Naturen er et spisekammer

Naturen - BrombærSommeren går på hæld, og kalenderen siger efterår, men i stedet for at være alt for nedslået over dette faktum kan vi glæde os over, at naturen lige om lidt bugner af alverdens lækkerier – lige til at tage med hjem.

Det er derfor oplagt at tage ungerne i hånden og bevæge sig ud i den smukke sensommer med en kurv over armen. De vil elske både jagten på lækkerierne og at sætte de gode sager til livs efterfølgende.

Lav en lækker brombærmarmelade

Brombærrene er modne i september-oktober, hvor bærrene bliver næsten sorte. De vokser i skov og hegn, men vær forsigtige, når I plukker; rankerne, som bærrene vokser på, har nemlig torne, der stikker.

Brombærrene kan nemt laves til en lækker brombærmarmelade, som ungerne vil elske. Du kan blandt andet finde en opskrift på brombærmarmelade her.

LÆS OGSÅ ‘EFTERÅRSTID ER KASTANJETID’ »

Naturen - HyldebærHyldebærsaft, der luner

Hyldebærrene er lige som brombærrene modne i september-oktober, og de vokser allevegne: i skov, hegn, parker og haver, så man kan hurtigt samle en pose- eller kurvfuld. Klip hele klaser af; det kræver nok en voksen, for bærrene sidder ofte for højt til, at børn kan nå dem.

Hyldebær indeholder blåsyre og må derfor ikke spises rå, men kan derimod koges til en dejlig saft, der er smækfyldt af c-vitaminer og vil lune på en råkold efterårsdag.

Se opskrift på hyldebærsaft her.

Æblekage vinder hver gang

Måske er du selv den lykkelige ejer af et æbletræ, men hvis det ikke er tilfældet, så er der masser af steder i naturen, hvor du kan finde æbletræer og dermed æbler til fri afbenyttelse. Nogle gange er det nedfaldsæbler, men de kan sagtens bruges i køkkenet, enten i madlavningen eller til en dejlig æblekage, som er et stensikkert hit hos både børn og voksne.

Find eksempelvis en opskrift på gammeldags æblekage her.

 

 

 

 

Se eventuelt naturkogebogen på www.naturstyrelsen.dk for mere inspiration til, hvad du kan finde af spiselige sager i naturen.