Hvad skal du lave i efterårsferien?

Når bladene begynder at falde af træerne og dagene bliver kortere, er man ikke længere i tvivl om, at efteråret har fået sit greb om Danmark. Årstiden er som skabt til afslapning og hyggelige aktiviteter for hele familien. For mange børnefamilier er efteråret også lig med efterårsferie. Vi har lavet en liste med 10 sjove og hyggelige aktiviteter til dig, så du kan få en dejlig efterårsferie med dine børn. Så om du er til masser af action eller rolige naturoplevelser, så kan I få god inspiration her.

Da Pixizoo har base i Aarhus, har vi ekstra meget kendskab til byen og midtjylland egnen. Derfor har vi i denne liste fokuseret på sjove og børnevenlige aktiviteter i og omkring Aarhus.

Aktiviteter i efterårsferien i Aarhus

1) Arranger en hyggelig bio-aften derhjemme

Du behøver ikke tage i biografen for at holde bio-aften. Faktisk kan det være meget mere hyggeligt og afslappet, hvis I holder bio-aften derhjemme fremfor at tage i biografen. Her kan I nemlig helt selv vælge, hvornår I er klar. Lad børnene vælge filmen, tag dynerne med ind i stuen og fyld skåle med slik og godter. Det vil med garanti være et hit hos børnene.

2) Få en vild oplevelse på Naturhistorisk Museum

Aktiviteter i efterårsferien Naturhistorisk Museum PixizooPå Naturhistorisk Museum kan I få en vild oplevelse i efterårsferien: her kan I nemlig opleve det væld af liv, som findes overalt på jorden.

Museet fokuserer i år på det landskab, som blev tilbage, da isen forsvandt efter den seneste istid. Der er også masser af andre aktiviteter på programmet. I kan f.eks. opleve de daglige dissektioner, hvor alt fra odder til pighaj bliver dissekeret, og se de vilde dyr indefra. I kan hilse på museets levende beboere, heriblandt kongeboaen Karsten og fugleedderkoppen Rosa. I kan også tage på opgaveløb om dyrene i det danske landskab og vinde præmier.

Naturhistorisk Museum er der gratis adgang for unge under 18 år.

3) Brug en dag i naturen

Det gælder om at nyde naturen i efterårsferien, inden det bliver for koldt og vådt. Men hvis det er svært at få børnene med ud og gå ture, så kan I lave det til en leg. Her kommer 2 forslag til lege, så det bliver nemmere at få børnene med ud:

  • Terninge gåtur: det eneste I skal bruge her, er en terning. Inden I starter, skal I have aftalt, hvad de forskellige øjne betyder, For eksempel: 1 = gå til venstre næste gang, 2 = gå lige ud, 3 = den yngste bestemmer, osv. På den måde kan I komme ud og nyde naturen, få masser af frisk luft og have det sjovt imens.
  • Tur bingo: tur bingo er en god måde, at få børnene til at lægge mærke til naturen omkring os. Til turbingo skal I bruge en plade med figurer, tegninger eller billeder af ting og dyr, der kan findes i naturen. Når I spotter tingene, så krydser I det af på pladen. I kan lave pladerne selv, så de passer til børnenes alder, årstiden og hvor I går henne.

4) Krea dag derhjemme

Gå en tur i skoven eller i haven og saml grene, blade og sten blade i efterårets flotte farver sammen. Brug alle de materialer I har fundet og lav en hyggelig krea-dag derhjemme. Her kan I dekorere sten, tegne på blade og lave figurer af småpinde. Og efter en lang dag udenfor vil varm kakao gøre det hele endnu hyggeligere. Så find perleplader, tusser og krea-materialerne frem og hav en hyggelig og produktiv dag derhjemme.

