Sådan vedligeholder du din barnevogn

Emmaljunga, Odder og Stokke – mulighederne er mange, når man skal investere i barnets første transportmiddel. Uanset om man køber en spritny eller en brugt barnvogn, er det er dyr udgift. Derfor vil man gerne have så meget som muligt ud af den. Udover at en vedligeholdt vogn er pænere og mere holdbar, så er den også meget mere sikker for dig og dit barn at bruge. Vidste du, at hvis man vedligeholder sin vogn, kan en barnevogn holde til at bruges af 2-3 børn?

Vi har lagt hovederne i blød og samlet alle vores bedste tips og tricks i dette indlæg, så din barnevogn kan holde længst muligt. Uanset om du har købt en billig barnevogn eller en dyr, om det er en Odder eller Emmaljunga, så gælder rådene til alle typer og mærker barnevogne.

GÅ TIL: ‘Se vores store udvalg af barnevogne’»

8 råd til hvordan du vedligeholder din barnevogn

1) Vask af betræk og barnevognstekstiler

Langt de fleste af tekstilerne på en barnevogn kan vaskes ved 40° i vaskemaskinen, med mindre andet står beskrevet i brugsanvisningen. Kontakt forhandleren hvis du er i tvivl.

grande_sort2) Hold barnevognen ren

Hvis du vil holde din barnevogn i god stand, er rengøring en vigtig prioritet. Alle de tekstiler der ikke kan tages af vognen samt kalechen, skal tørres af med en fugtig klud.

3) Undgå rust og knirkelyde fra stellet

Ligesom med barnevognstekstilerne skal stellet også rengøres og vaskes. Her er det en god idé, at bruge en god bilsæbe mod skidt og støv. Hvis du jævnligt vasker og smører stellet, kan du nemmere undgå rustskader. Hvis barnevognsstellet knirker, kan du nemt løse problemet ved at spray en smule silikonespray direkte på de knirkende dele.

GÅ TIL: ‘Se vores udvalg af tilbehør til barnevognen’»

4) Hjulene

Sørg også for at vaske hjulene, især hvis barnevognen bruges i mudrede og mere beskidte områder. Husk at tørre hjulene af jævnligt for at forhindre rust, især i perioder meget meget vand, sne og saltede fortove. Efter du har vasket hjulene, er det en god idé at smøre hjulaksen med syrefri olie.

Tjek om hjulene er slidte og sørg altid for, at dækkene er godt pumpede. Hvis din barnevogn har lufthjul, kan du pumpe dem op som almindelige cykeldæk, ligesom det kan fixes præcis som en cykel, hvis det er punkteret.

5) “I sne og slud skal barnevognen ud…”

5704211008767En barnevogn skal kunne holde til lidt af hvert – især når man bor i Danmark. Det danske vejr kan nemlig være rigtig hårdt for en barnevogn. Selvom tekstilerne på en barnevogn er meget hårdføre, kan solens stråler alligevel sætte sit præg og blege stoffet. Stil derfor altid barnevognen i skyggen (både for vognens og barnets skyld), så vil stoffet være mindre tilbøjeligt til at falme.

Selvom langt de fleste barnevogne er imprægnerede, er de ikke 100% vandtætte. Derfor er det vigtigt at beskytte vognen mod regn og sne for at undgå fugt. Det kan du gøre eksempelvis ved altid at have et regnslag liggende i vognen. På længere sigt kan fugt nemlig give vognen skimmelsvamp, skjolder, mug eller andre typer af fugtskader.

I vinterperioder, hvor der kan være meget salt på veje og fortove, skal du være ekstra opmærksom på vedligeholde.

6) Husk at udlufte barnevognen

Én af de mest almindelige skader på barnevogne skyldes kondens. Kondens vil helt automatisk opstå, når du lægger et varmt barn i en kølig vogn. Hvis man ikke husker at få luftet vognen ud, kan kondensen og fugten på sigt udvikle sig til mug og skimmelsvamp.

Selvom mange barnevogne har udluftningssystemer i bunden af barnevognskassen, kan du også selv gøre noget. Du kan eksempelvis tage madrassen ud af vognen eller stille den på højkant, når barnet ikke er i barnevognen.

7) Sådan skal barnevognen opbevares

Dette råd hænger i høj grad sammen med alle de ovenstående: hvis du opbevarer barnevognen et varmt og tørt sted, hvor solens stråler ikke kan skinne direkte på den, vil vognen holde sig langt bedre,

Eksempelvis kan der opstå mugskader, hvis barnevognen opbevares for fugtigt.

barnevogne

8) Vægt i barnevognen

Selvom en barnevogn som regel kan holde til lidt ekstra vægt end oplyst, har vognen alligevel en grænse for, hvor høj belastning den kan tåle. Hvis en barnevogn bliver overbelastet med eksempelvis indkøbsposer og søskendesæder, kan det resultere i, at den begynder at køre skævt. Denne vægtgrænse gælder også, når familien skal på tur, og vognen er pakket ned i bilens bagagerum.

6 gode råd til brug af barnevogn

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet 6 gode råd til brug af barnevogn, så den holder længst tid muligt:

  • Pas din barnevogn, som du ville passe din nye, dyre cykel
  • Aftør og smør vognen efter anvisningerne i brugsanvisningen, især efter brug i dårlig vejr
  • Læs brugsanvisningen grundigt, så du er sikker på at skille og samle vognen korrekt
  • Efterlad ikke vognen i stærk sol, så den falmer unødvendigt hurtigt
  • Opbevar vognen under tag, når den ikke er i brug. Helst i et opvarmet rum
  • Læs ikke mere vægt på vognen, end den er beregnet til at bære