• Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️
  • Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️

Autostol til nyfødt og baby: Sådan vælger du den rigtige

​​​​​​​Det kan være en jungle, når du skal vælge autostol til din nyfødte eller baby. Så mange nye begreber og systemer – det er til at blive helt gråhåret af! ;)


Hvordan vælger du den mest sikre autostol, og hvilke funktioner giver mening for netop dig og dit barn? Læs med nedenfor.


Sådan vælger du den rigtige autostol til nyfødt og baby


Se guiden nedenfor og bliv meget klogere på, hvilken autostol der er den rigtige for jer.

- Du får blandt andet svar på:

- Skal autostolen kunne rotere?

- Autostol med liftfunktion?

- Montering på klapvogn?

- Genbrug af base?

- Isofix eller selemontering?I-size, hvad betyder det og er det vigtigt?

- Sensorsafe-spænde?


Er du i tvivl om, hvilken vægtklasse dit barn hører til, kan du læse meget mere om vægtklasser her. Er du på udkig efter en autostol til tumling eller større børn? Se vores guide her.Vil du genbruge basen i næste vægtklasse?


Det er muligt at købe autostole med en base, der kan genbruges til autostolen i næste størrelse. Det kan spare dig for at skulle ud og købe en ny base, når barnet skal over i en større stol.

Lidt ligesom at købe en kombivogn med både barnevogn- og klapvognsdel – udstyret vokser med barnet ;)


Skal autostolen kunne rotere på basen?


Mange forældre oplever, at det er nemmere og mere komfortabelt, at få baby ind og ud af bilen, når autostolen kan rotere på basen, det vil sige drejes ud mod den åbne dør – og tilbage igen, når I kører. Det er dog ikke et must have, men et nice to have – altså noget I sagtens kan leve uden.


Se alle vores autostole med drejefunktion her.Autostol med liftfunktion?


Nogle autostole giver mulighed for en ergonomisk liggeposition uden for bilen, så din nyfødte eller baby kan ligge og hvile i en behagelig og ergonomisk korrekt stilling, når I ikke kører. Dette kan være en fordel, hvis dit barn eksempelvis falder i søvn på køreturen, og du gerne vil lade ham/hende sove lidt videre i autostolen, når I kommer ind.


Skal autostolen monteres på en klapvogn?


De fleste autostole fra 0-13 kg. (45-87 cm) kan nemt monteres på en klapvogn, her skal blot tilkøbes en adapter.

Selvom det ikke anbefales, at lade barnet sidde for længe i en autostol kan det, ligesom med liggepositionen, være en fordel hvis din baby er faldet i søvn, og du ikke vil flytte barnet over i lift eller barnevogn, eller hvis I skal på en kort tur.


Autostole og sikkerhed


Det er vigtigt at vægte sikkerhed og kvalitet højt, når det kommer til transport af dit barn. Læs mere om de forskellige sikkerhedsforanstaltninger her.


Isofix eller selemontering?


Har bilen isofix, er det altid den monteringsform, der anbefales. Så er du sikker på, at autostolen monteres korrekt og din nyfødte eller baby sidder sikkert.


Skal du bruge autostolen i to biler, hvor den ene ikke har isofix, kan du med fordel vælge en autostol, der både har sele– og isofixmontering. Så slipper du for at skulle flytte basen frem og tilbage mellem bilerne. Selvom isofix monteringsformen anbefales, så er selen dog lige så sikker at bruge.


I-size, hvad betyder det?


I-size er en sikkerhedsgodkendelse, der blev indført i 2013 og en videreudvikling af ECE-mærket.


I-size klassificerer autostolen efter barnets højde og ikke kg. som man tidligere har gjort. Ved I-size skal barnet være over 15 måneder og over 76 cm før man må være fremadvendt.


Alle I-size kravene:

- Autostolene godkendes og opdeles på baggrund af børnenes højde og ikke alene på vægtgrupper

- Autostolen skal kunne monteres bagudvendt til børn i alderen op til 15 måneder og over 76 cm – men bør være bagudvendt så længe, det er muligt

- Autostolen er sidekollisionstestet

- Autostolen skal monteres med isofix-monteringssystemIsofix-stole med støtteben, som er godkendt til bestemte biler, kan nu få universel godkendelse til I-Size godkendte biler.


Er autostolen ikke i-Size, skal den være ECE-mærket. Læs meget mere om i-Size, ECE-mærket og isofix her.


Skru op for sikkerheden med SensorSafe


Ønsker du at skrue op for sikkerheden for dit barn – og trygheden for dig – anbefaler vi et SensorSafe-spænde. En sikkerhedsteknologi, der har vundet et hav af priser.


Når SensorSafe-spændet er sat fast på autostolens selesystem, opretter det forbindelse til den app, du har downloadet til din smartphone, og sender dig advarsler for at forhindre kritiske og livsfarlige situationer. F.eks. hvis dit barn åbner spænder, hvis rumtemperaturen omkring barnet er for lav eller høj, hvis barnet efterlades uden opsyn i bilen eller hvis dit barn har siddet for længe i autostol


Hvilket tilbehør skal du bruge?


Udover en eventuel base findes der et stort udvalg af tilbehør og andet lir, der gør køreturen lidt sjovere for både forælder og baby. Det kan være solskærme, sædebeskytter samt et bagsædespejl, så du kan se barnet selvom autostolen er monteret på bagsædet. Især badsædespejlet kan være rart, så føreren af bilen kan se, om baby har det godt – og samtidig sende et smil eller to ;) Derudover findes der meget forskelligt legetøj som kan monteres på autostolen, så barnet har noget at kigge på imens I er på farten.


Til de køligere måneder anbefales en kørepose til autostolen. Med en kørepose kan du justere selen så den sidder helt tæt ind til barnets krop, i forhold til hvis barnet har noget tykt overtøj på. Derudover mærker barnet ikke på samme måde de temperaturskift der er, når man en kold vinterdag går fra det lune hjem ud til den kolde bil.


Hvor længe må en nyfødt eller baby sidde i autostol?


Der findes ikke et konkret max for, hvor længe din nyfødte eller lille baby, må sidde i en autostol, men det anbefales, at nyfødte og babyer ikke sidder oprejst mere end højst nødvendigt. Her tæller skråstol mm. også med. Det er derfor vigtigt, at du ser på den samlede tid, som dit barn tilbringer oprejst/siddende i løbet af en dag.


Når I er på længere køreture, anbefales det enten at holde køreturen på under en halv time eller også at holde mange pauser undervejs, hvor din nyfødte eller baby kan komme op ad autostolen og få strukket ryggen lidt.


Brug for hjælp?

Er du stadig i tvivl – eller blevet endnu mere forvirret? Du er altid velkommen til at kontakte vores erfarne kundeservice, som kan guide dig til det rigtige valg.


God fornøjelse og god tur! :)