Skolestart: Gode råd til forældrene

Så kom dagen. Dagen hvor dit barn skal starte i skole. Hvordan skal du som forælder forholde dig til det? Er der noget du skal være mere opmærksom på end normalt? Vi giver dig her 6 gode råd til, hvordan både du og dit barn får den bedste skolestart.

Man kan være nok så forberedt med det helt nye skoleudstyr med den spritnye skoletaske og madkassen, der er skrevet navn på. Men det er først når den første skoledag starter, at man kan begynde at forholde sig til alle de andre ting som bl.a. barnets klassekammerater, lærerne, skolens læringsmetoder og mest af alt; dit barns reaktion til alt det nye.

Drop de høje forventninger

Husk at have positive, men ikke for mange, forventninger til dit barns skolestart – så er det også nemmere for dit barn at glæde sig. Lad vær med at have for høje forventninger. Alt for høje forventninger fra forældrenes side kan afskrække børnene, som kan give dem voldsomme reaktioner. Skru ned for forventningerne, og lad dit barn opleve skolestarten på egne præmisser og i eget tempo. Ingen børn har prøvet at gå i skole før, så de ved ikke, hvad der reelt venter dem. Man vil jo helst ikke have, at de bliver skuffet over sig selv, fordi de ikke selv føler, at de kan leve op til forældrenes forventninger.

Hav forståelse og vær tålmodig

Børn lærer på mange forskellige måder – og på forskellige tidspunkter. Vær derfor tålmodig, hvis du oplever at dit barn er lidt bagud, frem for de andre børn. At skifte fra børnehave til skole kan være voldsomt for nogle børn, og det kan få dem til at træde et skridt tilbage og blive mere barnlige og pylret. Du vil helt sikkert opleve en masse humørsvinginger, hvilket er helt normalt. Hav derfor forståelse for, at det kan tage lidt længere tid for dit barn at tilpasse sig de nye rammer og de mange indtryk. Det skal nok komme. Vær klar til at trøste og hygge de første dage eller uger.

Undgå skæld-ud

Børn er ikke vant til at sidde stille og lytte en hel dag. Børn har krudt i rumpen, brug for at bevæge sig og bruge kroppen. Undgå derfor at skælde ud, hvis dit barn ikke er mønstereleven fra første dag. De skal have lov til at lære og tilpasse sig den nye tilværelse. Acceptér at det kan tage lang tid at lære at sidde stille i så mange timer. Skæld ud kan have den modsatte effekt, som kan medføre at de føler sig forkerte og blot bliver mere urolige.

Fortæl om din egen skolegang

I stedet for at bruge den klassiske “Hvordan er det gået i skolen i dag?”, så start med at fortælle om din egen dag, hvor samtalen bagefter kan føres over på barnets dag. På den måde får barnet mere en følelse af, at det er en samtale og ikke et forhør eller interview.

Hvis du kan mærke en usikkerhed på dit barn de første dage, så fortæl om, hvordan du selv overvandt svære situationer i din skolegang. Det giver en tryghed for barnet, at man formentlig ikke er alene om de mange frustrationer.

 

Skolestart

Hav tillid til skolen, lærerne og det nye fællesskab

Hav tillid til, at lærerne vil dit barn det bedste. De er der for at lære og hjælpe dit barn til at udvikle sig. Både socialt og fagligt. Find ud af, hvordan dit barn lærer bedst og bliver engageret – og fortæl dine observationer til læreren.

Du er ansvarlig for dit barns udvikling, men husk at have forståelse for, at dit barn nu bliver en stor del af et vigtigt fællesskab, som også er med til at påvirke dit barns udvikling. Det er helt naturligt, og rigtig sundt for dit barn. Du skal blot sørge for at have ‘JA’-hatten på. Hvis der er noget du undrer dig over, eller er bekymret for, i forhold til dit barns skolegang, så stil endelige lærerne spørgsmål, så du igen kan føle dig tryg ved at aflevere dit barn hver dag. 

Bidrag til samarbejdet mellem forældre og lærere

Du og dit barn skal være en del af de andre børn og deres forældre i de næste 10 år eller mere. Sørg for at skabe gode relationer, så det er nemmere at løse eventuelle konflikter, der kan opstå. Bidrag og vær aktiv i samarbejdet mellem forældre og lærere om dit barns klasse, så du kan være med til at sikre en positiv udvikling.

 

> Gå til ‘Tjekliste til første skoledag’ her

> Gå til ‘Gode tips og råd til madpakken’ her