Tigerspring: Hvad er det, og hvordan tackler man det?

Hvad er et tigerspring?

sovende babyDer findes intet andet tidpunkt i vores liv, hvor vi udvikler os lige så meget som i de første 2 år af vores liv.

Ifølge Hetty Van de Rijt og Frans Plooij udvikler alle børn sig i mentale spring. Disse mentale spring har de døbt “tigerspring”. Et tigerspring er et udviklingsspring, hvor dit barn gennemgår en stor udvikling både mentalt og motorisk. Da verden pludselig vil virke forandret for det lille barn, kan dette føles utrolig skræmmende.

Hetty Van de Rijt og Frans Plooij har gennem de sidste 25 år forsket i babyers adfærd hos mere end 10.000 børn og har fundet ud af, at disse tigerspring kan forudsiges med helt ned til en uges margin – korrigeret ud fra barnets termin.

I følge de to forskere kan man forvente 10 tigerspring i løbet af de første 20 måneder af barnets liv: ved henholdsvis 5, 8, 12, 19, 29, 37, 46, 55, 64 og 75 uger.

Hvordan opleves et tigerspring?

Når verden ændrer sig så radikalt, som den gør ved et tigerspring, vil dit barn højst sandsynligt blive forskrækket og utryg. Hetty Van de Rijt og Frans Plooijs forskning har vist, at de fleste børn bliver grædende, krævende, besværlige og har brug for ekstra meget opmærksomhed, når den gennemgår et udviklingsspring. De fysiske og mentale forandringer gør barnet forvirret og uroligt, hvilket munder ud i denne adfærd.

Selvom forskning viser, at de fleste børn bliver klynkende, omklamrende og utrygge, når de gennemlever et spring, så kan det selvfølgelig også være forskelligt fra barn til bar. Nogle børn passer beskrivelsen perfekt, mens andre børn ikke lader sig mærke særlig meget af de ændringer, der foregår.

Derudover kan udviklingsspringene komme en uge tidligere eller en uge senere – det afhænger helt af det enkelte barn.

tigerspring tiger

Hvordan tackler man et tigerspring?

Når barnet nærmest ændrer personlighed over natten og ikke vil sove eller spise og kun være på din arm, hvordan tackler man det? Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at disse “personlighedsændringer” er ganske naturlige og er nødvendige for dit barns udvikling!

Når spisevaner, søvnmønster og rutiner pludselig ryger ud ad vinduet, er det ganske normalt at blive frustreret og miste tålmodigheden. Du er ikke en dårlig mor eller far, selvom du bliver vred eller har brug for at få lidt tid alene!

Prøv at finde en god balance imellem at vise verden frem for dit barn og stimulere de nye færdigheder, dit barn er ved at udvikle, samtidig med du giver dit barn en masse tryghed og kærlighed. Prøv jer frem, hold ud og husk på, at det ikke varer for evigt.

Hvor længe varer et tigerspring?

Længden på et tigerspring varierer blandt de enkelte spring; nogle varer et par dage, mens andre kan tage op til flere uger. Der afhænger primært af, hvor hurtigt barnet vænner sig til de nye forandringer. Derudover varer springene typisk længere, jo ældre barnet er.

Følg dit barns udvikling

Første tigerspring 5 uger: “Sansningernes verden”

første tigerspringDet første af de 10 tigerspring vil ske, når dit barn er ca. 5 uger. Her sker der både fysiske og mentale spring: barnets indre organer og stofskifte ændrer sig, mens barnets sanser udvikler sig.

Indtil nu har dit barn oplevet verden i utydelige sort, hvide og grå toner. Nu begynder farverne at tone frem, og barnet vil blive mere bevidst om sine omgivelser, hvor også lyd- og synsindtryk vil påvirke barnet.

Disse forandringer kan virke skræmmende for både barnet og dig, da det er første gang, at både du og dit barn oplever sådanne et spring. Du kan derfor opleve, at dit barn græder mere og har brug for ekstra tryghed, opmærksomhed og kærtegn. Du kan hjælpe dit barn ved at have det tæt på kroppen og vugge det forsigtigt. Du kan også synge rolige sange, da barnet er meget opmærksom på lyde og din stemme.

