• Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️
  • Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️

Hvad koster det at få et barn?

Du har måske allerede hørt, at det koster mange penge at få et barn, men ved du også hvor mange? Bliv meget klogere på de kommende baby-udgifter, og få gode spareråd her.Hvad koster et barn?


Det koster gennemsnitligt mellem 750.000 kr. og 1 million kr. at få et barn, fra fødslen og til han/hun fylder 18 år. Ja, det lyder vildt – og det èr vildt, men den er altså god nok!


Udover en masse babyudstyr, der skal købes, så kommer der også mange andre løbende udgifter, som du måske ikke har tænkt på endnu. Det kan eksempelvis være øget forbrug, forsikringer, daginstitution og måske en opsparing til livets store begivenheder. Når barnet bliver større, kan der også kommer udgifter til fritidsinteresser og måske et efterskoleophold. Det løber hurtigt op!


Det er naturligvis ikke økonomien, der popper op som det første, når du tænker på at få en lille ny – og det skal det heller ikke være. For hvor er det dejligt, at du skal være forælder!


Det er dog en god idé, at du sætter dig ind i hvor mange penge, du kan forvente at bruge på babyudgifter, og hvad du har råd til. Hvis du gør det, er der garanti for lidt mere ro i maven, når alt udstyret skal købes.


Ja, det kan være dyrt at få et barn, men det er altså det hele værd! For at de økonomiske bekymringer ikke overgår forventningsglæden, kan du med fordel sætte dig ned, og lægge et budget for hver måned efter din baby melder sin ankomst.Er du førstegangsforælder? Få gode råd til familieforøgelsen her.

Budget til familieforøgelse


For at lægge et ordentligt budget, skal du kende dine indtægter og udgifter. Der kommer til at ske en stigning i dine udgifter ved familieforøgelse, men du vil også opleve ændringer i din indkomst.

Tjek din indkomst


Når du får et barn, kommer du til at modtage barselsdagpenge. Den mængde du får udbetalt, afhænger af din nuværende indkomst og antal timer, du arbejder om ugen. Måske du har lavet en god aftale med din arbejdsgiver om, at du får fuld løn under noget eller hele din barsel. I så fald kan din arbejdsgiver få kompensation for dette. På Borger.dk kan du læse meget mere om reglerne, hvad du kan forvente at få om måneden.


Husk at tage højde for, at du fremadrettet vil modtage børne- og ungeydelse også kaldet børnepenge (jep, det er faktisk penge, du modtager, for at have børn), som du modtager én gang i kvartalet. Pengene er tiltænkt børneudgifter som bleer, tøj, mad, institution mm. Dette beløb afhænger af din og din partners indkomst. Læs mere om børnepenge på Borger.dk.

Udgifter efter familieforøgelsen


Rockwool Fonden har udregnet, at en dansk familie bruger minimum 3.200 kr. mere om måneden på løbende poster efter familieforøgelsen. Det kan fx være på bleer, mad, tøj, mm. Med et barn vil der også komme flere faste udgifter, hvis dit barn eksempelvis skal passes i institution efter din barselsorlov.


Udgiften her vil variere alt efter hvilken institution, du vælger. Undersøg, hvilke muligheder du har i dit lokalområde. Nogle gange er der forskel på dagpleje og vuggestue. Andre gange er udgifterne cirka det samme. Nogle daginstitutioner er lidt billigere, da de små ikke får serveret mad. Det kan være en fordel økonomisk men kræver til gengæld, at du smører 2-3 madpakker dagligt.


Det kan være en god idé at sætte penge til side hver måned til uforudsete udgifter, opsparing til en dåb/navngivningsfest, en børneopsparing osv.


Dine indtægter og udgifter er forskellige alt efter, hvor du bor og hvilke til- og fravalg du gør dig hen ad vejen.


HUSK: Skulle der ske ændringer i din indkomst, er det vigtigt at du opdaterer, hvordan dit budget vil se ud efterfølgende.

Få styr på engangsbeløbene


Udover at lægge et månedligt budget, er det også en rigtig god idé at skabe et overblik over, hvad du forventer at bruge på babyudstyr. For at gøre opgaven nemmere for dig selv, kan du dele baby-tingene op i hvad der er ”need to have” og hvad der er ”nice to have”.


Hvis du er førstegangsforælder, kan det være svært at kende sine behov og vide, hvad du får brug for, og hvad der er overflødigt. Derfor har vi lavet en baby-tjekliste til dig, så du har noget at gå ud fra. Husk på, at listen er vejledende og du kan altid selv vælge til og fra.


