Isofix, i Size og selemontering – hvad, hvornår og hvorfor?

En god og sikker autostol er et utrolig vigtigt køb, når man venter barn. Langt de fleste babyer bliver transporteret hjem fra hospitalet i bil. Men det er efterhånden blevet lidt af jungle at finde rundt i alle begreberne forbundet med en autostol. For hvad betyder Isofix og i-Size lige? Og hvornår skal barnet over i en ny autostol?

2017-03-08_1348

Bare rolig – du er ikke den eneste, der synes, denne “fagre, nye verden” er en smule forvirrende. I denne guide kan du blive klogere på, hvad Isofix er, hvad i Size betyder og hvad du skal være opmærksom på, når du skal investere i en autostol.

Selemontering eller Isofix?

Der findes to måder at montere autostolen i bilen: enten ved brug af selemontering eller Isofix.

Brugen af selemontering giver næsten sig selv: her monteres autostolen ved brug af bilens selesystem.  Fordelen ved selemontering er, at det er mere fleksibelt end Isofix, og gør det nemmere at skifte autostolen mellem flere bileder. Dog har studier vist, at helt helt op til 70% af de selemonterede stole bliver ikke monteret korrekt. Det reducerer selvfølgelig sikkerheden dramatisk ved uheld.

Den anden mulighed er Isofix. Kort sagt er Isofix nogle fastmonterede u-bøjler, der ligger skjult mellem bilens bagsæde og ryglæn. Autostolen eller basens Isofix-beslag monteres fast i disse bøjler, og så er det nemt at sætte autostolen fast ved en enkelt klik.

hvor er isofix placeret

Billede er lånt fra Maxi-Cosi

Langt de fleste biler produceret siden 2006 har Isofix. Hvis du er usikker på, om din bil har Isofix eller ej, kan du tjekke bilmanualen efter Isofix-logoet. Du kan også se, om der er et Isofix-logo eller label ved sædets base.

GÅ TIL: ‘Se vores store udvalg af Isofix autostole’»

isofix logo

Billede er lånt fra Maxi-Cosi

Hvad er fordelen ved Isofix?

Studier og tests har flere gang vis, at Isofix er den sikreste form for montering af autostol. Hvor op til 70% af de selemonterede stole er monteret forkert, er dette tal kun 4% for Isofix montering. Risikoen for fejlmonteringer er derfor markant nedsat. Derudover sidder autostolen også langt bedre fast end de selemonterede.

Ulempen ved Isofix montering er, at ikke alle biler har mulighed for dette.

Hvad er i Size?

i Size er den nye sikkerhedsstandard for autostole, som trådte i kraft den 1. oktober 2013. i-Size er en videreudvikling af de nuværende ECE 44-03 og 44-04 standarder, som autostole i dag skal certificeres efter. I disse standarder har stolene været grupperet efter vægtklasser (0-13 kg, 9-18 kg, 15-36 kg osv.), men med i-Size skal de i stedet klassificeres efter centimetermål:

  • 10-105 cm (nyfødt – ca. 4 år)
  • 61-105 (ca. 6 måneder – ca. 4 år)
  • 100-135 (sidste fase)
  • Derudover kan producenter selv fastsættelse højdegrænser (der skal godkendes), hvorfor disse grænser kan variere fra producent til producent

Dette inddelings system bygger på, at børn skal sidde bagudvendt så længe som muligt. Med i-Size bliver det samtidig langt nemmere at se, hvornår dit barn er vokset ud af den nuværende autostol og har behov for en ny.

i-Size systemet er ikke en ny lov eller et lovkrav, men i stedet nye bestemmelser, som får betydning for producenterne af autostole. De autostole, der er på markedet i dag (godkendt efter ECE 44-03 og 44-04), er derfor fortsat lovlige at både anvende og sælge.

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af i Size autostole’»

i-Size stolene får dette mærkat:

isize label

  1. En sort firkant med et hvidt babyhoved
  2. Et gult felt med sort tekst Her er i-Size aldersgruppen markeret med måneder
  3. En grøn firkant med hvid bagudvendt stol
  4. Et rødt forbudt skilt, som viser, at stolen ikke med anvendes fremadvendt

i-Size bestemmelsen indeholder 5 nye faktorer

1) Fra kg til cm

Med i-Size er man som sagt gået over til at bruge højde i cm til at inddele autostole i grupperingerne fremfor vægt i kg. Dette skyldes, at den tidligere kg-klassifikation resulterede i, at mange børn kom for tidligt over i næste størrelse autostol, på trods af de ikke var klar til det.

2) Sidekollisionstest

Udover de “almindelige” sikkerhedstests skal i-Size stolene også gennemgå en sidekollisionstest, hvilket ikke tidligere har været et krav. Derudover udføres disse tests med nye testdukker med avancerede sensorer, der måler et uhelds påvirkning på barnets hovedområde.

Derfor har i-Size stolene bedre kollisionsbeskyttelse i siderne, samt giver en langt bedre trykfordeling, der fører det meste af trykket væk fra barnets nakke- og rygregion.

3) Bagudvendt de første 15 mdt.

Med de nye i-Size stole skal børn sidde bagudvendt de første 15 måneder, hvor den nuværende regel er op til 9 måneder (ECE R44-04). Bagudvendte autostole er nemlig op til 5 gange så sikre som de fremadvendte.

4) Krav om Isofix montering

iSize stolene benytter samme Isofix system, som du kender fra det nuværende Isofix-system. Det betyder også, at det er langt sværere at sætte stolen forkert end i, da du blot monterer den i bilens Isofix punkter. Dog er de nye i-Size stole lidt større og vil fylde mere, hvorfor der muligvis ikke kan være plads til denne i en bil, der har Isofix-beslag. Samtidig betyder dette, at du ikke kan bruge en i Size autostol i en bil, der ikke har Isofix-beslag.

5) i-Size godkendte bilsæder

Da iSize stolene som nævnt er en smule større end Isofix stolene, vil nyere biler også have en i-Size klassifikation, der viser, at der er plads til denne. Dette mærke ser sådan ud:

i size label mærke

i Size stole kan muligvis også passe ind i biler, der ikke har dette mærke, men pladsen kan som sagt være et problem.

Hvad bør I tænke over inden køb af autostol?

Som ved alt andet sikkerhedsudstyr bør man ikke gå på kompromis med noget, når det drejer sig om en autostol. Derfor kan det stærkt anbefales, at I får professionel rådgivning og vejledning, så I vælger en autostol, der både er lovlig og passer til jeres bil.

Alt sikkerhedsudstyr skal være mærket med et E mærke, som er placeret på siddepudens side eller oppe ved nakkestøttens side. Et E mærke er orange og er ikke til at overse. Hvis autostolen ikke har et E mærke er den ulovlig.

e mærke

Eksempel på E mærke

Som ses på ovenstående billede skal de første 2 cifre i talkoden starte med enten 03 eller 04 for at den er godkendt. Dog er de nyeste Isofix og iSize autostole mærket med 00, hvilket er godkendt og lovlig.

Derudover er det en god idé at overveje, om autostolen skal bruges i én eller flere biler? Som tidligere nævnt er autostole med Isofix mere besværlige at flytte fra bil til bil. Langt de fleste forhandlere tilbyder mulighed for at prøve autostolen i bilen, så I kan se, om den passer og er til at håndtere.