Når sådanne et tigerspring står på er det vigtigt at huske, at der er en årsag til det. Tigerspringet kan vare alt fra én dag til en hel uge.

Efter det første tigerspring vil din baby måske:

 • Se længere og oftere på ting
 • Være mere interesseret i omgivelserne
 • Græde rigtige tårer og smile oftere
 • Være vågen i længere tid

 

2. tigerspring 8 uger: “En verden af mønstre”

andet tigerspringNår dit barn er ca. 8 uger gammel, vil det andet af de ti tigerspring indtræffe. Her lærer hjernen at genkende mønstre og farver. Det ses i form af mønstre og genstande på objekter såsom trøjer, smykker og på væggen. Men det ses også i form af, at dit barn bliver mere opmærksom på og får mere kontrol over sin krop.

Barnet oplever også, at det er adskilt fra verden og begynder at få en forståelse af adfærdsmønstre. Det betyder, at dit barn begynder at få mere kontrol over sin krop og ansigtsudtryk og opdager sine egne hænder og fødder. Derudover begynder barnet også at eksperimentere lyde og udstøde korte lyde.

Dit barn opfatter nu verden omkring sig med alle sanser, hvilket igen kan være lidt af en omvæltning. Det kan betyde, at dit barn er mere uroligt og har et større behov for at være tæt på dig.

Du kan hjælpe barnet ved at stille og roligt introducere flere farver og figurer. Her kan det være en god idé at have en uro hængende over puslebordet, som barnet kan ligge og kigge på. Derudover kan du snakke med dit barn og efterabe dets lyde.

Efter det andet tigerspring vil din baby måske:

 • Prøve at løfte hoved og krop, når barnet ligger med ansigtet nedad
 • Opdage sine hænder, fødder og knæ, samt forsøge at få fat om, slå til eller sparke til genstande
 • Iagttage mennesker og dyr som bevæger sig

 

3. tigerspringer 12 uger: “En verden af glidende overgange”

3 tigerspringDet tredje tigerspring vil ske, når din baby er omkring 12 uger gammel (3 mdr.). Her bliver barnet nemlig mere opmærksom på, at verden er i konstants bevægelse og begynder derfor at få glidende overgange, som eksempelvis skift i stemmes toneleje eller når kroppen skifter stilling.

Det betyder, at barnet opfatter meget af det, der sker omkring sig og at ting forandrer sig.

Derudover begynder dit barn så småt begynder at få mere styr på sine bevægelser og så småt kan holde hovedet selv. Barnet vil også selv prøve at udforske disse overgange gennem legetøj, stemme og ansigtsudtryk.

Den typiske reaktion på sådanne udviklingsmæssige forandringer er gråd. Derfor kan dette tigerspring, ligesom de foregående og fremtidige, gøre dit barn mere ængsteligt og uroligt, så det græder oftere. Mange babyer kan blive trøstet ved at blive båret omkring eller få lidt ekstra opmærksomhed.

Heldigvis gennemleves dette udviklingstrin hurtigt: springet kan vare fra 1 dag til én uge.

Efter det tredje tigerspring vil din baby måske:

 • Opføre sig forskelligt over for forskellige mennesker
 • Bevidst tage fat om legetøj
 • Bruge lyde til at sludre med
 • Opmærksomt iagttage verden omkring sig
 • Næsten ikke behøve støtte for at holde hovedet
 • Trække sig op i siddende stillings, mens det holder fast i dine fingre

 

4. tigerspring 19 uger: “En verden af begivenheder”

fjerde tigerspringDet fjerde såkaldte ”tigerspring” sker, når dit barn er ca. 19 uger gammel (4,5 mdr.). Med dette udviklingstrin vil dit barns evne til at forstå verden blive mere detaljeret og mere sammenhængende.

Det betyder, at overgange og skift i eksempelvis lys, lyd, bevægelser og tekstur bliver mere begribeligt for barnet. Det kan fx være, at en bold der kastes op, også falder ned igen.

Det betyder også, at bit barn er mere nysgerrig end tidligere, og vil gerne selv ”udforske” ting. Derfor kan et aktivitetstæppe med spejle, rangler og andet legetøj være meget interessant for dit barn nu. Derudover kan lege som ”borte-borte-tit-tit” være rigtig sjove for barnet.

