Vigtige overvejelser når du laver babyværelset

Hvis du står og venter på barn og ikke er sikke på hvordan et babyværelse skal bygges op, så vær ikke nervøs. Vi kommer med en masse gode råd til hvordan du bliver klar til at tage imod det nye familiemedlem. Hvis du har spørgsmål til hvordan man bedst muligt indretter dit barns, babyværelse eller pusleplads, så har vi svarene.

Hvordan skal barnet sove?

Når du skal indrette babyværelset, er det selvfølgelig vigtigt at have din baby i fokus, men det er også vigtigt at have dig selv med i overvejelserne. Det er især dig der skal navigere rundt i dit hjem.

Gør det nemt og bekvemt for dig selv, ved at have fokus på hvor og hvordan barnet skal sove og pulses.

Hvis du bor et sted, hvor babyen får sit eget værelse, skal du regne med at dette rum nok ikke vil blive brugt til at sove i fra starten. Langt de fleste forældre foretrækker at have barnet tæt på i det første stykke tid.

Det er også essentielt at have styr på en pusleplads til dit barn. Puslepladsen kan sættes op i forskellige rum. Dog er det mest optimale være badeværelset, hvis der er plads til det. Ellers er soveværelset eller stuen også relativt nemt at udstyre med et puslebord. Vær bevidst om, at hvad end du gør, så er det vigtigt at du har masser af opbevaringsplads og gode muligheder for at komme af med lugtene bleer.

Gode råd til placeringen af seng og puslebord

  • Undgå træk, hvor barnet sover. Barnet skulle nødigt blive forkølet.
  • Vær opmærksom på rumtemperatur. Børns kropstemperatur kan være svær at regulere. Placér derfor barnets sengeplads et sted med stuetemperatur.
  • Vælg et rum, som er stille og roligt. Det er vigtigt at barnet får en god nats søvn.
  • Vælg et værelse med gode udluftningsmuligheder. Børn er dejlige, men kan nemt komme til at lugte, især under bleskift.

Den gode søvn, hvordan indretter du soveplads til den lille ny

Skal dit barn sove sammen med dig eller skal dit barn puttes i sin egen seng eller krybbe? Måske skal dit barn sove i en bedside crib. Der er mange muligheder og ikke noget definitivt svar på hvad, som er bedst for barnet. Du lærer hurtigt dit barn at kende og det bliver nemmere for dig, at vide hvilke behov dit barn har. Det er derfor også vigtigt at du, ligesom barnet, får en god nats søvn og at I finder den mest optimale soverutine, som passer til jeres familie. 

Der er mange muligheder for at sikre, at både forældre og barn får den rette nattesøvn. Nogle vælger at barnet skal sove i en lift, som hører til barnevognen, da den er meget nem at transportere. Andre vælger bedside crib’en, som ikke fylder så meget og er meget nem at havde ved siden af senge. Nogle køber en separat seng, som kan vokse med barnet fra det er 0 år til 8 år.

Hvis man er til den sidstnævnte løsning, så kan du med fordel se nærmere på den smarte baby- juniorseng fra Sebra.

Udover at være et smukt møbel, så er Sebra-sengen også utrolig praktisk. Baby- juniorsengen vokser med dit barn, så det er en investering der på længere sigt giver pote. Sengen er fremstillet i birketræ og er behandlet med antibakteriel, giftfri og miljøvenligt træmaling, hvilket sikrer et renere indeklima.

En anden lækker seng er Leanders baby- og juniorseng. Dens funktionelle design giver muligheder til alle slags situationer. Bunden af sengen kan hæves og sænkes efter behov og selvfølgelig kan den slås ud og bruges som juniorseng i årene fremad.

Der er selvfølgelig også andre muligheder en baby-juniorsengene

Der er heller ingen grund til ikke at gøre det praktiske funktionelt, især hvis det kniber med pladsen. Tag f.eks. denne smarte tremmeseng, Linea babysengen, som også er fra Leander. Linea babysengen kan blive til en dejlig sofa i eftertiden. Effektivitet og tanker på eftertiden, er altid godt at havde med i overvejelserne når der skal tages højde for indkøb af inventar til dit barn.

