Svanen, Den Blå Krans og CE.. Har du styr på mærkerne?

Når man er gravid eller har små børn, bliver man pludselig opmærksom på stofferne i de produkter, vi bruger til dagligt. Nogle har måske ikke overvejet, at visse cremer eller parfumer kan være allergifremkaldende. Eller hvilke fibre vores tøj består af.

Uanset om du handler ind i supermarkedet eller shopper babyudstyr, støder du ofte på mærker og ikoner på produkterne. Disse mærker er med til at fortælle os forbrugere, hvad produktet indeholder, og hvad produktet ikke indeholder. Du har med garanti set flere af disse mærker før, men ved du, hvad de betyder?

For at du kan købe de produkter, der er bedst for dig og din familie, har vi lavet en oversigt, der hjælper dig gennem junglen af mærker.

Guide til mærkerne og ikonerne

Astma-Allergi mærket

Den Blå Krans er Astma-Allergi Danmarks mærke, der sætter fokus på allergivenlige produkter. Alle stoffer kan give allergi, men nogle stoffer udløser allergien hyppigere end andre.

Astma-Allergi mærket er derfor din garanti for, at det givne produkt har minimal risiko for allergi. Det betyder bl.a. at parfume, MI og formaldehyd ikke er anvendt i produktet.

Med Astma-Allergi mærket kan du lettere gå udenom produkter, der indeholder allergifremkaldende stoffer, når du handler, og dermed passe på dig selv og dine børn.

EU Blomsten

ecolabel eu blomstenBlomsten er EU’s officielle miljømærke, der anvendes i hele Europa. Når et produkt bærer EU blomsten, har det ifølge Miljømærkning Danmark levet op til skrappe miljøkrav, hensyn til sundhed og god kvalitet.

Der stilles altså ikke kun krav til miljøhensyn, men også til produktets egenskaber for at sikre kvalitet og holdbarhed. Derudover er der også stillet skrappe krav til brugen af kemikalier ved fremstilling af produktet.

GOTS

GOTSGOTS (Global Organic Textile Standard) er en internationalt mærke for økologisk tekstiler og tøj fra 2008, der er baseret på EU’s økologiregler eller USA’s regler for økologi.

Mærket sikrer den biologiske oprindelse af fibrene, og at alle stadier af produktionen og behandlingen af tekstiler er socialt og miljømæssig ansvarlig.

Derfor kan du være sikker på, at tekstiler, der har GOTS-mærket, ikke indeholder tungmetaller, formaldehyd, GMO enzymer eller kræftfremkaldende aminer.

GOTS kræver som standard, at 95% af fibrene skal være økologiske. Dog kan tøjet indeholde helt ned til 70% økologisk materiale, hvis det tydeligt fremgår på mærket.

Øko mærket

øko mærket

Ø-mærket med teksten “Statskontrolleret økologisk” viser, at varen overholder EUs regler for produktion af økologiske produkter. Derudover viser mærket også, at det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med gården eller virksomheden, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket det pågældende produkt.

Mærket kan også bruges på økologiske fødevarer fra udlandet, når de danske myndigheder har kontrolleret produktet. Derudover må forarbejdede økologiske fødevarer ikke indeholde kunstige sødestoffer eller kunstige aromaer. Samtidig er langt færre tilsætningsstoffer tilsat end i konventionelt fremstille fødevarer.

Når du køber madvarer såsom kød, er der også en lang række krav til den pågældende landmand. Eksempelvis må der ikke bruges sprøjtegift eller kunstgødning på markerne, dyrene skal have mindt 75% økologisk foder, der må ikke bruges medicin eller benmel i foderet og dyrene skal have frisk luft og kunne bevæge sig frit i stalden og på marken hver dag.

Eurolatex Eco-Standard

eurolatex eco standardEurolatex er en europæisk sammenslutning af latex-producenter, der arbejder efter en række fastsatte krav, der skal sikre forbrugeren mod skadelige og allergi-fremkaldende stoffer. Producenternes latex testes af uafhængige kontrollanter for at overfolde de fastsatte grænse værdier.

De tester latex madrasser bl.a. for indhold af tungmetaller, pesticider, nitrosamer og opløsningsmidler, så du trygt kan sove på din latex madras.

Svanemærket

svanemærketSvanemærket er Nordisk Ministerråds miljømærke for non-food produkter, som fx shampoo, kosmetik, elektronik og papir.

Mærket viser, at det pågældende produkt er blandt de mindst miljøbelastende i den pågældende varegruppe. Derudover sætter mærkes også store krav til allergi og sundhed.

Alle stofferne i produkter bliver analyseret ud fra, hvor meget de belaster miljøet. Ingen parfume er tilladt i babyprodukter og produkter til børn.

