• Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
  • Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
I dag: 15% ekstra på Shoppen | Kode: ”FLASH15”

Gravid - hvad venter dig?

Den spæde begyndelse – tidlige graviditetssymptomer


Er jeg gravid?


Den sikre måde til at afklare, om du er gravid, er at tage en graviditetstest. Den vil med sikkerhed vise, om du er gravid eller ej.

Nogle kvinder vil dog allerede tidligt i deres graviditet, måske allerede inden de tager en test, kunne mærke tegn fra deres krop på, at de er gravide.


Under en graviditet sker der mange fysiske og hormonelle forandringer i kroppen. Nogle gravide har mange symptomer og mærker tydeligt en masse tegn og signaler fra deres krop om at de er gravide. Andre mærker næsten ingen symptomer på graviditeten lige i starten.

Nogle af de tidlige tegn på graviditet kan være


  • Din menstruation udebliver
  • Du føler dig træt
  • Du har kvalme
  • Du mærker en murren i maven
  • Dine bryster føles spændte


Du kan også opleve en meget lille pletblødning, når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen.



LÆS OGSÅ: Gravid? Se de 12 tidligere graviditetstegn

Gravid – hvad nu?


Tillykke!

Du er nu i den spæde start af den fantastiske og selvudviklende rejse det er, at skabe et barn og at gå fra at være kvinde til at være mor.


Når du står med en positiv graviditetstest i hånden, kan du kontakte din egen læge, som hjælper dig godt videre i processen. Han/hun vil blandt andet oprette en vandrejournal, som vil følge dig igennem hele graviditeten.


Længden på din graviditet måles allerede fra den sidste dag i din seneste menstruation. Så hvis du tester positiv på den dag, hvor du skulle have haft din menstruation, vil du faktisk allerede betragtes som værende 2 uger henne i din graviditet.



Hvor mange uger er du gravid?


En graviditet vil i gennemsnit vare 40 uger, men kan også vare lidt kortere, eller lidt længere. Man siger, at normalområdet for en fødsel ligger mellem uge 38 og 42. Men din terminsdato vil blive sat 40 uger fra første dag i din seneste menstruation, og vil blive fastlagt ved din første scanning.




Gravid – Et hav af hormoner og følelser


At stå med en positiv graviditetstest i hånden, kan sætte mange følelser i gang - alt fra eufori til ængstelighed. Allerede nu mærker du måske en stærk trang til at beskytte det lille barn i maven og hvis ikke, så vil det være en følelse, som du formentlig vil opleve vokse i løbet af de næste mange måneder.


Èn ting er, at kroppen forandrer sig i takt med at barnet vokser, men du vil også være påvirket af alle de hormonelle forandringer, der sker i kroppen under graviditeten. Nogle kvinder oplever at være meget svingende i humør eller at kunne græde over ting, som de ikke ville have grædt over før. Andre oplever ikke rigtigt de store humørsvingninger eller tudeture.



LÆS OGSÅ: Når 2 bliver til 3



Lykkelig, bekymret eller begge dele?


Selv om du måske længe har drømt om at blive gravid, er det helt normalt, hvis det ikke udelukkende er en følelse af lykke, der melder sig. Det er en stor omvæltning i livet at skulle være mor og helt naturligt vil der være ting, som du vil bekymre dig om.


Hvis du oplever mange bekymringer eller svære tanker, kan det være en rigtig god idé at tale med nogen i dit netværk, familie eller din jordemoder om dine tanker.

Det er helt normalt, at du både i starten og i løbet af graviditeten vil kunne føle dig usikker eller bekymret. Det er en stor og livsændrende begivenhed du står midt i. Du er ved at skabe et nyt lille liv og du skal være nogens mor. Og det er helt normalt, at det kan bringe en masse tanker og følelser op: Gør jeg det godt nok, bliver jeg en god nok mor, kan jeg miste barnet osv. Men vid, at alle disse tanker er et helt naturlig del af rejsen mod at blive mor.

Gravid – Kroppens forandringer


I takt med at barnet vokser i din mave, vil der ske en masse forandringer i din krop. Nogle vil være synlige, som den voksende mave, og andre vil ikke kunne ses, men måske kunne mærkes.


For mange kvinder er det forbundet med stor glæde at opleve maven vokse og se kroppen forandre sig. Men det er også helt normalt at have det svært med de forandringer, der sker i kroppen under graviditeten.


I løbet af graviditeten vil hormonet relaxin gøre dine led mere bløde, så dit bækken kan skabe mere plads til at føde dit barn. Det kan både give smerter i bækkenet, i symfysen og i ligamenterne, som er de ledbånd, der holder dit bækken sammen. Hvis du oplever smerter er det altid en god idé, at du kontakter en kropsbehandler, som kan guide dig i, hvordan du minimerer smerterne.