Hvis man er til de nyere bedside crib’s, så er der også muligheder. BabyDan har med deres smarte, Alfred babyseng By-My-Side, tilbudt en mere mobil løsning. Sengen er designet efter bedside crib konceptet og er derudover udstyret med hjul, så den er nem at benytte i hele huset. Sengekanten kan også slås ned, så der er mulighed for at knytte kontakt til barnet, imens at man ligger i sin egen seng. Dette er yderst praktisk, da det er vigtigt for barnet at vænne sig til sin egen seng, hvilket kan gøre det nemmer at flytte barnet ind på sit eget værelse i fremtiden.

Hvad end for en løsning, du mener er helt rigtig for dit barns kommende sengeeventyr, så forslår vi at du snupper en god sengerand med.

Denne sengerand fra Filibabba, sørger for at dit barn sover i en hyggelig beskyttet boble. Randen er i høj kvalitet og er fremstillet af 100% bomuld, som er yderst behagelig. Sengeranden er med til at sikre at din tumlende baby ikke får arme og ben i klemme imellem tremmerne. Den beskytter også imod slag og andre uheld som dit barn eventuelt kunne få mens han/hun ligger i sengen. På den måde er sengeranden med til at søger for at både du og dit barn får en tryg og sikker søvn.

Vigtige overvejelser om puslepladsen

De vigtigste ting til puslebordet

 

                                   ·         Puslepude

·         Bleer og stofbleer

                                   ·         Vaskeklude

·         Engangsklude

                                   ·         Blespand

                                   ·         Varmt vand

 

 

 

Hvis dit barn ikke får sit eget værelse, kan man overveje at indrette et hjørne i soveværelset eller stuen, hvor du kan skifte barnet. Der er mange smarte måder at oprette en pusleplads også selvom man ikke har alverden af plads.

Det er en rigtig fin ide at have god plads når dit barn skal skiftes. Hvis du ikke har nok plads, kan bleskift blive til en noget besværlig affære. For eksempel hvis du skal flytte en dekoration hver gang, du skal bruge en pusleplads eller hvis ikke alle de ting, du skal bruge mens du skifter dit barn, står samme sted. Det kommer du hurtigt til at blive træt af.

Gør det ment for dig selv. Sørg for at have et puslebord, hvor du er sikker på at, der er hylder og skuffer nok til alt du skal bruge under bleskiftet – dette kan for eksempel være bleer, klude, salver og plastikposer.

Et vægophængt puslebord, såsom modellen Alfred fra BabyDan har masser af opbevaringsplads og er ideelt hvis du bor i en mindre lejlighed, hvor hver centimeter skal udnyttes. Puslebordet er nemt at sætte op og tage ned når du ikke skal bruge det længere.

Derudover, skal du være sikker på, at barnet ikke kan falde ned fra sin pusleplads. En stor hjælp på dette punkt, er en puslepude. Med fordybningen i midten vil det være sværere – men langt fra umuligt – for dit barn at bevæge sig. Især jo mere aktivt dit barn bliver, er det en risiko. Så bliv hos dit barn under hele skiftningen.

Det er også klart en god ide at havde en Leander Matty til pusletid. Matty er en alt-i-en puslepude. Den er er både praktisk derhjemme, men også hvis du er på farten. I modsætning til mange andre puslepuder, så er Matty, lavet af et blødt skummateriale, der er både rart at røre ved og ligge på. Den er også funktionel, da den er nemt rengørelig og nemt at tage med dig, hvis du skal ud af huset.

 

En anden bekvemmelighed at havde med til din pusleplads er en blespand. Blespanden kommer man hurtigt til at sætte pris på. I kan med fordel vælge en blespand som er forseglet i toppen. Dette er med til at isolere lugten af brugte bleer, som ellers hurtigt vil fylde rummet. Dette er især anbefalingsværdigt hvis puslebordet befinder sig i soveværelset, eller hvis man bor i en mindre lejlighed. Mange forældre foretrækker at have puslepladsen på badeværelset, hvis der er plads.

Få mest muligt ud at de møbler du køber

Selvom det kan være uoverskueligt at have med i tankerne nu, kan det også være en god ide at tænke på den tid hvor puslebordet ikke længere kommer til at være i brug. Se bare på dette lækre og funktionelle stykke håndværk, Harlequin puslebord fra Cam Cam, som kan blive til en fin kommode hvor som helst i dit hjem efterfølgende.   

