• Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️
  • Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️

9 gode råd: Sådan undgår du morgenkvalme

Når du står med den positive graviditetstest i hånden, farer mange tanker og følelser sikkert gennem din krop: glæde, spænding, frygt og… kvalme.


Kvalme er en af de mest almindelige graviditetsgener. Heldigvis forsvinder morgenkvalmen for mange efter første trimester (og så er der dem hvor kvalmen fortsætter), der findes en masse naturlige måder, hvorpå du kan mindske kvalmen.


Det er forskelligt hvad der kan hjælpe på kvalmen, derfor er det ikke sikkert at det som virker på din gravide veninde, også virker på dig. Derfor har vi samlet en liste med 9 gode råd, der kan hjælpe dig af med morgenkvalmen, eller i hvert fald gøre den mindre det. Forhåbentlig finder du en ting eller to, der kan hjælpe dig.


Se listen over de 9 gode råd, som kan få dig til at undgå morgenkvalme:


1. Spis inden du står op.


2. Spis kvalmen væk.


3. Spis lidt, men ofte.


4. Luft ud.


5. Citron og pebermynte.


6. Masser af hvile.


7. Væske, væske, væske.


8. Køresyge armbånd.


9. Vent med at børste tænder til kvalmen er stilnet af.


1. Spis inden du står op


Sørg for at have et par kiks, tørret frugt, nødder eller en banan (eller hvad du craver under graviditeten) liggende på natbordet, så du kan spise lidt, inden du står ud af sengen. Det er en god ide hurtigt at få lidt i maven, da det kan tage den værste morgenkvalme. Når du ikke har spist hele natten, er dit blodsukker lavt, og din kvalme vil føles værre.


LÆS OGSÅ: "Tjekliste til babyudstyr".


2. Spis kvalmen væk


Prøv så vidt muligt at undgå fed og stærkt krydret mad, og i stedet spise magert. De mange graviditetshormoner du har i kroppen, kan resultere i fordøjelsesbesvær. Mager mad er derfor lettere at fordøje frem for fed mad. Din krop kan være meget mere følsom under graviditeten, og det er ikke sikkert, at du kan klare at spise det samme som inden du blev gravid.


Mange gravide døjer med at holde sit blodsukker stabilt, her er det en god ide at spise grove kulhydrater som eksempelvis fuldkornsbrød, fuldkornspasta og fuldkornsris, da det er med til at holde dit blodsukker stabilt.


Når det kommer til mad, er det også en god ide at spise B6-vitaminer som findes i kylling, spinat, mælk, kål, æg osv. B6 er effektivt mod kvalme, men vælger du at tage det i form af vitaminpiller, er det en god ide at snakke med din læge først.Er jeg mere udsat for kvalme under min graviditet?

Indgår du i én eller flere af følgende grupper, kan du betragtes som værende udsat for kvalme:

Gravide som venter tvillinger eller flere børn.

Gravide som venter en pige.

Gravide hvis mødre har oplevet kvalme og opkastninger i forbindelse med graviditeten.

Gravide som har oplevet kvalme og opkastninger i tidligere graviditeter.

Kvinder som inden graviditeten har haft et BMI højere end 20.


3. Spis lidt, men ofte


Når du er gravid, er det en god ide så vidt muligt at undgå at have en tom mave. Sult og lavt blodsukker kan være med til at forstærke din kvalme. Prøv at spise mange små måltider i løbet af dagen, i stedet for få store.


Det kan godt være svært at spise når du først har kvalmen, du skal derfor prøve at spise inden kvalmen kommer, eller hvor den er mindst.


Mangler du gode ideer til hvordan du skal afsløre din graviditet, kan du læse det her.


4. Luft ud


Frisk luft gør underværker. Det er vigtigt at du husker at komme ud og få noget luft, men det er også vigtigt at du lufter ud derhjemme. Mange gravide med kvalme er mere følsomme over for lugte, end de plejer at være. Derfor er det en gode ide at få lufte ud for mados og andre lugte.


​​​​​​​5. Citron og pebermynte


Hvis det ikke hjælper at lufte ud, kan du prøve at få din kvalme væk med ”friske” råvarer som citron og mynte. Du kan eksempelvis dufte til en skive frisk citron eller riv citronskral og hav det liggende i en skål, som du kan dufte til.


Er citron ikke lige noget for dig, kan du også prøve med mynte. Du kan eksempelvis spise en pebermyntepastil eller drikke pebermynte te.


6. Masser af hvile


Din krop er på overarbejde, og det er vigtigt at du passer på den og giver den en lille pause indimellem. Træthed kan være med til at forværre din kvalme. Husk derfor at hvile dig i løbet af dagen, hvis det er muligt. Læg dig på sofaen eller brug ørepropper på arbejdet for at dæmpe lydniveauet omkring dig. Det vil få din krop til at slappe mere af, og din kvalme vil blive mildere.


Skal jeg søge læge?


Der er intet alarmerende ved kvalme og opkast igennem graviditeten. Der er dog enkelte faresignaler, som du bør være opmærksom på.


LÆS OGSÅ: "Kan jeg rejse under min graviditet?".


Søg læge hvis du:

Kaster op mere end 3-4 gange dagligt

Oplever vægttab

Får blodige opkastninger

Taber mere væske end du kan holde nede

Oplever svimmelhed, mørk og stærkt lugtende urin, tørhed i mund og læber.


7. Væske, væske, væske


Det lyder måske lidt for simpelt, men mangel på væske i din krop kan forværre din kvalme. Husk derfor at indtage en masse væske i løbet af en dag. Hvis du har svært ved at få rigeligt med væske ned, kan du prøve at knuse nogle isterninger og spise dem, spise frys-selv-is eller vandmelon som indeholder masser af væske.


Synes du det er kedeligt at drikke vand, kan du også prøve med saftevand og danskvand. Kulsyren kan virke kvalmestillende hos nogle. Husk dog at holde igen på koffeinholdige drikkevarer, som kaffe, the og cola.


LÆS OGSÅ: "Gravid? Se de 12 tidlige graviditetstegn".