• Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
  • Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
Stort easter sale, shop til spot pris her

Babysvømning: Sådan kommer du i gang

Hvorfor skal du gå til babysvømning med dit barn?

Babysvømning er en SKØN oplevelse for både dig og dit barn - og samtidig er det med til at fremme den motoriske udvikling hos barnet. Dit barn får styrket sin muskulatur igennem vandmodstanden, da babyer i vand ofte vil prøve at løfte hovedet op, hvilket er med til at give stærke nakkemuskler.

Men hvorfor kaldes det overhovedet for babysvømning, når dit barn ikke svømmer? I bund og grund handler babysvømning om, at du har samvær med dit barn, og at I får oplevelsen sammen nede i det varme vand, som ofte er 32 grader dejlig varmt.

Det er en god ide at starte tidligt med at introducere barnet for en svømmehal, da det er med til at gøre barnet mere selvsikker i forbindelse med vand, når barnet bliver større. Og hvem vil ikke gerne have, at deres barn bliver en ægte vandhund!

De 3 indre sanser

Når dig og dit barn udfører forskellige øvelser i vandet, stimuleres barnets 3 indre sanser, som danner et grundlag for dit barns motoriske læring og sociale udvikling. De 3 sanser, som er i spil:



1. Berøring af huden

2. Muskel/led sansen

3. Labyrintsansen (hovedets bevægelser)



Syns-, høre-, lugte- og smagssansen, som er de sidste 4 sanser, bliver også udviklet i takt med at dit barn oplever nye ting, og vil derfor også stimuleres til babysvømning.


Hvornår er dit barn gammelt nok til babysvømning?

Dit barn skal være mindst 7 uger gammel og veje ca. 4-5 kg. Hvis du har et for tidlig født barn, må I først starte 8 uger efter din terminsdato. Det er desuden vigtigt, at dit barns navlestreng er helet helt, da der ellers kan være en risiko for infektion. Hvis det er mor, som skal med en tur i vandet, er det vigtigt, at du/hun har overstået 8-ugers undersøgelsen og alt er som det skal være. Føles 8 uger som lang tid, så kan partneren eller måske en bedsteforældre med glæde begynde, og så kan mor altid støde til, når hun er klar til det.

Tjekliste til babysvømning

Vi har sammensat en tjekliste med ting, du skal huske til dit barn inden turen i svømmehallen.


  • Dit barn skal altid have en svømmeble på i svømmehallen, der kan sørge for at diverse ikke “flyder” ud i vandet. Det er dog ikke nok, kun med en svømmeble. I de fleste svømmehaller er det et krav, at dit barn også har en svømmeble-badebuks udover den normale ble.
  • Et eller flere håndklæder, så du hurtigt kan pakke dit barn ind til og fra omklædningen.
  • Tøj til dit barn, som er let at tage af og på. Ellers kan det godt blive noget bøvl i svømmehalsvarmen.
  • En tør og ren ble til bagefter.
  • Babycreme til at smøre dit barn ind, så huden ikke tørrer ud.
  • En lille rangle eller bamse, som kan underholde dit barn, mens du selv klæder om.
  • En hue til at beskytte dit barns ører med, da det kan være lidt koldt efterfølgende.
  • Mad og drikke til efter badet. Bliver barnet stadig ammet er det måske bedst at mor er med.


HUSK at det altid er en god ide at tjekke op på reglerne i din lokale svømmehal angående anvendelse af svømmeble og andre forhold, da der kan være særlige regler for dette.

1, 2, 3 DYK!

En af favoritterne til babysvømning er, at dit barn skal lære at dykke. Det kan være en smule angstprovokerende i starten, især for forældrene.

Ved denne øvelse kommer dykkerrefleksen på spil, og den udløses i det sekund, at dit barn får hovedet under vandet. Det hele sker simpelthen helt automatisk fra naturens side. Smart

Når dit barn bliver mere bevidst om dykning, begynder øjnene også at klemme sig sammen.

Det er vigtigt at du tager det stille og roligt, når I skal i gang med øvelsen. God øjenkontakt og samme signal og ord hver gang, fx. “1, 2, 3 dyk!”, er en god begyndelse. Det får dit barn til at føle sig mere tryg og forberedt på, at der skal til at ske noget.


Vær nærværende

Dit barn vil altid se efter, hvordan du gør og hvad du udstråler. Det er derfor vigtigt, at du er rolig omkring oplevelsen og at du smiler til dit barn. Det vigtigste er, at du er nærværende som forældre. Alle øvelser er ikke lige nemme, men selvom øvelsen ikke lykkedes i første forsøg, er det vigtigt at du roser dit barn. Anerkend dit barn i vandet, selvom i bare plasker rundt og synger sange. Det er med til at gøre dit barn tryg i de nye uvante omgivelser.

Holdundervisning – kontakt den nærmeste svømmeklub

Er du som forældre mest tryg ved at starte til babysvømning i den lokale svømmehal, og samtidig melde jer til et hold, hvor I kan blive guidet?

Kig efter, hvilke hold der kører med uddannede instruktører, da det er med til at gavne dig og dit barn bedst muligt. Babysvømning kan også være en aktivitet, som du tog til sammen med mødregruppen, din partner, en bedsteforældre eller en veninde. Vil du derimod gerne bare afsted alene og tage det i helt eget tempo, så der kun er fokus på dig og dit barn,kan du også sagtens gøre det.Der behøver ikke at være en instruktør, for at du kan tage i svømmehallen med dit barn. Vil du lave særlige babyvenlige øvelser, er det dog en god ide at tjekke op på dem inden. Uanset om du vælger at tage en tur i svømmehallen på egen hånd, eller om du melder jer til et hold, så handler det om at nyde oplevelsen med dit barn, og videregive et naturligt og trygt forhold til vandet.

Vi ønsker dig og dit barn en god tur i svømmehallen!