• Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
  • Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
Stort easter sale, shop til spot pris her

Guide: Find den bedste bæresele eller vikle til dig og din baby

En god bæresele, vikle eller slynge er rigtig god at have – og vende sig selv og sin baby til at bruge. Den giver dig en masse frihed som forælder, men er også med til at forstærke nærheden til dit barn.


Tag den med på tur, hvis I eksempelvis skal gå i terræn, hvor barnevogn eller klapvogn ikke egner sig, eller brug den derhjemme, så du har hænderne fri til at rydde op, lave mad, støvsuge mm.


Det er altså ikke uden grund, at populariteten og efterspørgslen på bæreseler, vikler og slynger er vokset meget de seneste år. Og det samme er udbuddet og bæremetoderne. Men hvornår må din baby bruge bæresele, og hvilken passer til jer? Se med og få gode råd til valg af den bedste bæresele til dig og dit barn.

Bæresele


Klik på, spænd fast, og gå!


Bæreselen er den mest almindelige bæremetode og er super nem at bruge. Det er dog vigtigt, du justerer den, så din baby sidder sikkert og ergonomisk korrekt, og du som bærer ikke overbelaster ryg, hofter mm.


Vælger du en bæresele, der er lavet til det, og sikrer en ergonomisk korrekt stilling enten ved indsats eller ved justering, kan du sagtens bruge den fra nyfødt. Dog ikke for længe ad gangen. Spædbørn har bedst af at ligge på maven på gulvet eller på en madras, da det styrker dit barns ryg. Andre bæreseler egner sig først fra baby er nogle måneder gammel, og kan holde hovedet selv.

Når dit barn sidder i bæreselen, skal det sidde i frøstilling og med god støtte, for at den lilles ryg og hofter bliver aflastet. Sikre dig altid at:


  • Dit barn sidder med spredte ben
  • Der er støtte helt ud til knæhaserne
  • Knæene er højere end numsen (M-position)
  • Ryggen skal runde let (C-form)
  • God nakkestøtte, også selvom dit barn kan holde hovedet selv
  • Dit barn sidder så højt, at du kan kysse det på panden
  • Selen skal sidde tæt omkring dig og barnet


Bæreselen ligner lidt en rygsæk, og placeres på din mave, ryg eller hofte. Der findes både bæreseler, hvor dit barn vender ind mod dig, og hvor han/hun vender med krop og ansigtet ud mod omverden. De fleste bæreseler kan bruges helt op til 22 kg.


For at dit barns ryg kan være rundet mens det er lille anbefales det, at han/hun i de første seks måneder sidder med fronten ind mod dig. Så bliver din baby heller ikke overstimuleret, hvilket kan være tilfældet ved den udadvendte position i bæreselen.

Vikle


Er den primære grund til at bære dit barn at have ham/hende tæt på din krop, så meget som muligt, er en vikle det rigtige valg for dig. Kropskontakten og lyden af mor eller partners hjerterytme og åndedrag, giver din baby fornemmelsen af at ligge trygt og godt inde i mors mave.


Både stræk- og fastvikler består af et langt stykke stof på op til 5 meter, som skal vikles om din overkrop. Stoffet kan være elastisk (strækvikle) eller uelastisk (fastvikle). Ligesom med bæreselen skal dit barn sidde i frøstilling i en vikle.


Strækviklen er nemmest at bruge i starten, da du ikke skal bruge tid på at stramme og justere viklen, for at dit barn sidder rigtigt. Strækviklen vil med det samme smyge sig om dig og dit barn. Fastviklen er rigtig god, når dit barn bliver lidt større, da den kan ændrer facon, fordeler vægten bedre og derfor giver god støtte til både dig og dit barn. Den er dog lidt sværere at få til at sidde korrekt end strækviklen.

Fastvikle


En fastvikle kan bruges fra nyfødt, dog minimum 3 kg og helt op til dit barn vejer 20 kg. Den kan altså bruges i rigtig mange år. Derudover fordeles vægten mere jævnt end i de andre bæreseler/vikler, så du kan holde ud at bære et tungere barn i lidt længere tid ad gangen.


Den primære forskel på en strækvikle og fastvikle er at stoffet i en fastvikle er meget kraftigere og vævet i en fast vævning, der ikke strækker. I starten vil du opleve, at fastsviklen er lidt stiv i det, men efter brug bliver den blødere og mere behagelig. Stoffet fås i forskellige længder og tykkelser alt efter behov og temperament.


Denne type vikle kræver lidt mere tålmodighed, da den skal strammes om barnet og justeres til, før den sidder helt perfekt.

Strækvikle


En strækvikle kan bruges fra nyfødt (min. 2 kg) og til dit barn vejer 10 kg. Viklen former sig perfekt efter babys krop, således dit barns rygsøjle bevarer sin C-form. Nogle foretrækker en strækvikle til nyfødte frem for bæreseler, netop fordi den smyger sig om din lille babys krop. Men da der i dag fås gode bæreseler til nyfødte også, er det en smagssag.


En strækvikle er for det meste lavet i blød strækbomuld, så du kan binde viklen, og derefter gøre plads til at putte din baby ned. Så undgår du at skulle jonglere både vikle og dit lille barn på én gang.


Når du har fået taget på en strækvikle, er den hurtig at binde. Derefter kan du nemt justere den til, så den er behagelig for dig at have på og din baby sidder helt korrekt i frøstilling.

Ringslynge


En slynge kræver mest erfaring og er den sværeste bæremetode at binde. Når du dog først lære at binde den rigtigt, er det en helt fantastisk måde at bære dit barn på.


Slyngen er rigtig god til dig, der ønsker en let løsning til kortere tidsintervaller, og giver dig utrolig mange muligheder for bærestillinger. I en ringslynge kan du både amme din baby og han/hun kan ligge ned og sove.


