• Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️
  • Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️

Guide: Sådan finder du den rigtige sut

Der findes mange forskellige sutter på markedet. De kommer i forskellige forme, materialer og størrelser, og det kan som forældre være en jungle at finde rundt i.


Denne guide kan forhåbentlig hjælpe dig, så du er bedre klædt på til at finde den rigtige sut til din baby.Naturligt suttebehov


Babyer har fra fødslen et naturligt suttebehov, og barnet vil altid søge at tilfredsstille behovet enten fra en sut, moderens bryst, sin tommelfinger eller andet.


Det at sutte skaber en beroligende følelse for barnet, og en sut kan derfor hjælpe med at trøste dit barn og hjælpe det med at falde i søvn.Forskellige Bibs sutter


Når det kommer til sutter, er ingen størrelse eller form rigtig eller forkert, da alle babyer er forskellige. Babyer har forskellige præferencer, forskellige sutteteknikker og forskellig mundanatomi. Derfor tilbyder BIBS forskellige sutter, som imødekommer alle disse forskellige krav og behov.


Det kan være nødvendigt at prøve forskellige former og størrelser for at finde den perfekte pasform til din baby. I nedenstående afsnit vil vi gennemgå de forskellige former sutter kan have, og hvilke fordele der er ved de forskellige former.

Rundt suttehoved


Det runde suttehoved er lavet så det ligner formen og størrelsen på moderens brystvorte. Denne type sut skaber en lignende tungeplacering og sutteteknik, som når der ammes, da tungen rulles rundt om sutten.


Den runde sut er derfor god, hvis du også gerne vil amme. Hvis du har udfordringer med amningen, kan den runde sut nemlig i nogle tilfælde støtte op om amningen, da den træner tunge og kæbemuskulatur som ved amning.


BIBS Colour og BIBS De Lux har begge runde suttehoveder.

Fladt suttehoved


Det flade suttehoved fremmer en tungeplacering og sutteteknik, hvor tungen er flad og presser sutten fladt mod ganen. Dette betyder at babyen ikke behøver at suge så hårdt som med en rund sut, for at sutten holdes fast inde i munden. Mange babyer bruger flade sutter, også selvom de ammer.


Hvis din amning fungerer godt, skal du ikke bekymre dig, hvis din baby bruger en flad sut. Hvis du har udfordringer med amningen, kan du overveje af afprøve en rund sut, og se om det gør en forskel.


Hvis dit barn foretrækker en flad sut, kan du vælge BIBS Supreme.

Anatomisk suttehoved


Det anatomiske suttehoved er rundt foroven for en naturlig pasform til babyens gane med en vinklet spids for nem placering af tungen. Den runde top fremmer en tungeplacering og sutteteknik, hvor siderne af tungen ruller om suttehovedet, som ved den runde sut.


Den vinklede spids betyder, at babyen ikke behøver at suge så hårdt, som med en rund sut, for at sutten fastholdes i munden. Fordi suttehovedet ikke er symmetrisk, skal sutten placeres den rigtige vej i babyens mund.


BIBS Couture har et anatomiske suttehoved. For at sikre, at sutten placeres korrekt i babyens mund, er skjoldet designet til at ligne en sommerfugl, så det er let at se, hvilken vej sutten skal vende.

Suttens materiale


Suttehoveder laves oftest i to forskellige materialer: naturgummi latex og silikone.

Naturgummi latex


Naturgummi latex er et naturmateriale, der stammer fra gummitræet. Naturgummi latex er et superblødt, elastisk og slidstærkt materiale, der minder om en mors bløde brystvorte.


Da naturgummi latex er et naturligmateriale har det en naturlig ældningsproces, der fx påvirkes af UV-lys, luft, spyt og varme.


Materialets elasticitet gør det muligt for suttehovedet at ændre form og størrelse på grund af barnets stærke vakuum. Det betyder, at suttehovedet i nogle tilfælde kan udvide sig, hvis den ikke udskiftes i tide. Sutter i latex bør derfor udskiftes hver 4.-6. uge af sikkerhedsmæssige og hygiejniske årsager.

Silikone


Silikone er et industrielt fremstillet allergivenligt, lugtfrit og smagsneutralt materiale, der er kendt for sin renhed. Det er 100% fri for skadelige og hormonforstyrrende ingredienser.


Det glatte gennemsigtige suttehoved er ikke så blød som latex, men den bevarer sin form, ældes ikke og kan modstå høje temperaturer. Af hygiejniske årsager anbefales det at udskifte dine silikone-sutter hver 4.-6. uge.

Suttens størrelse


Da babyer er forskellige, har de også forskellige præferencer i forhold til størrelsen på sutten. Ligesom med suttens form, kan du tilbyde dit barn de forskellige størrelser af, for at finde den perfekte pasform til netop dit barn.


Alle BIBS’ størrelser kan bruges fra fødslen. Det hele afhænger af din babys præferencer. Da de fleste nyfødte foretrækker en mindre størrelse, har vi fremsat følgende anbefalinger:


  • Størrelse 1: 0+ måneder
  • Størrelse 2: 6+ måneder
  • Størrelse 3: 18+ måneder
  • Onesize: 0-3 år


Husk at alder- og størrelsesangivelser kun er vejledende.Sutters påvirkning på tænderne


Der er ingen undersøgelser der viser, at én form er bedre end andre, når det kommer til ændret tandstilling. Forskellige sutter, påvirker tænderne forskelligt, men ingen form er bedre end andre.


Ét råd er dog at vælge en sut med en ventil, da ventilen gør at der lukkes luft ud af suttehovedet når babyen sutter på den. Dette ventilationssystem gør at suttehovedet formes naturligt efter babyens mund og gane. Ventilen er også grunden til at vand kan blive fanget inde i sutten efter rengøring og sterilisering. Hvis dette er tilfældet, kan det ekstra vand presses ud ved blot at trykke på suttehovedet.


Sutter uden ventil flader ikke ud når babyen sutter på den, hvilket påvirker tænderne i højere grad end sutter med ventil gør.


Husk dog, at hvis barnet følger anbefalingerne og stopper med at bruge sutten i tre-årsalderen, retter mælketænderne sig som regel af sig selv, og tandstillingen på de nye permanente tænder vil ikke blive påvirket.Blogindlægget er skrevet i samarbejde med Bibs.