Slut med komælk til babyer

Komælk til babyer
Nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen fraråder komælk til børn under 1 år. Foto: Shutterstock

Sundhedsstyrelsen har offentliggjort nye ernæringsanbefalinger til spædbørn og småbørn. De anbefaler blandt andet, at børn under 1 år ikke får komælk. Men hvorfor nu det?

Indtil for ganske nylig lød anbefalingen, at børn fra 6 måneder gerne må drikke lidt sødmælk samt, at børn fra 9 måneder måtte dække hele deres mælkebehov med sødmælk. Det er slut nu. Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen lyder nemlig, at børn under 1 år slet ikke må drikke mælk fra en ko. I anbefalingen lyder det, at barnet i stedet skal have modermælk eller modermælkserstatning.

Ifølge de nye ernæringsanbefalinger er årsagen til de nye retningslinjer, at proteinindholdet i sødmælk er tilstrækkeligt højt til, at det senere i barnets liv kan betyde risiko for overvægt. Faktisk er indholdet af protein i sødmælk cirka tre gange så højt som i modermælk.

SE SUNDHEDSSTYRELSENS RÅD OM MAD TIL SMÅBØRN OG BABYER HER »

Ingen jerntilskud

Ud over nye anbefalinger om mælk er der også nyheder om barnets behov for jern. Tidligere lød anbefalingen, at børn mellem seks og 12 måneder, som er født til tiden, skal have jerntilskud. Den nye anbefaling peger i stedet på, at barnets behov for jern skal dækkes af en smule fisk og kød, som barnet allerede må få fra 6 måneders alderen.

LÆS OGSÅ ’10 SPØRGSMÅL DU IKKE TØR STILLE DIN SUNDHEDSPLEJERSKE’ »

Dog understreger Sundhedsstyrelsen, at forældre skal være varsomme med at give deres barn store mængder rovfisk, eksempelvis tun. Grunden er, at der er risiko for, at barnet får et højt indtag af kviksølv gennem den slags fisk og det kan resultere i en negativ påvirkning af hjernens udvikling.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse hele håndbogen for sundhedspersonale om ernæring til spædbørn og småbørn »