• Gratis fragt ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
  • Gratis fragt ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating

Julebag med børn

Du ved, det er jul, når duften af brunkager, pebernødder og vaniljekranse spreder sig i hjemmet og automatisk skaber den hyggelige og lune julestemning.


Det kan godt svine lidt mere, når børnene er med i køkkenet. Men dine børn vil elske at hjælpe med at blande, røre og ælte dejen - og selvfølgelig trykke julesmåkagerne ud med yndlingsudstikkerne. Julesmåkagerne er også perfekte til at stille frem til de sultne nisser ; )


Måske gemmer du på en familiejuleopskrift, som er blevet brugt gennem flere generationer. Men hvis du mangler inspiration til lækre og nemme julesmåkager, så har vi samlet nogle til dig her.



LÆS OGSÅ: Madlavning i børnehøjde: Tips til madlavning med de mindste.


LÆS OGSÅ: Tips til en god nærende madpakke til dit barn.

Nem opskrift på figurkager


Bag fine, julede figursmåkager med ungerne. Dejen er nem at lave og derfor den perfekte opskrift, når dine børn skal med i køkkenet.


Pynt småkagerne med fin glasur og nyd dem som de er. Du kan også stikke et lille hul i kagerne (inden de bages), sætte snor i og lade dem dekorere en grangren eller et vindue.

SAMLET TID: 45 minutter.


ANTAL SMÅKAGER: 30-40 småkager.


DEJ:


  • 125 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 75 g sukker
  • 2 tsk. vanilje
  • 1 stort æg


GLASUR:


  • Flormelis
  • Frugtfarve
  • Lidt vand

SÅDAN GØR DU:


1. Mål ingredienserne op i en skål og rør (gerne med røremaskine) til dejen har samlet sig helt


2. Vend den ud på bordet, ælt ganske let og rul den ud i 2-3 millimeters tykkelse


3. Stik dejen ud, giv kagerne et hul og læg dem på pladen


4. Bag dem ved 180 grader i 6-7 minutter, eller til kanten er let gylden


5. Lad kagerne afkøle på en rist. ​​​​​​


6. Pynt kagerne med tyk, kulørt glasur og sukkerpynt. Her har børnene sikkert gode idéer til farver og mønstre.

Klassiske brunkager


Vidste du, at brunkagen blev en fast julesmåkage fra midten af 1800-tallet?


I dag er brunkagen én af de mange lækre julesmåkager som hitter ved juletid. Og det kan vi godt forstå! Brunkagen er både smagfuld og sprød. En julesmåkage som de mindste med garanti vil elske.


Brunkagen er nemmere at skære ud, når dejen har ligget på køl. Derfor er det en fordel, at du laver dejen dagen før. Så kan børnene være med til at skære den ud dagen efter!

SAMLET TID: 12-24 timer.


ANTAL SMÅKAGER: 100-120 småkager.


DEJ:


  • 1½ tsk. potaske
  • ½ dl. vand
  • 250 g smør
  • 200 g sirup
  • 200 g sukker
  • 50 g smuttede mandler
  • 100 g sukat eller appelsinskal
  • 1 brev brunkagekrydderi
  • 500 g hvedemel

SÅDAN GØR DU:


1. Opløs potasken i vandet.


2. Kog smør, sirup og sukker i en gryde og hæld den opløste potaske i. Afkøl massen i en skål til den er lunken (Er massen for varm, vil dejen smuldre, når du rører mel i).


3. Bland mandler, sukat, brunkagekrydderi og hvedemel sammen og bland det i sukkermassen. Ælt dejen til den er ensartet og smidig.


5. Tril dejen til tykke stænger cirka 4 cm. tyk, og lad den hvile i mindst 12 timer i køleskabet (gerne et helt døgn).


6. Tænd ovnen på 160 grader varmluftovn eller 180 grader alm. ovn.


7. Hjælp dine børn med at skære dejstængerne i tynde skiver og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.


8. Bag brunkagerne i 8-10 minutter. Lad brunkagerne afkøle på en rist.


Voila! Så er der lækre klassiske brunkager til julebordet.


TIP: Hvis dine børn bliver sultne efter flere brunkager, kan du hive en dejstang op fra fryseren og lave friske brunkager. Brunkagedejen kan nemlig holde sig 3 måneder i fryseren.

Små og velsmagende pebernødder


Pebernødder er perfekte til at putte i julehjerter og kræmmerhuse, der hænger på juletræet. Og så har de en god størrelse til at lægge i madpakken.


Lad de mindste prøve at rulle dejen til små kugler. Men hvis udseendet ikke betyder noget, så kan I sagtens lave pebernødderne i sjove nye former.

SAMLET TID: 45 minutter.


ANTAL PEBERNØDDER: 100-125 stykker.


DEJ:


  • 125 g blødt smør, stuetempereret
  • 125 g sukker
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ dl. piskefløde
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • ½ tsk. kanel
  • ½ tsk. hvid peber
  • ½ tsk. stødt kardemomme

SÅDAN GØR DU:


1. Pisk smør og sukker sammen i en skål.


2. Tilsæt piskefløden og pisk det sammen med sukkermassen.


3. I en anden skål blander du hvedemel sammen med resten af ingredienserne.


4. Med en si, sigter du melblandingen ned i sukkermassen.


5. Ælt dejen godt sammen til en sammenhængende dej.


6. Del dejen op i 6 stykker, og lad børnene trille dem til lange pølser med en tykkelse på cirka 1 cm.


7. Skær pølserne ud i cirka 1 cm i størrelse og tril dem til kugler. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.


8. Bag pebernødderne ved 180 grader i en varmluftovn eller 200 grader i en alm. ovn i ca. 7-8 minutter. Bag dem én plade ad gangen.


Lad pebernødderne afkøle på en rist og enjoy!

Lækre og sprøde vaniljekranse


Vaniljekranse vil med garanti hitte hos dine børn. De sprøde og søde julesmåkager er, med sit ikoniske hul i midten, en oplagt kage til at pynte på juletræet.


Småkagen giver også anledning til kreativitet. I stedet for den traditionelle krans, kan I prøve at lave bogstaver, tal eller hjerter.


Sæt dem på bordet og guf dem i jer på en hyggelig december dag med varm kakao til. Så er der dømt julehygge!


TIP: Det er en god idé at bruge en sprøjtepose eller en kødhakker med kageplader.

SAMLET TID: 45 minutter.


ANTAL SMÅKAGER: 40 småkager.


DEJ:

  • 1 vaniljestang
  • 175 g sukker
  • 200 g blødt smør, stuetempereret
  • 250 g hvedemel
  • 75 g mandelmel
  • 1 stort æg

SÅDAN GØR DU:


1. Skær vaniljestangen op og skrab vaniljekornene ud.


2. Bland vaniljekorn, sukker, smør, mel og mandelmel sammen i en skål.


3. Tilsæt ægget og ælt dejen til en blød masse.


4. Kom dejen i en sprøjtepose med en mellem stjernetylle eller brug en kødhakker med en kageplade.


5. Hjælp dit barn med at sprøjte dejen ud i små kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Husk at placere dem med lidt mellemrum, da kagerne vil flyde lidt ud.


6. Bag kagerne i varmluftovn eller alm. ovn ved 200 grader i cirka 6-12 minutter (efter hvilken ovn du bager i), eller indtil kanten er let gylden.