EcoCert

ecocertEcoCert er en fransk mærkningsordning, der bruges både på økologiske og naturlige produkter og har fokus på fair trade og bæredygtighed.

Når et produktet bærer EcoCert mærket, kan du være sikker på, at 95% af produktets ingredienser er af naturlig oprindelse.

Derudover er den pågældende produkt fri for parabener, syntetiske farvestoffer, syntetisk alkohol og syntetisk parfume.

FSC®

FSC®FSC® (Forest Stewardship Council) er en organisation, der arbejder på at fremme bæredygtig skovdrift og økonomisk levedygtighed i alverdens skove, samt sikre skovarbejdernes sociale rettigheder. I FSC®-skove bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig bliver dyr og planteliv beskyttet.

Det betyder, at når du køber produkter med FSC®-mærket, er du med til at sikre naturen og de sociale forhold i de skove, som træet kommer fra. Du kan derfor købe produkter med FSC®-mærket med god samvittighed.

STANDARD 100 by OEKO-TEX® – Tiltro til Tekstiler

Oeko-Tex® er verdens førende sundhedsmærkning for tekstiler, der er undersøgt for sundhedsskadelige stoffer.

Produkter med “Oeko-Tex® – Tiltro til tekstiler”-mærket er testet og godkendt ud fra de krav, Oeko-Tex® har stillet. Ofte er Oeko-Tex®’s krav mere omfattende og strengere end lovgivningen.

Løbende med at man finder nye resultater inden for lægevidenskaben, bliver kravene til Oeko-Tex®-certificeringen også modificeret, så du altid kan være sikker på, at de mærkede tekstiler følger med udviklingen.

I produkter med Oeko-Tex®-mærket må der ikke være indhold af farvestoffer, kemikalier samt skadelige og allergifremkaldende stoffer, som har skadelig effekt på menneskers sundhed. Derudover er der særligt strenge krav til de produkter, der bruges af børn op til 3 år.

 

STANDARD 100 by OEKO-TEX® er verdens førende certificering for tekstiler, der er undersøgt for sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Produkter som er mærket med “STANDARD 100” logo og nr., er testet og godkendt ud fra de krav, OEKO-TEX® har stillet. Kravene i de 4 produktklasser er mere omfattende og strengere end dansk og europæisk lovgivning. Alle produkter til baby og børn op til 3 år skal være dækket af et certikat i produktklasse I, som har de strengeste krav. Tjek certifikatnummeret her

Kravene bliver strammet i takt med at man finder nye resultater indenfor lægevidenskab og forskning af skadelige kemi, og standarden revideres mindst én gang om året. Alle dele i det færdige produkt testes: stof, knapper, lynlås, bånd, labels, broderi osv. – det er ikke nok at kun stoffet er testet. Der må fx ikke findes rester af kræftfremkaldende arylaminer, allergifremkaldende farvestoffer, formaldehyd, forbudte flammehæmmere og mange andre kemikalier som er skadelige for mennesker. Se hvilke her  – kravene står i appendix 4/5 og 6/7.

MADE in GREEN by OEKO-TEX® – den nyeste mærkning

Det er ikke kun produkter som OEKO-TEX® certificerer – produktionen af tekstilerne kan STeP-certificeres (Sustainable Textile Production). Dvs. at alle aspekter af produktionen skal opfylde en lang række strenge krav til anvendte kemikalier og farvestoffer, miljø, social ansvarlighed, kvalitetsstyring samt sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.

Når virksomheden er STeP-certificeret og produktet STANDARD 100-certificeret, kan produkterne mærkes med MADE in GREEN by OEKO-TEX® som viser at de er bæredygtigt produceret i en social ansvarlig produktion og testet for skadelig kemi. Se mere her.

Responsible CareResponsible Care

Responsible Care er et mærke for producenter og distributører af kemi.

Formålet med Responsible Care-mærket er, at styrke virksomhedernes fokus på sikkerhed, sundhed og miljø, samt minimere mængden af restaffald. Derudover arbejder Responsible Care også med at informere interessenter om produkter og processer.

CE mærket

ce mærketCE-mærket er som sådan ikke et mærke målrettet forbrugeren. Derimod er det et mærke, som en producent bruger til at erklære, at det pågældende produkt er i overensstemmelse med alle lovkrav for CE-mærkning, og at produktet må sælges i hele det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.

Det skal derfor ikke betragtes som et kvalitets stempel overfor forbrugeren og fortæller ikke nødvendigvis noget om produktets øvrige kvaliteter.

Derimod er det mere et stempel overfor forbrugeren, at produktet lever op til mindstekravene for sikkerhed og sundhed, og at det er fremstillet i overensstemmelse med de miljø- og arbejdsmæssige krav inden for de pågældende varegruppe.