• Gratis fragt ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-3 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
  • Gratis fragt ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-3 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating

Den store dyneguide - hvordan vælger du den rigtige dyne

Er det ved at være tid til at skifte de gamle dyner ud? Eller står I foran en familieforøgelse, som kræver en ekstra dyne til det kommende familiemedlem? God nattesøvn og komfort er nemlig vigtig for dit barns udvikling, og derfor kan den helt rigtige dyne bidrage til endnu bedre søvn. Der er meget at skulle overveje, når man skal finde en kvalitets dyne til dit barn. Skal det være dun eller fjer? Hvad er kapok egentlig? Og hvordan er det nu lige man vasker en dyne, hvis man overhovedet må?

De mange spørgsmål vil vi svare på i denne guide, så du forhåbentlig kan blive hjulpet i rette retning af den dyne, som passer netop til de behov dit barn har.


LÆS OGSÅ: Babynest: En tryg base til dit barn.

Hvilken størrelse dyne skal dit barn bruge?

Der findes tre forskellige standardmål til dyner - baby, junior og voksen. En juniordyne svarer til halvdelen af størrelsen på en voksendyne, hvor en babydyne er halv størrelse af en juniordyne.


DyneMål i cm
Babydyne70x100
Juniordyne100x140
Voksendyne140x200


Fra babydyne til juniordyne

I takt med at dit barn vokser vil det selvfølgelig blive nødvendigt at skifte dyne, så den passer dit barn. Der er forskellige faktorer, der spiller ind. Imens din baby stadig sover i en barnevogn er det optimalt at have en dyne som passer ned i vognen. Som dit barn bliver større og vokser ud af vognen er det tid til at skifte til en juniordyne.

En babydyne kan bruges fra barnet bliver født til barnet er cirka. 1-1,5 år. Når dit barn er mellem 1-2 år kan du vælge at købe en juniordyne til sengen, og evt. fortsætte med at bruge babydynen i barnevognen, så den ikke fylder for meget. Det anbefales, at man skifter til juniordyne, når barnet er mere end 90 cm højt.

Juniordynen er 140 cm. lang og passer til barnet er ca. 120 cm. højt.

Hvilket overvejelser skal du gøre?


Temperaturregulerende dyne

Der er mange gode fordele ved at vælge en temperaturregulerende dyne, da børn ikke kan regulere kropstemperatur på samme måde, som større børn og voksne kan. Det er derfor en god idé, at vælge en dyne der er nem at opvarme, men på samme tid er nem at afkøle. Kig derfor efter ord som åndbar og fugtabsorberende, når du leder efter en dyne til din baby.


Vælg en allergivenlig dyne

At vælge en allergivenlig dyne kan være med til, at mindske risikoen for allergi senere i livet. Allergivenlige dyner sikrer dig, at dynen er fri for skadelige stoffer, men også at de ikke samler støv og husstøvmider.

Sommerdyne eller vinterdyne?

Fordelen ved at vælge en sommerdyne om sommeren er, at der er mindre fyld i. Det er en meget tynd dyne, så den ikke bliver for varm at sove med. Mange børn kan godt lide trygheden i at have en dyne over sig hele natten, og med en sommerdyne er der derfor mindre chance for, at dynen bliver smidt af i løbet af natten. Derfor er det også godt at skifte til en vinterdyne om vinteren, da en sommerdyne ikke vil være varm nok. Der er mere fyld i en vinterdyne, og den varmer derfor barnet bedre.


Helårsdyne

Mange dyner kan bruges hele året rundt, hvis du vælger en dyne med de rette egenskaber. En silkedyne kan eksempelvis være et godt bud på en helårsdyne, da den både er åndbar, men også har en isolerende effekt og tilpasser sig temperaturen. Den opvarmer derfor dit barn om vinteren og køler ned om sommeren.

En ulddyne er også et godt bud på en helårsdyne, da den regulerer varmen og absorberer fugten fra kroppen. Den regulerer ens kropstemperatur, uanset om du fryser eller sveder om natten.

Fyld

Det er vigtigt at tænke over hvilket fyld du vælger, da fyldvægten siger noget om dynens varme - jo tungere fyld, jo varmere end dyne. Det spiller derfor en stor rolle i forhold til, om dynen er temperaturregulerende og fugttransporterende. Fyldet afhænger også af, om dynen må vaskes og tumbles.

