Sådan kommer du godt i gang med skemad til din baby

Efterhånden som din baby bliver ældre, skal han/hun introduceres til en helt ny verden: babymad i form af grød og mos. Men som ved alle andre trin i barnets udvikling, begynder nu helt nye spørgsmål at melde sig: Hvornår må jeg begynde på skemad? Hvad må min baby spise? Hvordan skal jeg egentlig gribe det an? 

I dette indlæg kan du læse om, hvordan du bliver klar til at give din baby den første skemad, få gode råd til hvordan og hvornår du introducerer dit barn til skemad og få tips og tricks til at komme godt i gang.

Hvornår må og kan en baby begynde på skemad?

Langt de fleste babyer begynder på skemad, når de er mellem 4 og 6 måneder gamle.

Som udgangspunkt anbefaler Sundhedsstyrelsen, at babyer bliver ammet fuldt ud eller får modermælkserstatning til de er 6 måneder gamle. Dog kan man så småt begynde at introducere grød og mos fra barnet er 4 måneder, hvis barnet har behov for det. Det kan eksempelvis være, hvis barnets sult ikke stilles af modermælken eller modermælkserstatningen.

Grunden til man anbefaler at vente, til barnet når 4-6-måneders alderen skyldes, at barnets tarmsystem først er udviklet og fordøjelse så god på dette tidspunkt, at barnet kan tåle andre madvarer end mælken.

Derudover er det også typisk, når barnet er mellem 4 og 6 måneder, at barnet rent motorisk begynder at kunne spise skemad. Indtil 5-måneders alderen kan barnet sutte og synke, men ikke bevæge læber og tunge særlig koordineret, hvorfor barnet heller ikke vil være i stand til at spise af en ske. Man skal derfor første starte på skemad, når barnet kan lukke munden omkring en ske.

Hvordan kan du så se, om dit barn er klar til babymos og skemad?

De første og typiske tegn på, at en baby er ved at være parat til babymos og skemad er, at barnet begynder at være mere nysgerrig omkring maden og kigge efter maden, når andre spiser. Nogle børn begynder også at række hovedet frem og åbne munden for skeen. Hvis du er i tvivl, om dit barn er klar til at begynde på mos og skemad, så tal med din sundhedsplejerske.

LÆS OGSÅ: ‘GUIDE: Lav din egen hjemmelavet babymad’»

opbevaring af hjemmelavet babymad i opbevaringsglas

Hvordan lærer du din baby at spise skemad?

Først og fremmest gælder det om at skabe en atmosfære, hvor din baby føler sig tryg ved at prøve nye ting. Du kan eksempelvis sidde med barnet på skødet, så overgangen fra amning til skemad heller ikke føler så abrupt. Begynd også først at introducere mos og grød på et tidspunkt på dagen, hvor dit barn er frisk og veloplagt.

Start ud med at introducere dit barn for en tynd grød eller mos uden klumper. Dette gør det nemmere for barnet at synke mosen og vænne sig til den nye konsistens. Efterhånden som barnet har vænnet sig til at spise af ske og til at synke den tynde grød eller mos, kan du gøre mosen og grøden grovere og fastere i konsistensen.

5-popular-mistakes-when-feeding-babies_2Husk på at tilvænning tager tid. Introducer derfor ganske langsomt barnet for ny mad, så barnet får tid til at vænne sig til de nye smage og konsistenser. Start eksempelvis med en ny ingrediens/smag ad gangen, så dit barn ikke bliver forvirret over de forskellige smagsindtryk. Du kan også have en fast ugedag, hvor dit barn prøver noget nyt at spise.

Lad være med at forcere og presse dit barn til at spise. Prøv dig langsomt frem, respekter et hovedrystende-nej og acceptér at dit barn måske kun spiser 1-2 skefulde til at starte med: øg portionen lidt efter lidt og byg måltiderne op stille og roligt – det tager bare tid at lære! Som barnet bliver ældre og får mere fast føde, er det en god idé at lade barnet få lov til at “opleve” maden, mærke maden med fingrene og opleve hvordan konsistensen er.

GÅ TIL: ‘Se Pixizoo’s store udvalg af produkter til spisetiden’»

Hvad hvis dit barn ikke vil spise babymos og skemad?

Når du har brugt timevis på research, klargøring af alverdens ingredienser og har stået med hovedet nede i gryden for at tjekke konsistensen af mosen, kan det føles som en stor skuffelse og nederlag, hvis dit barn spytter mosen ud eller krænger kroppen demonstrativt væk. Men det er nok nærmere reglen end undtagelsen.

 

Selvom nogle børn entusiastisk åbner munden for skeen og glad guffer mosen i sig, vil mange forældre nok opleve, at deres baby ikke har lyst til skemaden. Prøv dig langsomt frem, hold en pause på 1 uge eller 2 før du prøver igen og følg eventuelt vores råd under “Hvordan lærer du dit barn at spise skemad?”.

Det allervigtigste råd kan ofte være det sværeste at efterleve, nemlig at have masser af tålmodighed! Selvom I måske er indstillet på at bevæge jer væk fra amningen eller flasken, så er det en hel ny verden for jeres barn. Og som I muligvis kender fra jer selv, så tager det bare tid at vænne sig til nye smags oplevelser og måder at spise på.