Plukveer – hvad er det og gør det ondt?


Når du når længere hen i graviditeten, vil du kunne opleve såkaldte plukveer. Plukveer er en muskelsammentrækning af livmoderen, på samme måde som en ”rigtig” ve. Det er dog en meget mindre sammentrækning, som har den funktion, at det er med til at modne din livmoder til den forestående fødsel.



Hvordan føles en plukve?


Nogle kvinder mærker plukveerne ved at deres mave føles helt hård et kort øjeblik, og at det måske lige niver lidt i maven. Andre mærker intet til deres plukveer. Men du kan være helt sikker på, at du har dem sidst i graviditeten i større eller mindre grad. Plukveer er ganske ufarlige, så længe de ikke bliver for kraftige eller gør meget ondt, og dermed kan udvikle sig til reelle veer.


Er du meget stresset i din graviditet, kan det være med til at skabe flere plukveer. Så det er vigtigt, at mærke godt efter, hvordan du har det i din krop og om du presser dig selv for meget. Hvis du oplever, at dine plukveer er tiltagende, kan du med fordel skrue lidt ned for tempoet og hvile noget mere.


Husk altid at lytte til din krop og passe på dig selv, når du er gravid. Din krop er på et stort arbejde og det er vigtigt, at du tager dig godt af den og giver den ro og hvile, hvis du mærker, at det er det, du har brug for.



LÆS OGSÅ: Tjekliste til hospitalstasken.

Mad i graviditeten


Når du er gravid, er din krop på et stort arbejde med at nære både dig og dit barn. Derfor er det vigtigt, at du får en masse gode, sunde næringsstoffer via din kost. Det er helt normalt at opleve, at du enten får lyst til at spise fødevarer, som du ikke spiste inden graviditeten, eller at der pludselig er noget, du slet ikke kan spise længere - måske bare selve lugten giver dig kvalme.


Kroppen er virkelig god til at fortælle dig, hvad du har brug for, så lyt til din krop. Men hav gerne fokus på at spise godt med grønt og sunde fedtstoffer. Og vær ikke bange for kulhydrater, som giver god energi til din krop.

Vitaminer i graviditeten


  • Multivitamin
  • Folsyre
  • Jern
  • Calcium


Det anbefales, at tage en multivitamin, fra den dag du konstaterer, at du er gravid. Du kan faktisk med fordel begynde at tage det allerede, når du prøver at blive gravid. Det samme gælder for folsyre, som det anbefales, at du tager, fra du planlægger at blive gravid og de første 3 måneder i graviditeten. Og så anbefales det også, at du tager jern samt calcium. Jern kan dog ofte give hård mave, så det er en god idé at du sørger for at få godt med fibre i din kost, da det kan hjælpe til at holde maven godt i balance.


Der er faktisk ikke så meget mad, som det decideret frarådes at spise. Dog er der nogle anbefalinger til, hvad du skal undgå at spise for meget af. Det kan du læse meget mere om i Sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger her.

Motion i graviditeten


Der er ingen regler, når det kommer til bevægelse og motion i graviditeten. Men det er en rigtig god idé, at du sørger for at få bevæget din krop jævnligt, når du er gravid. Gerne 30 minutter dagligt. Det kan være en rask gåtur eller cyklen til arbejde.


Er du vant til at træne, og føles det godt i din krop, kan du sagtens fortsætte med at træne, så længe du mærker efter, så din krop kan være med og der ikke opstår nogle komplikationer i graviditeten.


Døjer du med smerter i kroppen som fx bækkensmerter, hvilket mange gravide vil opleve på et tidspunkt i løbet af deres graviditet, kan træning i vand være en rigtig effektiv form for motion.



LÆS OGSÅ: Graviditetssvømning – derfor er det godt for dig og din krop.

Nogle former for træning kan også være en god forberedelse til fødslen. Flere steder udbydes der træning, der er særligt skræddersyet til gravide og som f.eks. kan hjælpe med at skabe god plads i bækkenet og hjælpe barnet til at trænge godt ned, når du er i sidste del af din graviditet. Så du kan med fordel gå efter en træningsform, som er særligt designet til at tilgodese den gravide krop.


Vigtigst af alt er det, at du lytter til din krop og dens signaler. Hvis du kan mærke, at det ikke føles rigtigt i kroppen, så respekter det og prøv med en anden form for træning.



Vi håber, at denne artikel gjorde dig lidt klogere på tiden som gravid.

Skrevet i samarbejde med Barselsrummet og Philips Avent.


Om Barselsrummet: Barselsrummet er stiftet af Louise (Post Partum Doula og slyngevejleder) og Sascha (Jordemoder og ammevejleder) og er til dig, der ønsker en tryg start på livet som mor samt et vellykket ammeforløb.


Læs mere mere om Barselsrummet her.