• Gratis fragt ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-3 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
  • Gratis fragt ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-3 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating

BLW: Baby-Led Weaning – Hvad er det og hvordan gør du?

BLW er en forkortelse for Baby-Led Weaning (babystyret afvænning). Læs om en alternativ måde til at introducere fast føde til din baby fra 6 måneders alderen her.



Hvad er Baby-Led Weaning?


Med BLW går overgangen fra fuld amning til fast føde i barnets eget tempo. BLW står for Baby-Led Weaning, som på dansk betyder ”babystyret madtilvænning”.


Det handler om at lade din baby selv styre mængden og hastigheden for indtag af mad. I stedet for at made med grød og mos, serveres mad i dets hele og tilberedte form, som din baby selv kan putte i munden eller udforske ved at føle, dufte og smage.


Formålet er at dit barn skal få en sanselig oplevelse og allerede i en tidlig alder (fra 6 mdr.), bliver præsenteret for så varieret mad som muligt. På den måde imødekommes også kræsenhed.

Hvorfor er Baby-Led Weaning en god ide?


BLW giver din baby mulighed for selv at prøve sig frem og opnå nye færdigheder:


  • Din baby lærer at kunne noget selv
  • Din baby lærer en masse om konsistenser
  • Det er godt for udviklingen af motorik
  • Det øger din babys selvtillid
  • Det fjerner presset fra din baby


Desuden gør det, at din baby kan deltage aktivt i måltiderne, og spise sammen med resten af familien. Din baby bliver fra dag ét en del af familiens mad-fællesskab, da maden du serverer for din baby er præcis den mad, som I selv spiser. Mange vil opleve, at det er meget nemmere, end at skulle tilberede separat babygrød- og mos til hvert måltid.


Formålet er at lære din baby en masse om mad, konsistenser og smage, og dermed får et mere afslappet forhold til mad og større madglæde.

Det handler ikke om at blive mæt


Når du benytter dig af BLW-metoden, kan det tage lang tid før din baby spiser nok mad til at blive mæt, netop fordi du ikke hjælper med at føre maden op til munden. Samtidig udvikles dit barns tyggemotorik gradvist (har dit barn ikke tænder, lærer det hurtigt at tygge maden med gummerne). Og det er helt okay.


Formålet med Baby-Led Weaning er nemlig ikke at mætte din baby, men at baby gradvist selv øger mængden i takt med at hånd og mundmotorikken bliver bedre. Derudover er det den sanselige oplevelse og naturlige overgang, der er i fokus, og ikke at dit barn hurtigst muligt skal lære at spise sit mæt. Derfor er mælk fra bryst eller flaske stadig en vigtig del af kosten i det første stykke tid.

Tilbyd altid mælk inden et måltid


Tilbyd altid mælk til dit barn inden et måltid fast føde, uanset hvornår på dagen det er. På den måde sikrer du, at dit barn ikke er så sultent, at det bliver frustreret over ikke at kunne få mad nok ned, men i stedet nyder, at sidde og udforske maden i eget tempo.


I takt med at din baby bliver bedre til at spise selv, hvilket for de fleste børn går ret hurtigt, vil behovet for modermælk eller modermælkserstatning blive mindre og gradvist udfaset på en helt naturlig måde. Det er således din baby og ikke dig, der bestemmer tempoet for overgangen.


En af fordelene ved metoden er også, at dit barns mave stille og roligt vænner sig til fast føde, fordi mængderne gradvist øges. På den måde undgår du, at dit barn ikke får så ondt i maven, som kan være tilfældet ved grød.

Det skal du være opmærksom på med Baby-Led Weaning


Vælger du at benytte dig at BLW metoden er der nogle ting, du skal være særligt opmærksom på.


Sundhedsstyrelsens anbefalinger


Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler ikke, at du følger BLW-metoden slavisk. Denne anbefaling udspringer af at børn i 6-måneders alderen har brug for en vis mængde jern, da deres jernlager i kroppen er meget lille. I og med din baby til at starte med ikke får særlig meget mad ned i maven, kan det være svært at opnå en tilstrækkelig mængde jern.


Læser og følger du anbefalingerne i bogen “Jeg kan godt selv”, vil du dog opleve, at jernbehovet godt kan dækkes ved blot at sørge for at maden, du tilbyder dit barn, er varieret nok. Har du et barn, der nægter at blive madet (nogle børn klapper – til moderens store frustration – bare munden helt i, så snart grødskeen nærmer sig), så kan det dog godt lade sig gøre udelukkende at køre Baby-Led Weaning. Det kræver dog, at du sætter dig godt ind i, hvordan mængden af fedt, jern mm. skal fordeles og dækkes ind.

Ønsker du at kombinere skemad, det vil sige grød og mos, med Baby-Led Weaning kan det også sagtens lade sig gøre.


Her kan en god løsning være, at du først giver din baby en portion grød og mos lige inden familien skal spise, så han/hun er mæt, og derefter lader dit barn udforske maden, når resten af familien spiser.


