JUBII, vi skal have en lillesøster

Far, Mor, lillebror, lillesøster
Er det tid til familieforøgelse? Det kræver lidt forberedelse – både for børn og voksne! Foto: Pixizoo Magasin

 

Få gode tips til, hvordan du bedst muligt forbereder dit barn på, at der er en familieforøgelse på vej.

Jeg husker en hjemmevideo fra min barndom, hvor mine 80’er-smarte forældre ivrigt filmer løs på det lille, fede vidunder – mig. I baggrunden kan man høre min 4-årige storebror mumle på klingende nordjysk ”dumme lillesøster”. Og man forstår jo egentligt godt den 4-årige. Hvor kom det lille monster fra, der nu tager al mor og fars opmærksomhed? Læs med her og find ud af, hvordan du bedst muligt forbereder dit barn på, at der kommer en lille ny i familien.

Bøger

Sammen kan i læse bøger om den kommende tilværelse som storebror eller storesøster samt om, hvad der foregår inde i mors mave når baby vokser. Pixizoo Magasin anbefaler:

Willi bliver storebror af Kirsten Sonne Harrild: Bogen handler om Willi, der glæder sig meget til at blive storebror. Han har allerede besluttet, at den nye baby bliver en lillebror og at de to skal lege sammen. Men det bliver nu ikke helt som Willi har forestillet sig, for han skal nemlig have en lillesøster.

Stump i mors mave af Sara Gimbergsson: En virkelig enkel og fin billedbog, der fortæller om Stump, der ligger i mors mave. Bogen illustrerer bl.a., at Stump får mad gennem navlestrengen når mor spiser samt, at han bliver født på hospitalet når han er færdig med at vokse.

Er det her, der bliver bollet? af Maise Njor & Nikoline Werdelin: Omdrejningspunktet for bogen er Frederik og Marie, der skal have en lillesøster. I den sammenhæng dukker en helt masse spørgsmål op. Blandt andet undrer Marie sig over, hvordan haletuden kommer ind i ægget. Ægget har jo en hård skal. Bogen er smaddersjov for både børn og voksne!

LÆS OGSÅ ‘UGENS FORÆLDRE FAVORIT: LILLE FRØ’ »

Baby bump

Det kan være en god ide at vente med at forberede barnet på familieforøgelsen indtil, der er fysiske forandringer på din krop. Det bliver meget mere konkret for den kommende storebror/storesøster at forholde sig til nyheden når I sammen kan tale om bulen på maven.

Når din mave vokser synligt bliver det også meget nemmere at referere til den når du vil forklare, at du er lidt mere træt eller måske ikke kan løfte dit barn ligeså længe eller ofte, som du plejer.

LÆS OGSÅ ‘NÅR DEN SØDE VENTETID ER LANG’ »

Alene-tid

Når den lille er kommet til verden kan babyens bror/søster føle, at forholdet mellem jer er truet på grund af en ny baby. Derfor har det store barn rigtig meget brug for at lave ting med en af sine forældre, hvor han/hun føler sig helt unik og særlig. Her behøver det ikke engang være en aktivitet ude af huset, for husk på, at pandekagebagning eller lignende sagtens kan være nok for én på 3-4 år.

LÆS OGSÅ ‘DEJLIGE DADELKUGLER’ »

Involver storesøster/storebror

Børn er herlige, små narcissister, der elsker at se på billeder af og tale om sig selv. Derfor er det en rigtig gode ide at se på billeder fra da barnet selv var baby. Ud fra billederne kan I tale om, at I får en ny lille baby i familien.

I kan også inddrage den kommende storebror/storesøster i diskussionen af, hvad det kommende barn skal hedde. Ofte vil der komme nogle rigtig sjove bud! Barnet vil føle sig hørt og set i den proces.

Endelig er det en mulighed at involvere barnet så meget som muligt i at hjælpe til med den nye baby – for eksempel ved at hente bleer, være med til badning, trille vogne og lignende.