19 ugers-tigerspringet er et stort mental spring, hvorfor det også vil vare længere end tidligere tigerspring. Men det er nok blevet lettere for dig at fornemme, hvornår dit barn nærmer sig et ny tigerspring, og hvordan du kan hjælpe dit barn gennem fasen.

Efter det fjerde tigerspring vil dit barn måske:

 • Trille fra ryg til mave – og omvendt
 • Forsøge at nå ting uden for rækkevidde
 • Reagere på sit spejlbillede
 • Løfte sig op på hænder og fødder eller prøve at skubbe sig fremad
 • Strække armene ud for at blive taget op
 • Bevidst kaste legetøj på gulvet

 

5. tigerspring 26 uger: “En verden af sammenhænge”

5 tigerspring grædende barnDet femte af de ti tigerspring vil indtræffe, når dit barn er ca. 26 (6,5 mdr.) uger gammel.

Dette udviklingstrin kaldes “En verden af sammenhænge”, da barnet vil begynde at opdage afstande og sammenhænge mellem ting og handlinger.

En god måde at pleje og opmuntre denne udvikling er gennem leg med eksempelvis stabelklodser og puttekasser. Her kan barnet udforske, hvordan ting hænger sammen og kan være oven i, neden under, uden på og indeni hinanden.

Forståelsen af afstande og forståelsen af dét, at ting kan være uden for rækkevidde, kan også motivere barnet til at bevæge sig mere og udforske sine omgivelser. Det betyder også, at barnet så småt forstår, at der er afstand mellem barnet og dig, hvilket kan gøre barnet ekstra omklamrende og urolig, hvis du forlader rummet.

Dette udviklingstrin kan vare fra 1 uge til 5 uger.

Efter det femte tigerspring vil dit barn måske:

 • Løfte tæpper for at kigge under
 • Protestere, når mor går sin vej
 • Trække sig selv op i stående stilling
 • Tømme skabe og hylder

 

6. tigerspring 37 uger: “Kategoriernes verden”

tigerspring glad babyNår dit barn er ca. 37 uger gammel (9 mdr.), rammer det endnu et tigerspring, “Kategoriernes verden”.

Barnet vil her lære at visse genstande, fornemmelser og tanker hører sammen i grupper eller kategorier. Dette vil vise sig ved, at barnet begynder at undersøge genstande og sin mad nærmere, samt være mere nysgerrig end tidligere og iagttage, sammenligne og kategorisere omgivelserne.

Dit barn vil gå metodisk til værk og undersøge verden med stor ihærdighed: mad bliver most med fingrene, genstande bliver samlet op fra gulvet og alverdens strukturer og forme bliver undersøgt med størst opmærksomhed. Alle disse undersøgelser er med at til at hjælpe barnet med at kategorisere og forstå omverdenen, samt at forskellige ting kan tilhøre samme kategori.

Eksempelvis kan spinat og banan smage, føles og se helt forskelligt, men begge dele er mad. På samme måde er hesten på marken, hesten i billedbogen og hesten på tegningen alle sammen en “hest”, selvom de muligvis ser forskellige ud. Du kan hjælpe dit barn ved at kigge/læse i bøger sammen, sætte ord på en masse ting og spørge “hvor er…”.

Efter det sjette tigerspring vil dit barn måske:

 • Genkende dyr og ting på billeder og i virkeligheden
 • Skære ansigt af sit eget spejlbillede
 • Forstå navne på dyr og genstande
 • Kontakte andre mennesker med lyde

 

7. tigerspring 46 uger: “Rækkefølgernes verden”

7 tigerspring vinkende barnDet syvende tigerspring begynder omkring uge 46 (11,5 mdr.), hvor dit barn vil begynde at forstå rækkefølge, og hvordan man sætter ting sammen.

Det betyder, at barnet begynder at forstå, at hvis det må gøre tingene i en bestemt rækkefølge, hvis visse mål skal lykkes.

Tidligere syntes dit barn højst sandsynligt, at det var sjovere at vælte klodserne og skille tingene ad, end at stable og samle dem. Ved dette tigerspring sker det modsatte: nu forsøger barnet i stedet at sætte tingene sammen, samle og bygge.