Brug for hjælp til at komme i gang med skemad. Se vores guide her.


Køb lækkert service til børn og babyer her.

Er dit barn født for tidligt eller skal øge vægten?


Skal du forsøge at øge din babys vægt eller er dit barn præmatur, anbefales det ikke at benytte Baby-Led Weaning. Han/hun vil ikke være i stand til at få tilstrækkeligt mad ned i maven i opstartsfasen, til at vægten ville kunne øges nok.

Det sviner!


Da en del af oplevelsen for din baby er at udforske maden med fingrene ved at lege med det, mase det, trykke på og måske også se, hvad der sker, når det rammer gulvet (ups!), vil det resultere i ret meget rengøring.


For at undgå mest muligt griseri, kan du med fordel putte din baby i en smæktrøje eller bruge en god hagesmæk.


Et bakkebord med kanter og evt. en måtte under højstolen er også en god ide. Det vil være med til at mindske mængden af mad, der lander på gulvet, og alle andre steder for den sags skyld ;)


TIP: Er I ude at spise kan du tage nogle gamle aviser med og brede ud på gulvet under højstolen, hvor dit barn sidder. Så er de lynhurtige lige at krølle sammen og smide ud, når måltidet er færdigt.

Dit barns brækrefleks


Som med alt andet mad, kan der være risiko for kvælning, hvis stykkerne er for store eller din baby fejlsynker. Det kan i værste fald være livsfarligt, men kan også forårsage at din baby mister lysten til at prøve at spise igen. Det er derfor vigtigt, at du ikke slipper din baby af syne, og at du er opmærksom på, hvordan han eller hun håndterer maden.


Når din baby begynder at spise fast føde, vil du ofte opleve det, der kaldes “gagging” eller “choking”. Det kan, første gang du oplever det, ligne at dit barn er ved at blive kvalt i maden. At det er en fejlsynkning. Som regel er der dog ingen grund til panik, da det ofte “bare” barnets brækrefleks, der aktiveres. En refleks alle små børn har, og som beskytter dem mod at få mad for langt tilbage i munden. Det er altså noget, der sker helt naturligt og automatisk i barnets mund for at undgå eventuel fejlsynkning. Ret smart!


Her er det vigtigt, at du har is i maven og ikke griber ind (selvom det kan være svært), men lader barnet selv hoste maden ud igen.


Sikkerhedsfaktorer ved Baby-Led Weaning


For at undgå, at din baby får mad galt i halsen anbefaler vi, at du sætter dig ind i, hvordan du kan mindske risikoen.


Sikkerhedsfaktorer til BLW:


  • Din baby skal kunne sidde stabilt med ryggen og kunne læne sig frem for at hoste.
  • Din baby må aldrig ligge ned og spise – heller ikke i en skråstol. Sæt hellere dit barn på dit skød eller i en højstol.
  • Giv ikke hårde madstykker, som din baby ikke kan håndtere. Kog i stedet gulerødderne helt bløde, og lad barnet gnaske i dem.
  • Sørg altid for at være hos barnet, når det spiser, så du kan gribe ind hvis nødvendigt.
  • Det er altid en rigtig god idé, som forælder, at kende til og kunne give førstehjælp til babyer.


Det er vigtigt, at du mærker efter om Baby-Led Weaning er noget for jer, inden I begynder. Hvis du er alt for bange for, at din baby bliver kvalt, vil angsten overgå fornøjelsen, og så er det bedst, at I finder en anden tilgang. Din baby vil kunne mærke din nervøsitet og også blive usikker. Omvendt kan du glæde dig til en madfest uden lige, hvis du vælger at kaste dig ud i det. Din baby vil uden tvivl elske, at udforske maden på egen hånd.

Sådan kommer du i gang med Baby-Led Weaning


Hvis du beslutter dig for at BLW-metoden er det rigtige for jer, er det helt essentielle, at du lader din baby bestemme både tempo og hvad, der puttes i munden.


Du kan med fordel udvælge varieret mad fra bordet (det I andre spiser), og lægge det på bakkebordet som på billeder eller en tallerken til dit barn, men hvad der puttes i munden, hvor meget og hvordan, det bestemmer dit barn helt selv. Også selvom det sviner!

Inden I kan starte på BLW, skal du sikre dig at:


  • Din baby er minimum 6 mdr. og/eller kan sidde oprejst selv.
  • Samle mad op selv og føre det til munden (pincetgrebet udvikles gradvist, så forvent ikke at ærterne ryger ind med det samme ;)).


Vi anbefaler, at du læser bogen “Jeg kan godt selv” og finder inspiration på Facebookgrupper inden i begynder. Der er blandt andet gruppen “Baby-led weaning DK”, hvor andre forældre deler oplevelser, gode råd samt tips og tricks.


Når det så er sagt, så er Baby-Led Weaning både en sjov og lærerig metode, som du kan glæde dig til at kaste dig ud i med dit barn! :)


jegkangodtselv.dk kan du også se en film om Baby-Led Weaning i praksis.


Rigtig god fornøjelse :)