• Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️
  • Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️

Gravid? Se de 12 tidlige tegn på graviditet

Er du er i gang med “projekt baby”, kan ventetiden føles utrolig lang. Og det er ikke altid sjovt!

Du lægger mærke til alle kroppens tegn og signaler. Selv de små ændringer, bider du mærke i. ”Er det mon nu, jeg er gravid?”.

Det kan også være, at det slet ikke lige var planlagt, men at du mærker nogle af de første tegn på graviditet. Kroppen føles pludselig anderledes, end den plejer.


Nogle kvinder mærker de første symptomer på graviditet meget tidligt. Andre mærker først graviditetstegn lidt senere. Derudover er det meget forskelligt fra kvinde til kvinde og graviditet til graviditet, hvilke tegn på graviditet du vil opleve, og hvor kraftige disse tegn er.

Selvom der er rigtig mange forskellige symptomer på graviditet, er det langt fra sikkert, at du vil opleve dem alle.

Vi har samlet 12 tidlige tegn på graviditet:

1. Ekstrem træthed


Har du svært ved at holde øjnene åbne, når klokken nærmer sig 15? Er du mere træt end normalt?


Ekstrem træthed kan være et tidligt symptom på graviditet. Kroppen bruger nemlig en stor del af sin energi på at forberede sig på og skabe det lille, nye liv, der vokser inde i dig. Det betyder, der ikke er meget energi tilovers til dig og slet ikke til dagens praktiske gøremål. For nogle gravide kan trætheden være voldsom, mens andre næsten ikke bemærker det.

2. "Av mit hoved"


Mange gravide oplever hovedpine tidligt i deres graviditet. Hovedpine er en naturlig reaktion på den pludselige stigning af hormoner i kroppen.


Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide indtager så lidt smertestillinde som muligt. Hvis hovedpinen bliver for slem, er det bedre at dulme smerten med midler som Panodil eller Pamol, der indeholder paracetamol, fremfor piller som Ibuprofen.3. Humørsvingninger


Får du tårer i øjnene over reklamen for dyrefoder i TV’et? Bliver du pludselig rasende over de mindste ting? Humørsvingninger er endnu et klassisk tegn på graviditet.


Når du er gravid, øges hormonniveauet i kroppen kraftigt, hvilket kan resultere i voldsomme raserianfald og episke tudeture, der er en Hollywood-film værdigLÆS OGSÅ: "8 søde måder at afsløre din graviditet på" og "Gode råd: Når 2 bliver til 3".

4. Ømme bryster


Er dine bryster så ømme, det næsten er uudholdeligt at have BH på? Virker de større og tungere end normalt? Når du er blevet gravid, begynder dine bryster at forberede sig på at skulle amme din kommende baby.


Nogle gravide mærker det allerede 1-2 uger efter befrugtningen, og det er for mange et af de tidligste symptomer på, at de er gravide. Brystvævet påvirkes af hormonerne i kroppen, og den øgede hormonmængde tilbageholder væske i brystvævet, som giver større og ømme bryster.

5. “Du lugter af løg, Stella”: Øget smags- og lugtesans


Lugter alt og alle omkring dig pludselig mere intenst, end de plejer? Mange kvinder oplever ændringer i deres sanser allerede tidligt i deres graviditet. Især smags- og lugtesanserne øges.


Hvorfor ved man ikke med sikkerhed. Nogle mener, at kvinder på den måde undgik fordærvet mad i urtiden. At det således er en gammel forsvarsmekanisme, der forhindrer, at du kommer til at spise eller drikke noget, der kan skade fosteret.6. Kvalme


Kvalme og opkastning er nok det mest kendte tegn på graviditet. Mens nogle gravide slipper ganske let, tilbringer andre timer med hovedet i toilettet. Årsagen til kvalmen er det øgede hormonniveau i kroppen.


Døjer du med graviditetskvalme er der gode råd at hente. Læs "9 gode råd: Sådan undgår du morgenkvalme".

7. Ændrede madvaner


Kan du pludselig ikke tænke på andet end saltlakrids og drueagurker? Og kniber det med at få din favoritfrokost ned?


Ændrede madvaner og særlige madlyster, de såkaldte cravings, er et kendt graviditetstegn. Mange gravide oplever, at tidligere favoritter er et no-go, mens nye og underlige ingredienser pludselig bliver det eneste, de kan spise.

8. Spændinger i underlivet eller lænden


De spændinger og jag i lænden og underlivet, der minder om menstruationssmerter, kan også være et tegn på, at din livmoder vokser. Mange kvinder oplever sådanne jag, når senerne i livmoderen bliver trukket, og livmoderen udvider sig. Dog kan det også være et tegn på, at din menstruation er på vej.

9. Øget tissetrang og hyppige toilet-besøg


Når du er gravid, producerer kroppen mere væske, hvilket kan give en øget tissetrang. Så hvis du render frem og tilbage til toilettet, kan det være et symptom på graviditet – og at der vokser en lille spire i maven. Dog kan øget tissetrang også skyldes blærebetændelse.

10. Oppustet mave


Føler du dig oppustet og kan ikke knappe bukserne? Hormonet progesteron, der skal sikre den fortsatte graviditet, kan få dit fordøjelsessystem til at sætte hastigheden ned, hvilket kan give oppustet mave og er et af de mindre symptomer på graviditet. Oppustet mave kan også skyldes noget, du har spist.11. Pletblødning


Mange kvinder oplever, at de pletbløder omkring det tidspunkt, de skulle have haft deres menstruation. Det kan meget vel være fordi ægget har sat sig fast på livmodervæggen. Da det godt kan ligne en let menstruation, tror nogen kvinder, de ikke er gravide. Har du taget en positiv graviditetstest men er bekymret for din pletblødning anbefaler vi, at du tager kontakt til egen læge.12. Udebleven menstruation


Det klassiske og mest åbenlyse tegn på graviditet er en udebleven menstruation. Hvis du har en uregelmæssig cyklus, er en udebleven menstruation ikke nødvendigvis lig med graviditet. En udebleven menstruation kan dog også være tegn på hormonelle forstyrrelser, sygdom, stress og andre årsager.LÆS OGSÅ: "Tjekliste til babyudstyr" – alt hvad du skal bruge, når du venter en lille ny.HUSK!


Selvom du har en eller flere af de ovenstående symptomer på graviditet, er det ikke ensbetydende med, at du er gravid. Nogle oplever meget få eller ingen symptomer, ligesom det heller ikke er sikkert, at du vil opleve ovenstående tegn, hvis du er gravid.


Der er kun én helt sikker måde at finde ud af, om du er gravid eller ej: en positiv graviditetstest. Hvis du tror, du er gravid, så tag en graviditetstest hjemme eller ved lægen – tidligst på den dag, hvor du skulle have haft din menstruation.


Vi ønsker dig held og lykke med ”projekt baby” :)