Barnet er igang med at lære, at genstande passer sammen på en bestemt måde, ligesom den ene begivenhed følger den anden. Dette kan eksempelvis ses ved, at dit barn undersøger hvilke ting, der passer sammen og hvordan, før det lægger dem oven på hinanden, stabler eller sætter dem sammen.

Du kan opmuntre og udfordre dette eksempelvis gennem simple puslespil, lege med byggesæt eller Duplo og synge og lave fagter.

Efter det syvende tigerspring vil dit barn måske:

 • Prøve at “tale” i en telefon eller stikke nøglen i nøglehullet
 • Hjælpe dig ved at række dig ting, du beder om
 • Bygge med klodser
 • Lede efter noget, du har gemt
 • Følge og penge på noget eller nogen, du sætter navn på
 • Prøve at klæde sig af eller på

 

8. tigerspring 55 uger: “Programmernes verden”

tigerspring siddende barnNår barnet er ca. 55 uger gammel (13,5 mdr.), vil det ottende af ti tigerspring indtræffe: “Programmernes verden”.

Ordet “programmer” hentyder til mønstre af “hvad-så-hvis”-beslutninger. I 7. tigerspring lærte barnet af forstå betydningen af rækkefølger og at bestemte handlinger kan resultere i bestemt mål.

Ved dette tigerspring udbygges dette, så barnet begynder at forstå, at det kan sætte sig et mål og udfører sine handlinger efter, at dette mål skal nås. Altså at man skal udføre en række specifikke handlinger i en bestemt rækkefølge for at nå et mål.

Barnet vil derfor også begynde at forstå, at det kan påvirke verden ud fra de handlinger/beslutninger, barnet udfører.

Efter det ottende tigerspring vil din baby måske:

 • Efterligne sit eget spiseritual og give dukken eller bamserne mad
 • Selv prøve at tage tøj på eller hjælpe til
 • Hente forskellige ting for at vise, hvad I skal lave

 

9. tigerspring 64 uger: “Princippernes verden”

barn i græsDet niende udviklingsspring sker, når dit barn er ca. 64 uger gammel (16 mdr.).

Dette udviklingstrin bygger også videre på det forrige: nu vil dit barn nemlig være i stand til at ændre de “programmer”, barnet har lært indtil nu. Det betyder, at han/hun vil eksperimentere med forskellige måder, hvorpå et bestemt mål kan nås.

Med andre ord betyder det, at dit barn tænker frem i tiden og begynder at forstå konsekvenserne ved handlinger. Barnet kan desuden overveje for og imod i forhold til det specifikke mål-

Eksempelvis begynder barnet at eksperimentere med følelser, vil være med til at bestemme, forhandler og prøver sig frem, plager for at få sin vilje og lærer at samarbejde. Derudover kan dit barn også begynde at opføre store dramaer og blive nogle små tyranner, for at få deres vilje.

Efter det niende tigerspring vil din baby måske:

 • Vælge bevidst, tage initiativer og være med til at bestemme
 • Lave sjov eller plage for at få noget
 • Oftere gå sine egne veje

 

10. tigerspring 75 uger: “Systemernes verden”

barn på opdagelseI det tiende og sidste tigerspring, vil tingene i høj grad blive sat i system, og barnet forstår overordnede helheder af principper og sammenhænge.

Dit barn vil ramme tigerspringet omkring 75 uger (18,5 mdr.). Her vil det også begynde at gå op for barnet, at det kan vælge, “hvem” det vil være: hjælpsom, forsigtig, fræk, tålmodig osv. Derudover vil dannelsen af samvittighed også være igang.

Efter det tiende tigerspring vil din baby måske:

 • Huske tidligere oplevelser og minde dig om noget, du har lovet
 • Udfordre dig ved at gøre noget forbudt
 • Vide hvis ting tilhører hvem
 • Tegne cirkler og firkanter, der forestiller “mor”, “en hest” eller “mig selv”

 

Artiklen er skrevet ud fra Hetty van de Rijt og Frans X. Ploojis “Vidunderlige Uger”.