OEKO-TEX certificering

Hvis et produkt er mærket med OEKO-TEX STANDARD 100 er der garanti for, at produktet er uden skadelig kemi. Du kan på den måde være sikret, at købe en dyne som ikke er skadeligt for dit barns sundhed og er bedre for miljøet. Hele produktet bliver testet for skadelige stoffer og skal fornyes hvert år.

Hvilket fyld skal du så vælge?


  • Dun
  • Fiberdyne
  • Kapok
  • Silke
  • Uld

Dundyne - god ventilation

Dyner i dun er gode til at holde et isolerende luftlag, så barnet selv opvarmes af sin egen kropsvarme. Fordelen ved dundyner er, at de ikke vejer meget samt har en god ventilation og er varmeregulerende. Dog kan nogle børn være allergisk overfor dun, og de skal vaskes med et specielt vaskemiddel.


Fiberdyne - varm og allergivenlig

Fiberdyner er lavet af et kunstmateriale, som er lavet af noget der efterligner dun. Fordelen ved fiberdyner er at de er varme, nemme at vaske og allergivenlige - dog ventilerer de ikke særlig godt.


Kapok - allergivenlig og bæredygtig

Kapok er et organisk fiber, som består af små hulrum, der er omkranset af et tyndt lag voks. Fordelene ved denne dyne er at de er svedtransporterende, isolerende, allergivenlige samt antibakterielle. De er lavet af et naturligt materiale, som vokser på træer i regnskoven og dyrkes uden pesticider. De er derfor allergivenlige og bæredygtige udover at have en høj åndbarhed. Kapok fungerer godt som en helårsdyne, da de transporterer fugten rundt og er meget åndbare at sove med. De er derfor perfekte til et følsomt barn med eksempelvis støvmideallergi eller til et barn der sveder meget om natten.



Silke - godt valg til en helårsdyne

Silke er en dejlig og let naturdyne i åndbart materiale. Den er både allergivenlig, temperaturregulerende, svedabsorberende og isolerende, og den kan derfor anvendes hele året. Det er et rigtig godt valg til en helårsdyne.


Uld - regulerer efter ens kropstemperatur

En ulddyne er også et godt valg til en helårsdyne. Uld er med til at gøre, at temperaturen under dynen altid føles behagelig, da den kan regulere varmen og absorbere fugten fra kroppen. Uanset om man sveder eller fryser om natten, så er uld med til at regulere ens kropstemperatur.

Hvordan vasker du en dyne?

Det er meget forskelligt hvordan du skal vaske din dyne, og om du overhovedet skal vaske den.


Fyld med Kapok kan tåle 40 grader uden skyllemiddel og kan kun tåle vaskemiddel uden enzymer. Dog er den antibakteriel og har derfor ikke behov for hyppig vask. Det bedste er, at tørretumble den lige efter vask, da kapokfibrene kan blive beskadiget, hvis dynen er fugtig for længe. Det anbefales også, at man tørrer i intervaller af 30 minutter ved høj varme, hvor du lader den køle af, inden du tørrer videre.


Dyner lavet af dun kan vaskes ved cirka 60 graders skånevask og efterfølgende tørretumbles med tennisbolde. En dyne med dunfyld skal typisk kun vaskes 2-4 gange om året. Vil du være sikker på at dynen ikke har husstøvmider skal dynen vaskes på over 55 grader. Hvis du vil have at dynen forbliver luftig skal den tørretumbles direkte efter den er blevet vasket.


Ved fiberdyner er der ingen risiko for at ødelægge fibrene, og man kan derfor både vaske i maskinen og tørre i tørretumbleren. Det anbefales dog at tørre med tennisbolde.


Ulddynen kan vaskes ved 30 grader og må ikke tørretumbles, men skal derimod luftes og børstes. Anvend altid uldvaskemiddel ved vask af dynen.


Silkedyner tåler typisk maskinvask ved 30-40 grader.



På webshoppen kan du læse meget mere om de enkelte dyner, så du kan finde ud af hvilken dyne der passer bedst til din og dit barns individuelle behov.