Vuggestuestart – Fem gode tips

Få tips til vuggestuestart
Den første dag i vuggestue kan være en stor, men hård dag for både store og små, få fem tips til vuggestuestarten. Foto: Pixizoo Magasin

Står I overfor vuggestuestart? Få fem tips til en lettere overgang her.

Det er ikke altid til at forstå, at den lille baby man havde for et øjeblik siden, pludselig er en tumling, der er klar til at stå på egne ben og tage de første spæde skridt ind i institutionslivet. Få her tips, der nok ikke mirakuløst kan forhindre dig i at flæbe udenfor vuggestuen, men i det mindste hjælpe dig lidt på vej til, ikke at gøre det foran pædagogerne.

LÆS OGSÅ ’10 SPØRGSMÅL DU IKKE TØR STILLE DIN SUNHEDSPLEJERSKE’ »

1. Bevar roen

Du kan nok ikke helt mentalforberede dig på, hvordan det vil være at overlade din lille guldklump til helt nye mennesker, men bevar for enhver pris roen og husk på, at det ofte er hårdere for dig end for barnet.

2. Kig dig ikke tilbage

Lige så hårdt som det lyder, ligeså hårdt er det. Har du først sagt farvel, så lav et konsekvent exit. Små børn kan på bedste sporhundemanér opsnappe tvivl på 1000 meters afstand og er slet ikke for fine til at udnytte situationen, hvis muligheden byder. Når du på den anden side har lavet dit hurtige farvel, kan du sagtens stå udenfor døren og fælde en lille tåre – ved samme lejlighed kan du jo så også lytte efter, om ikke gråden var mere show end savn.

3. Sig ordentligt farvel

Sørg altid for, at barnet ser, at du siger farvel. Hvis barnet oplever at du laver et forsvindingsnummer, der er en cirkusartist værdig, kan det nemt gøre næste afsked endnu værre.

3. Overlad det til far.

Hvis muligheden byder, så lad faderen stå for indkøringen! – Det er bestemt ikke fordi mænd er iskolde over for en grådkvalt afsked, de er bare ofte meget bedre til et konsekvent farvel, og vigtigst, til at bevare roen.

LÆS OGSÅ ‘TIPS TIL (NÆSTEN) GRATIS VINTERFERIE’ »

4.  Vær ærlig

Tag en snak med pædagogerne – de har været der før. Derfor kan du sagtens fortælle præcis, hvordan du har det – de har helt sikkert hørt det, der var endnu værre og kan komme med masser af gode råd. Desuden er det generelt en god idé at være åben i begyndelsen, så i hurtigere lærer hinanden at kende. På den måde sker der ikke misforståelser i en situation, hvor du måske er lidt mere sårbar og nærtagende end normalt.

5. Nyd det!

Husk nu også at nyde det. Overgange er jo bestemt også gode – og selvom du uden tvivl er verdens bedste mor, så er du jo heller ikke lige sjov at kigge på dag ud og dag ind. Ofte kan det give ny energi til både børn og forældre, at komme lidt væk fra hinanden. Nyd derfor den første gang du kan gå fra vuggestuen et par timer – smæk benene op, nyd roen og vær stolt af, at du har opdraget et lille selvstændigt individ, der kan stå på egen ben. – Det er da slet ikke så ringe endda.