Udendørs forårsrengøring

Er børnenes ting i haven klar til foråret?

Efteråret og vinteren har sat sine spor på haven og ikke mindst på børnenes udendørslegetøj. Derfor er her en tjekliste over børnenes redskaber i det fri, du med fordel kan give en kærlig hånd i løbet af foråret, inden sommeren for alvor rammer.

Tjekliste

  • Har du hegn oppe, som en sikkerhed for børnene? Tjek om dette stadig er sikkert og om det stadig kan holde. Giv eventuelt hegnet en tur med kosten for at børste skidt væk fra vinteren.
  • Rens sandkassen. Er der over efteråret og vinteren kommet ukrudt i sandkassen, så lug ud i den. Du kan også vende sandet med en spade, så det er blødt og lækkert for de små hænder at lege i.
  • Tjek cykler, løbecykel og andre genstande med hjul. Sidder hjul og pedaler ordenligt fast, eller skal de lige skrues efter? Hvis du skrubber det hele ned med vand og børste, kan cyklerne pludselig se meget nyere ud, og desuden er det hele lidt rare at sidde på og holde ved.
  • Gyngen kan være blevet grøn fra vind og vejr, hvilket ikke er så lækkert, at fåpå tøjet efter en ellers sjovgyngetur (nok mest for forældrene, som vasker tøjet). En tur med vand og børste kan gøre underværker. Her kan du også tjekke, om rebet og beslaget er sikkert og holder en endnu en sæson.
  • Ryd kælke og andet vinter legetøj væk, så haven er ryddelig til leg på græsset og fri udfoldelse.
  • Så snart jorden ikke er frossen længere, kan du sætte plante kasser op. Det er sjovt og spændende for børn og voksne at følge med i planternes udvikling. Det er en oplagt mulighed for de større børn at lære lidt om at passe have, luge ukrudt og lære om råvarerne, som måske kan spises længere henne på året.
  • Træer og grene kan have bukket under for efterårets storm og blæst. Sammel grenene sammen, men smid dem ikke ud! I stedet kan du sammen med børnene bygge en hule eller en tipi, som kan bruges over hele sommeren til hyggestunder og i skygge for sommerens varme dage. I kan også samle mindre grene sammen til bål og snobrød.