Aktiviteter i efterårsferien Botanisk Have og Væksthusene Pixizoo5) Få varmen i Væksthusene i Botanisk Have

Botanisk Have er en oase af træer, planter og skønne naturfarver midt i byen. Gå en tur rundt i Botanisk Have og oplev forskellige landskabstyper. Når I vil have varmen, kan I gå på opdagelse i Væksthusene, hvor naturen er i centrum for både børn og voksne. ‘Spire Ib’ kan hjælpe familiens yngste med at gå på opdagelse efter dyrespor og planter. Mens I får varmen i Væksthusene, vil I opleve eventyrlige naturoplevelser fra eksotiske lande langt væk fra Danmark.

Se mere på Botanisk Have og Væksthusenes hjemmeside.

6) Indendørs aktivitetscentre

Hvis vejret ikke viser sig fra sin bedste side, er der også masser af muligheder for sjove og actionfyldte indendørs aktiviteter i regionens mange aktivitetscentre.

  • I Dayz Søhøjlandet tilbyder de alverdens aktiviteter for hele familien: her er alt fra badeland og bowlingcenter til skicenter, kreativt værksted og legerum.
  • Hvis familien er til masser af action og fart-over-feltet, så vil Baboon City være et hit hos jer. De 8 haller med hoppeborge, klatrevæg, rutsjebaner og radiobiler er for alle aldersgrupper.
  • Ligesom Baboon City er DGI-Huset i Aarhus et hit for alle familier, der elsker at være aktive og få sved på panden. Her vil der i efterårsferien være en masse børne- og familievenlige aktiviteter, som f.eks. klatrevæg, trampoliner, balancebomme, boldspil og hoppepuder.

7) Uhyggelig Halloween-efterårsferie

Oktober og især sidste halvdel af oktober er for mange lig med Halloween. Efterårsferien er derfor en oplagt uge til at lave en masse uhyggelige aktiviteter: I kan udhule græskar og lave uhyggelige græskar-lanterner, pynte hjemmet op med kæmpe edderkopper og hjemmelavede Halloween-dekorationer, tegne uhyggelige billeder og klæde jer ud som skeletter, zombier eller vampyrer – her er det kun fantasien, der sætter grænserne.

Tivoli Friheden har også Halloween på programmet. Her bliver parken pyntet op og der vil være masser af underholdning for hele familien, bl.a. Monster Busters og Nattens Tivoli.

Aktiviteter i efterårsferien Steno Museet Pixizoo8) Mystik på Steno Museet

Er dine børn vilde med at løse mysterier med Kristian på Ramasjang? Så er denne aktivitet helt sikkert noget for jer! I efterårsferien kan I på Steno Museet lære om, hvordan vi alle efterlader os fysiske og digitale spor. Gå i Ramasjang Kristians fodspor og vær superdetektiv for en dag, når I kan være med til at opklare mysteriet om et guldgebis, der er forsvundet fra en af museets montre. Undersøg gerningssteder og opklar hvem af de fem mistænkte, der har stjålet guldgebisset.

Du kan læse meget mere om mystikken på museet og deres aktiviteter i efterårsferien på Steno Museets hjemmeside.

9) Lav jeres egen “Den Store Bagedyst” og vær mesterbager for en dag

Når vinden rusker i træerne og regnen trommer på vinduerne, kan en dag i køkkenet være en hyggelig aktivitet. Med forklæder og kokkehuer kan I give jer i kast med at bage prinsesse-kager, spøgelses-boller og spindelvævs-cookies. Så slip kreativiteten løs, find glasuren frem og afhold jeres egen familie-bagedyst.

10) Besøg nye legepladserAktiviteter i efterårsferien naturlegepladser Pixizoo

I hverdagen kan det ofte være svært at finde tiden til at tage på eventyr med de små. Men efterårsferien er en oplagt mulighed for at tage på eventyr, og her er en naturlegeplads et oplagt valg. Der findes rigtig mange naturlegepladser rundt omkring i Danmark, og på Naturpladser.dk kan du finde en i dit lokalområde og læse meget mere om de forskellige steder.