Om at komme godt fra start med Små Bisser

Af: Carina Løvstad, Tandplejer og indehaver af Små Bisser

Tandpleje på helt små børn er vigtigt lokalt i munden, for at forebygge huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Tandpleje er også vigtig for barnets almene sundhedstilstand, da bakterier i munden, hvis de ikke bliver fjernet over en længere periode, kan vandre fx i luftvejene og skabe infektion. Hvis tænderne ikke bliver børstet rene kan der forekomme huller i tænderne og betændelse i tandkødet, hvilket kan betyde stort ubehag og smerte for dit barn – det er altså ikke i barnets bedste IKKE at børste tænderne. Hvad kan du så gøre, når den dårlige samvittighed kommer over dig, fordi du føler du må tvinge dit barn og du ønsker ikke at det skal ende i fastholdelse og fixering? Der er meget du kan gøre – læs med her.

Lad barnet vænne sig til tandbørsten

Dit barn må rejse sig op mange gange før det selv kan stå, øve sig i at gå, vænne sig til grød og smagen af forskelligt mad. Bleskift kræver også tilvænning og det er heller ikke altid en succes, selvom barnet er 2 år og har prøvet det tusindvis af gange. Husk hermed på, at barnet også skal vænne sig til tandbørsten!

Giv dit barn mulighed for at vænne sig til tandbørsten allerede før det får tænder. Tilbyd den som noget barnet kan lege med under opsyn, og hermed kan vænne sig til børsten. Du kan allerede børste lidt med på gummerne, så barnet vænner sig til at du som forældre også er en aktiv del af tandbørstningen. Tandpasta kan man også prøve at tilbyde en smule af på børsten, så barnet vænner sig til smagen. I takt med jo flere tænder der kommer kan i sammen finde de rutiner som gør at barnet accepterer tandbørstningen.

I Små Bissers univers hedder det; små børn, små minutter. Vi har fået en idé om at tandbørstning tager 2 min, hvilket er rigtig fornuftigt når man er voksen og har munden fuld. Det giver ikke mening at børste på 1, 2, 3 tænder i 2 minutter! Der er fin logik i, at jo flere tænder barnet har, jo længere børster i. Man kan børste så længe man har lyst, så længe barnet accepterer det og når alle tænder er frembrudte er 2 min. også et rigtig godt udgangspunkt, så man er sikker på at komme grundigt ind alle steder.

Tandbørstning tager ikke 2 min. på flere måder. Nogle gange bruger vi 20-30 minutter på rammerne omkring tandbørstningen. Jeg forbereder gerne mine børn på at de snart skal have børstet tænder, hvilket kan have stor betydning for barnet, at det ikke overraskes, ved at man pludselig står der som forældre og har tid; måske er barnet midt i en god leg.

Oftest puttes børn før at far og mor går i seng, men vis alligevel barnet at tandbørstningen også er for dig. Det bliver en naturlig oplevelse for barnet, det er sådan vi gør i denne familie, det giver en fællesskabsfølelse. Børst derfor sammen, gerne med flere tandbørster, børst på hinanden, lad barnet børste på dig.

 • Start tidligt med at vænne barnet til tandbørsten
 • Små børn, små minutter
 • Udvid rammerne om tandbørstningen og gør det til en leg
 • Forbered dit barn på tandbørstningen
 • Børst sammen

 

Børn er forskellige

Hjælp yderligere dit barn ved at have en fast rutine. Hjemme hos os har jeg fra første dag, vi begyndte at øve tandbørstning, sunget den samme sang. Det var et kæmpe hit hos min ældste datter, ikke så meget med min yngste, der skulle helt andre midler til. Så tænk også, at børn er forskellige og ikke nødvendigvis falder for de samme tricks.

På melodien: I en skov en hytte lå

Tænder de skal skinne hvidt

Men der sidder ofte skidt

Vi må børste alt vi kan

På hver enkelt tand

 

Skrubbe skrubbe ned og op

Indtil far og mor sir’ stop

Nu de skinner pænt og hvidt

Ikke mere skidt

 

Det behøver ikke være en sang om tænder, men det skader da ikke og det er sjovt når barnet bliver ældre og kan synge med og lave fagter til. Barnet ved nu, at hver gang i synger den sang, så skal der børstes fordi sådan har det været altid været. På @smabisser ligger video med fagter.

Giv dig også god tid til at overveje hvilke redskaber du vil anvende på dit barn: tandbørste, tandpasta, en børste bamse, eller noget helt andet. 

Hårdheden på tandbørsten har også stor betydning, for barnets reaktion på tandbørstningen. Tandbørster til børn fås oftest i udgaven soft eller ultra soft. Jeg har personligt altid været glad for soft-udgaven, men ultra soft kan være en god løsning som den første tandbørste, så barnet lige så stille vænner sig til tandbørsten. 

Det er yderligere vigtig at opretholde en god hygiejne omkring barnets tandbørste. Hvis ikke man efter tandbørstningen skyller tandbørsten grundigt, kan det være lige meget om man har købt soft eller ultra soft; så vil tandbørsten kun være en ting, nemlig stiv som en skurebørste grundet rester af tandpasta. Så skyl den grundigt for at undgå en stiv børste, det er nemlig ikke særlig rart for dit barn at få ind i munden igen; også for at tandbørsten ikke bliver til en lille bakteriekoloni. En god huskeregel er, at tandbørsten bør skiftes hver 3 måned eller når hårene begynder at stritter. Man kan eventuelt skolde tandbørsten engang imellem, for at komme af med bakterier og rester af tandpasta.

 • Vælg et børstehoved som passer til dit barns alder
 • Vær opmærksom på hårdheden af børsten
 • Skyl børsten grundigt efter brug
 • Skift børsten jævnligt eller skold tandbørsten

Den rigtige tandpasta

Holdninger til børnetandpasta er mange. Jeg mener at man skal bruge en tandpasta som barnet accepterer. Hvis dit barn er ked af det og stritter imod tandbørstning, så overvej at skifte til en anden tandpasta. Anvend en tandpasta med 1450 ppm Fluorid, hvilket giver den bedste beskyttelse til barnets tænder. Du skal ikke være bange for overdosering, hvis blot man anvender den mængde som svarer til ½ lillefingernegl på barnet eller det som svarer til en lille ært. Fluor er det eneste aktive stof som går ind og forebygger huller i tænderne, så tandpasta med fluorid skal anvendes så snart den første tand titter frem.

 • Børnetandpasta er et pædagogisk hjælpemiddel
 • Vælg en tandpasta med fluorid
 • Brug det som svarer til ½ lillefingernegl/en lille ært på barnet
 • Start så snart den første tand bryder frem

 

Som tandplejer er jeg uddannet til at have en forebyggende tilgang til sundhed, så at give mine egne børn et godt forhold til det at passe på deres tænder, fra de er helt små, er yderst vigtigt for mig. Jeg håber og tror, hvis jeg er med til at give mine børn et positivt syn på tandbørstningen samt gode rutiner når de er små, at de vil tage det med sig videre i deres voksenliv.

Mød Små Bisser på smaabisser.dk og læs flere indlæg om tandbørstning, tandsundhed og meget mere. Små Bisser er på Facebook. Følg med på instagram @smaabisser, hvor der ugentligt kommer nyheder på profilen og i story.

 

Med venlig hilsen

Små Bisser

 

Små Bisser var på besøg hos Pixizoo tirsdag d. 22. januar, hvor hun deltog i vores live-video på Facebook. Der blev snakket om tandpleje og der var mulighed for, at stille hende spørgsmål. Se live-videoen her.