Ulempen ved at bruge en slynge er, at den skal hænge over din ene skulder. På den måde slider det meget på bærerens skulder, og anbefales derfor ikke til længere dagsture.

Sådan kan du kende forskellen


Alt med skulderstroppe, mavebælte og klik-funktion, er bæreseler.


Alt, der består af et langt stykke stof, er vikler eller slynger.

Hvorfor skal jeg bruge en bæresele/vikle?


Fordelen ved at bruge en bæresele, slynge eller vikle til din baby er først og fremmest, at nærheden mellem dig og dit barn forstærkes. Derudover er der det praktiske element og den frihed, der følger med. Du kan meget nemmere komme rundt end med en barnevogn eller klapvogn hvis du eksempelvis skal ud og handle eller på gåtur. Du har desuden dine hænder fri til praktiske gøremål, til at tage dig af storesøster/bror eller andet.

Hvornår kan jeg bruge en bæresele/vikle?


De fleste vikler og bæreseler kan bruges, fra din baby er nyfødt. Dog skal du være opmærksom på produktbeskrivelserne, da nogle først anbefales at bruges, fra din baby er 3-4 måneder gammel.


Når dit barn er 0-4 måneder gammelt, er det vigtigt, at du bærer ham/hende med ansigtet ind mod dit bryst. Fra dit barn er 4 måneder, må du så småt begynde at vende ham/hende med ansigtet ud mod den store verden. Det anbefales dog først at gøre det fast, når barnet er 6 måneder da han/hun, som tidligere nævnt, hurtigt kan bliver overstimuleret i udadvendt position.


De fleste bæresæler kan bruges til dit barn vejer ca. 22 kg.

Sådan bærer du din baby korrekt


  • Bær ikke din baby i en vikle over din ene hofte. Det vil ikke være en ergonomisk god position for dig
  • Indstil din bæresele/vikle korrekt
  • Når du indstiller selen: Fordel det meste af din babys vægt på dine hofter
  • Sæt din baby i en M-position
  • Knæene skal løftes lidt højere op end det nederste af numsen, så din babys ben ikke hænger løst
  • Rygstøtten skal gå helt op til skuldrene, så længe din baby ikke er stabil i nakke, mave og ryg. Det er dog vigtig, at du kan dreje din babys hoved til begge sider
  • Lad ikke din baby sidde alt for længe fastlåst i en bæresele/vikle
  • Stræk din babys ben og arme ud og bevæg dem rundt, når din baby er vågen
  • HUSK, tag hensyn til dig selv, når du bærer.

Vælg den rigtige bæresele til dig og din baby


Når du skal vælge den rigtige bæremetode til dig og din baby, bør du først og fremmest tage stilling til, hvilket bærebehov I har. Er det primært for nærhedens skyld, eller er det også af praktiske grunde.


Derudover bør du også overveje, hvilken størrelse og hvilke funktioner, du ønsker. Er det kun dig, der skal bruge selen, eller skal den kunne indstilles til flere? Hvor længe ønsker du at kunne bruge den og i hvor mange bærestillinger?


Tænk også over materialevalget af din sele eller slynge. Et kraftigt materiale med overtræk vil være godt om vinteren, mens et tyndere materiale, er bedre om sommeren.


Overvej også i hvilket omfang din sele skal kunne vaskes. Gylper din baby meget, kan det være en fordel at vælge en sele af noget materiale, som kan tåle at blive vasket ofte.

Vælg den bæremetode, du selv kan overskue


Er det første gang du skal bruge en bæresele eller vikle, er det en god ide at sætte dig ind i forskellen og mærke efter, hvad du selv kan overskue at skulle lære. Lån evt én af en veninde og prøv den med eller uden baby.


At bruge en vikle og slynge kræver en del mere tid og overskud at sætte sig ind i, og hvis du allerede nu tænker, det bliver for kompliceret at skulle vikle 5-6 meter stof rundt om din krop, bør du overveje at bruge en bæresele i stedet for.

Vælg den bedste bæresele


Ligegyldigt hvilken bæremetode du vælger til dig og dit barn, er der altid tre tjekpunkter, du bør overveje, når du vælger din sele – og hver gang du bruger den.



1. Sikkerhed


Det er altid vigtigt at du er opmærksom på, om din baby trækker vejret ubesværet og har sin mund og ansigt fri fra både dig som bærer og selve stoffet fra selen. Der skal altid være luft mellem din babys hage og hals.

Det er også vigtigt, at din baby sidder godt fast og ikke kan falde ud af stoffet. Sidder støtten på din babys baghoved, og er ansigtet presset ind mod bæreren, kan det hæmme din babys luftveje og være farligt.



2. Ergonomisk tjekpunkt


Når du placerer din baby i bæreselen eller slyngen, er det vigtigt at du sætter ham/hende i en M-position også kaldet frøstilling, hvor knæene løftes lidt højere op end det nederste af numsen, så din babys ben ikke hænger løst. På den måde skåner du din babys hofte og ryg, som ikke er færdigudviklet endnu.



3. Bærerens komfort


Det er vigtigt, at du som forælder også bliver prioriteret i valget af en bæresele, slynge eller vikle. Du skal mærke efter, om du bærer din baby med hele ryggen og ikke kun dele af den. Samtidig må selen ikke stramme, nive eller spænde på dig.

Ved en hård fødsel eller kejsersnit anbefales det, at du holder din krop i ro og ikke overbelaster dig det første stykke tid. Brug derfor først bæresele, slynge eller vikle, når din krop er klar til det. Er du ikke selv klar, kan din partner også have stor glæde af at have jeres lille barn tæt på sig, evt. i en strækvikle.