SE DEN HER: "Tjekliste til babyudstyr".


Hvis du køber alt babyudstyr fra ny, løber det hurtigt op i 25.000-30.000 kr. Dette beløb kan skæres helt ned til omkring 10.000 kr., hvis du følger vores sparetips og grundigt overvejer dine køb på forhånd.


Spare-tips:


  • Læg et budget og hav styr på udgifter og indtægter
  • Køb genbrug, men vær opmærksom på sikkerhed og komfort
  • Ønsker du en ny barnevogn eller autostol, så gå efter god kvalitet til gode priser
  • Sig ja tak til aflagt babytøj og andet babyudstyr fra dit netværk
  • Sælg løbende ud af det, du ikke bruger mere.

Babyudstyr på budget


Når du løber tjeklisten igennem, og eventuelt tilpasser den til dig selv og dine behov, anbefaler vi, at du laver en prioriteret liste over, hvilke produkter du gerne vil spare penge på, og hvilke du er villig til at betale fuld pris for. En barnevogn eller en kombivogn kan eksempelvis være en stor udgift, hvis du køber den fra ny, men kan til gengæld sælges videre efter brug.

Som med så meget andet, har du rig mulighed for, at finde brugt babyudstyr til billigere penge på dba, reshopper eller i genbrugsbutikker. Du kan derfor sagtens købe brugte baby ting til en brøkdel af prisen. Det er dog vigtigt være opmærksom på, at produkterne er sikre og at din baby trives med det.


Når det er på sin plads, kan du altid tilkøbe eller erstatte produkter. Brug lidt ekstra tid på at surfe nettet tyndt – så er der større chance for, at du finder noget i fin stand til en god pris. Eller noget helt nyt til en skarp pris. Hvem elsker ikke at gøre et kup? ;)


Dit barn vokser (alt for) hurtigt, og du vil hele tiden få brug for nyt babytøj i større størrelser. Det kan lynhurtigt blive en dyr fornøjelse at shoppe tonsvis af søde bodystockings og dragter (også selvom de virkelig er nuttede). Har du andre småbørnsforældre i dit netværk, kan du være heldig at modtage deres aflagte babytøj. Du kan også finde rigtig meget brugt på eksempelvis Reshopper. Det kan spare dig mange penge hver måned.

Kvalitet og pris


For det meste hænger pris og kvalitet sammen. Det vil sige, at der er nogle ting der godt kan betale sig at spendere mere på – i hvert fald, hvis du har lidt ekstra råderum i økonomien.


Har du mulighed for at købe barnevogn, autostol og de andre større babyting fra ny, er du også sikret et produkt, der kan bruges i mange år frem og med en god garantiperiode. Det er smart, hvis du planlægger at få flere børn i den nærmeste fremtid, så kan du genbruge det, du i forvejen har købt til den første. Ting købt fra ny er desuden også nemmere at videresælge efterfølgende.LÆS OGSÅ: "Autostol til nyfødt og baby: Sådan vælger du den rigtige".

Alle produkter bliver hele tiden optimeret og får nye funktioner. Det er op til dig selv at bestemme, om du har lyst (og råd) til at skifte ud efterhånden, som de nye kommer på markedet eller beholde dem, du har.


Når du skifter ud i babyudstyret derhjemme, skal du undgå at smide det gamle på lossepladsen, hvis det ikke er i stykker. Der er helt sikkert nogle andre, der kan få glæde af det! Sælg det videre, giv det til kommende forældre i din omgangskreds, til Mødrehjælpen eller til genbrugsbutikker.TIP: Vurdér, hvor det giver bedst mening for dig at prioritere dine penge.


Lav et budget og sæt dig ind i, hvor mange penge du kan bruge på de store engangsbeløb. Gør din økonomi så overskuelig som overhovedet muligt, så du kan få mere overskud i din hverdag og tilbringe alt den dyrebare tid sammen med din familie – eller på at glæde dig til den lille ny melder sin ankomst.


Mange kommende forældre ønsker at købe autostol og barnevogn fra ny, og det kan også sagtens lade sig gøre til en overkommelig pris! Vi tilbyder vogne i alle prisklasser og har ofte gode pakker med fx en babyalarm og en barnevogn til en ekstra skarp pris, så det kan matche selv den lille pengepung. Vi har desuden ofte gode tilbudkvalitetssikrede autostole fra populære mærker.Held og lykke med den kommende familieforøgelse! :)