Kom godt i gang med børnesang

Sang og musik er både godt for dig og dit barn. Det at synge med og for dit barn i en tidlig alder kan gavne den lilles mentale udvikling. Derfor har vi her har samlet nogle af de bedste grunde til, at du skal synge for og med dit barn. Vi giver dig også efterfølgende nogle gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med børnesangene. Så du kan komme godt i gang, selvom det ikke falder dig naturligt.

Derfor skal du synge med dit barn

Vi har blandt andet fundet inspiration til gåde råd fra blandt andet Inge Marstal, der er professor i musikpædagogik. Hun mener, det aldrig er for tidligt at begynde med at synge børnesange med dit barn. Så der er ingen tid at spilde. Det skulle nemlig give positive resultater for både dig og dit barn. Herunder finder du 4 gode grunde til, hvorfor du skal synge med dit barn:

1. Sang og musik udvikler dit barns sprog og tale. Det kan måske lyde lidt langt ude, men den sproglige del af hjernen og den musikalske del ligger lige opad hinanden. Dette er ifølge forskere forklaringen på, hvorfor det at synge med børn har en positiv effekt på deres sprogudvikling.

2. At synge sammen med sit barn giver en følelse af fællesskab og nærhed. Hvilket vil knytte dig og dit barn tættere sammen. Det kan du sikkert også selv genkende fra din egen barndom, eller når du har sunget fællessang med andre.

3. Musik går direkte i følelserne og kan påvirke humøret og energiniveauet. Det er videnskabeligt bevist, at en stille vuggevise kan bruges til, at få dit barn til at falde til ro. Hvis du har problemer ved sengetid, kan en stille børnesang måske være svaret.

4. Tro det eller ej, så er det også godt for din og dit barns fysiske og mentale sundhed at synge. Det styrker immunforsvaret, forbedre søvnkvaliteten og mindsker stress. Derudover har det en positiv indvirkning på humøret. Så der er virkelig ingen undskyldninger.

 

Kom godt i gang

Så det er bare med at komme i gang. Eller er det? Vi ved godt, at det kan være svært. At komme over barrieren, og synge for andre kan være svært. Specielt hvis du ikke har gjort det før. Du føler måske ovenikøbet, at du ikke kan synge, og måske er du meget selvbevidst over at skulle synge højt. Men det bør ikke holde dig tilbage, det vigtigste er ikke hvordan det lyder, men den stemning du skaber. Vi garanterer dig for, at dit barn vil synes, du synger fantastisk.

Vi vil gerne hjælpe dig lidt på vej. Derfor har vi samlet nogle gode råd og lidt inspiration til, hvordan du kommer i gang med at synge for dit barn.

 

1. Anskaf dig en børnesangbog

Inge Marstal anbefaler, at man anskaffer sig en børnesangbog og meget gerne en med illustrationer. Så kan dit barn, selvom han eller hun ikke kan læse, selv navigere rund i sangbogen ved hjælp af billederne. Et eksempel på en sådan børnesangbog er den meget anerkendte Åh abe! sangbog. Den indeholder over 100 kendte børnesange, både nye og gamle, med en masse flotte billeder.

2. Udvælg nogle gode velkendte børnesange

Det er en god idé, at starte med nogle sange du kender godt i forvejen, måske fra din egen barndom. Sørg for du kan dem uden ad og føler dig helt trygge ved dem. Det er også en god idé at vælge nogle sange, du selv synes er gode. Gør alt for at være så tryg som mulig ved situationen, din utryghed og usikkerhed vil dit barn kunne mærke.

3. Indholdet kommer i anden række

Selvfølgelig er det vigtigt, hvad du synger, men hvis teksten glipper nogle steder er det helt okay. Du kan for eksempel erstatte det andre ord eller bare la-la-la og na-na-na. Eller du kan helt selv opdigte en ny tekst, der passer til jer. Dit barn vil helt sikkert elske det.

 4. Syng så dit barn kan være med

Er dit barn gammelt nok til at synge med, så vær opmærksom på tempo og toneleje. Det vil sige syng ikke for hurtigt, og syng lige en anelse lysere, end du ellers ville. Børns stemmebånd er mindre og kan ikke synge lige så dybt. Et godt råd kan være, hvis det er muligt, at få dit barn til at starte. På den måde kan du være sikker på at følge dit barns tempo og toneleje.

5. Eksperimenter med sangen

Hvis du er tryg ved at synge, kan du begynde at eksperimentere lidt med børnesangene. Det er nemlig godt for dit barns sprog, hvis du bruger fagter og stemninger til at udtrykke teksten. Du kan blandt andet synge med forskellige stemmer, med dyrelyde og sindsstemninger (vred, glad eller trist). Har du brug for inspiration til børnesange med fagter, kan du også læse vores artikel top 10 børnesange med fagter.

Vi håber, at vi har kunne give dig lidt inspiration og mod på at synge for dit barn. Vidste du for resten, at børn synger før de lærer at tale og danser før de lærer at gå? Så syng en børnesang med dit barn, det er godt for jer begge to. Det er aldrig for tidligt eller for sent at gå igang.