Bordet er nemt at anvende og består af en enkelt udtrækningsplade, som giver ekstra plads under skiftningen af dit barn. Derudover har puslebordet flere hylder som kan bruges til opbevaring. Det er ikke bare praktisk under skiftningen, men det er fungerer også som et super flot møbel når barnet ikke længere behøver sin pusleplads.

Nu har jeg seng og pusleplads, hvad så?

Tre andre vigtige elementer du kan overveje, når du indretter et babyværelse, er dit valg af dyne og madras til sengen, samt en lampe til babyværelset. Her er det vigtigt at huske på at børn er meget forskellige, da nogle børn er varmere end andre. Derfor er det vigtigt at se dit barn an, når du skal vælge tykkelsen på dynen.

Vi forslår denne lækre dyne fra Quilts of Denmark, som har lavet modellen, Dozy babydyne, der er med moskusdun. Der er brugt 100% Oeko-Tex mærket bomuld, som giver et holdbart og smidigt stof. Desuden er fyldet vasket og varmebehandlet efter DOWNFRESH certificeringen, så din dyne er sikret mod mider og andre allergifremkaldende stoffer. 

 

Den gode madras

Den madras du vælger til barnets seng, afhænger meget af hvilken form for seng du har i tankerne, da de skal passe sammen i størrelsen. Det anbefales at man køber en ny madras, i stedet for at arve en. Gamle madrasser kan være beskidte og fyldt med bakterier, som ikke er godt for dit barn. Man skal også være sikker på at madrassen passer til sengen og derfor er det typisk en god idé at vælge madras og seng fra samme fabrikant, men ikke en nødvendighed, så længe de passer i størrelsen.

Når du ser dig om efter en madras til dit barn, er det en stor fordel hvis du finder en madras med et betræk, der kan tages af og vaskes. Betrækket skal kunne vaskes ved mindst 60 grader, da husstøvmider først dør ved den temperatur.

For at dit barn får de bedste muligheder for at undgå støvallergi, så vælg en allergivenlig madras, som har svære ved at holde på husstøvmider. En fordel er, hvis madrassen er lavet i et materiale, der er åndbart, dette begrænser levebetingelser for husstøvmider i madrassen. Du kan med fordel gå efter en allergicertificering som for eksempel Öeko-tex-certificeringen.

Et eksempel på sådan en madras kunne være Heybasic’s 3D lux air madras til tremmeseng, som tager højde for hygiejne og sikrer at dit barn får en god nats søvn. Derudover har madrassen 3D struktur, som former sig efter barnets krop, også hvis dit barn vender sig om natten.

Lys og lamper – det er nu dejligt at kunne se rundt i værelset

Et sidste vigtigt element at indrette babyværelset med, er god belysning. Et eksempel på en afskærmet lampe kunne være Maseliving’s væglampe Sky. Lampen følger med to afskærmninger, som markant dæmper lyset omkring babyens soveplads, men giver stadig forældrene masser af lys til at operer i rummet.

Man kunne også på de mange søde Vågelamper som passer super godt til børneværelset. Det kunne f.eks. være fra A LITTLE LOVELY COMPANY. Det fine vågelys skaber dejligt og behageligt lys. Vågelamper har den fordel at de ikke skinner særlig kraftigt, så de er god til bleskiftning om natten, så du ikke forstyrre dit barn for meget. Det er også ideelt til hvis barnet sover på eget værelse, da det fungerer godt som natlampe, hvis dit barn er lidt mørkeræd.

Hvis du gerne vil bringe lidt mere lys ind i dit hjem, kunne du også overveje at se på denne smarte lampe fra UMAGE fra EOS-serien. Lampen er blevet et af de mest populære lamper fra EOS-serien. Det er en rigtig er flot og elegant lampe, som er lavet af gåsefjer. Lampen giver en behagelig belysning, som fungerer godt hvis du er i samme rum som dit barn.

Lampen er på den måde en stilfuld investering til dit hjem, som du vil kunne nyde i årene fremad. UMAGE-lamperne i mange andre størrelser eller farver, så du kan finde den lampe som, passer til dit hjem.

Vi håber at du har fået inspiration ud af denne guide til hvordan du kan være med til at designe dit barns første værelse. Det vigtigste er, at du og dit barn har følelsen af at være tætte på hinanden det første stykke tid, så hvis det krav bliver opfyldt, så skal det nok gå jer rigtig godt.