol for barnet, da der ved centimetermål, også tages højde for helt små børn, samt de børn, der er godt i stand fra naturens side af 🙂

 

I-Size kommer i de følgende størrelser:

 

Som man kan se på størrelserne, så er I-Size et system, som bliver brugt til at klassificere autostole, der rangerer fra 0-4 år. Centimeter klassificeringen gør også, at børn der ligger ude i de ekstreme ender af de typiske klassificeringer, også kan nyde godt af en sikker autostol. Børn vokser nemlig ikke altid ens.

Er det mere sikkert?

I-Size systemet bygger på, at børn skal være bagudvendt så længe som overhovedet muligt. Det er beviseligt, at dødsrisikoen kan mindskes med op til 90% ved at barnet sidder i en bagudvendt autostol frem for en fremadvendt. Derudover bliver den generelle sikkerhed øget med 500%.

 

Den følgende video fra TryggTrafikkNorge viser, hvordan trykket fra en bilulykke fordeler sig i hhv. en bagudvendt autostol og en fremadvendt:

 

Som man kan se, vil barnet i en fremadvendt autostol blive udsat for et enormt pres på både nakke- og rygregionen. Dette vil ikke ske i en bagudvendt autostol.

I-Size bygger derfor på, at børn kan sidde bagudvendt i hele den periode, hvor barnet skal benytte en decideret autostol (0-4/5 år). I-Size autostole er derfor sikkerhedsmæssigt overlegne, end normale autostole er lige pt. Specielt på følgende områder, er I-Size at foretrække frem for normale autostole:

 

  1. I-Size giver barnet en langt større beskyttelse i tilfælde af en side/frontal kollision. Derudover giver en I-Size stol en langt bedre trykfordeling, og fører det meste af trykket VÆK fra nakken/ryg regionen.
  2. Bagudvendt kørselsretning er obligatorisk indtil i hvert fald 15 måneder. I stedet for de nuværende 9 måneder.
  3. I-Size benytter det samme ISOFix system, som ISOFix stole gør i dag. Dette gør, at man ikke kan installere stolen forkert, og det gør også at bilen er i direkte kontakt med bilens chassis, så trykket fra en ulykke bliver fordelt mere ligeligt.
  4. I-Size passer ind i alle biler, som har ISOFix. Dog vil I-Size stole generelt set være lidt større, end de andre autostole.
  5. Ligesom når man køber tøj til sit barn, så er autostolene lavet efter højde – og ikke vægt. Dette gør det nemmere for dig som forældre at vælge, hvilken stol der passer bedst til dit barn.

 

Som beskrevet ovenfor, er en af de største ændringer fra de gamle ECE 44-04 standarder, at børn ikke må placeres forudvendt, indtil de er 15 måneder gamle. Uafhængige tests har vist at den tidligere grænse på 9 måneder på ingen måde var god nok. Derfor er alle I-Size stole lavet til bagudvendt kørselsretning indtil i hvertfald 15 måneder (og meget gerne længere).

Derudover undergår I-Size også langt flere tests end nuværende autostole, da der er langt højere krav til beskyttelse ved sidekollisioner, samt den fysiske størrelse på autostolen.

 

Kan jeg så ikke benytte min gamle autostol?

Jo, det kan du sagtens 🙂 De gamle ECE 44-04 (og til en vis grad ECE 44-03) standarder er stadigvæk fuldt lovlige, og vil være det indtil i hvert fald 2018. Efter 2018, er det meningen at I-Size skal erstatte de gamle standarder helt.

Der er selvfølgelig heller ikke nogen grund til at gå i panik. Din nuværende autostol har gennemgået alle relevante tests, før den er blevet sat på markedet. Det skal den nemlig før at den må sælges i Danmark/EU. I-Size systemet er blot en videreudvikling, som er en naturlig strømning, eftersom at videnskaben hele tiden finder ud af mere om børns sikkerhed.

 

Men helt ærligt. Hvad betyder det for mig?

Der, hvor det oftest vil give bedst mening at tænke over I-Size er selvfølgelig når man står og skal købe ny autostol. Men det giver faktisk også mening at tænke over det, når du skal købe en ny bil!
Efter år 2008, blev det lovpligtigt at have ISOFix i bilerne, men da I-Size generelt set er lidt større end de gamle ISOFix stole, så vil nyere biler også have en I-Size klassifikation, som viser at der er plads til de ny, større, stole. Dette mærke ser således ud:

I-size indikator

Hvis din bil har dette mærke – Så er den 100% klar til I-Size!

I-Size stole kan muligvis også passe ind i biler, der ikke har dette mærke, men pladsen kan være et problem.

Det lyder alt sammen meget godt… Men er der nogle, der laver disse stole?

I et langt stykke tid, var der ikke så mange producenter, som lavede I-Size certificerede stole, men da det blev mere og mere kendt, at I-Size var vejen frem. Ja så måtte producenterne også følge med. Især BeSafe, Cybex og Maxi-Cosi (som lavede den første I-Size stol) er begyndt at producere stole, der er godkendt til I-Size.

Her hos Pixizoo.dk har vi selvfølgelig også et bredt sortiment af I-Size autostole som vores kyndige personale meget gerne vil fortælle jer om.
Et eksempel på disse er:

 

Vi arbejder meget på at få flere I-Size stole hjem, sådan at vi stadigvæk kan være Danmarks bedste forhandler af autostole 🙂 De fleste producenter af autostole kommer også med flere I-Size autostole i løbet af det næste års tid.

Tjek! Er der så andet jeg skal vide?

Ja. Det er der faktisk! Der findes meget information om I-Size på nettet, og da I-Size regulativet er en standard, der skal gælde for hele EU, så er der også meget godt materiale at hente på diverse udenlandske hjemmesider. De dækker måske noget, som vi ikke har dækket i denne artikel.

Du kan læse mere på:

 

Du har selvfølgelig altid også mulighed for at kontakte os for mere information om I-Size. Vi står altid klar til at yde den bedste service, så du får den bedste oplevelse (og den bedste autostol) med herfra 🙂