• Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️
  • Gratis fragt ved køb over 499,- 💙
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering 🚚
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating ⭐️

Madlavning i børnehøjde: Tips til madlavning med de mindste

Elsker du at bruge tid på madlavning, og vil du gerne have dit barn med?


Det kan virke lidt uoverskueligt at hive helt små børn med i køkkenet, da det måske sviner mere, end det gør godt, men dit barn vil, uanset aktiviteten du finder på, elske at føle at han/hun hjælper til.


Om dit barn er 1 år eller 3 år, vil der altid være en sjov aktivitet, han/hun kan "hjælpe" med.LÆS OGSÅ: "Tips til en god og nærende madpakke til dit barn".

Brug en højstol til de helt små børn

Placer dit mindre barn i en højstol, der kan justeres, så barnet får den optimale position. Så kan dit barn observere alt, hvad du laver af løjer i køkkenet. Sæt gerne ord på "Nu snitter jeg et løg", "Nu blander jeg havregryn i farsen og rører rundt". etc. Giv dit barn en grydeske i hånden, og evt en lille skål (der behøver ikke at være noget i), så får han/hun følelsen af, at være med.


For at gøre madlavningen endnu sjovere kan du med fordel skære frugt og grøntsager ud i små alderstilsvarende stykker, og placere dem i en lille tallerken foran dit barn. Her vil en tallerken i sillikonemateriale med klæbebund være oplagt. Så ryger tallerkenen ikke pludselig på gulvet, når du vender ryggen til. Og husk hagesmækken! ;)


At lade dit barn se, røre og smage på maden, er også med til at styrke sanserne hos ham/hende.


Vidste du… at små børn har 3 gange så mange smagsløg, som vi voksne har. At prøve en ny smag, hvad enten det er kogte gulerødder eller et stykke peberfrugt, kan være en meget stor oplevelse for de mindste.

Lad dit barn bestemme selv (med måde)


Hvis dit barn er lidt ældre, og har fået en bedre forståelse for mad og madlavning, ville det være en super god ide, at lade dit barn bestemme, hvad eksempelvis fredagsmenuen skal bestå af. Tingene bliver meget sjovere, hvis man selv får lov til at bestemme en gang imellem. Og dit barn vil uden tvivl engagere sig endnu mere i madlavningen, hvis han/hun selv har bestemt menuen. Tag eventuelt også dit barn med ud at handle ind til menuen, så han/hun kan være med til at fylde indkøbskurven med de råvarer han/hun har lyst til at smage på.

Dit barns yndlingsleg – at gøre som mor og far (eller partner)


Især små børn elsker at imitere mor eller far/partner. Hvad end det er at støvsuge, vaske op eller ja, lave mad, så er der en periode, hvor dit barn ønsker at gøre præcis som dig – eller i hvert fald får følelsen af, at han/hun gør det samme og hjælper til. Det er her små rollespilslege kan udfolde sig.

Med et legekøkken kan dit barn både imitere dig, og samtidig stifte bekendtskab med maduniverset. Placer legekøkkenet på børneværelset eller tæt på køkkenet, hvis pladsen tillader det. Så kan du stå sammen med dit barn, i hvert jeres køkken, og lave den ret, der er på menuen. Det får dit barn til at føle, at han/hun er med i fællesskabet. Du vil blive overrasket over, i hvor tidlig en alder, dit barn for eksempel har forstået konceptet "at røre i en gryde", "putte ting i ovnen" etc.


For at slippe fantasien i legekøkkenet endnu mere løs, kan du tilkøbe fint legemad. Der findes legemad til både morgenmad, frokost og aften. Det hele bliver produceret i enten træ eller kemi-frit plastik, så der er noget for enhver smag. Med legemad kan dit barn for alvor udfolde sit talent inden for madlavning, og forberede sig på det rigtige køkken.

For at slippe fantasien i legekøkkenet endnu mere løs, kan du tilkøbe fint legemad. Der findes legemad til både morgenmad, frokost og aften. Det hele bliver produceret i enten træ eller kemi-frit plastik, så der er noget for enhver smag. Med legemad kan dit barn for alvor udfolde sit talent inden for madlavning, og forberede sig på det rigtige køkken.

Madlavning med større børn


Måske interesserer et legekøkken ikke dit barn, men fortvivl ej. De større børn kan sagtens være med og deltage aktivt ved det ”rigtige” køkkenbord.


Lad dit barn vaske grøntsager, røre noget sammen, slå et æg ud eller noget helt andet. Med det rigtige udstyr kan de endda også være med til at skære madvarerne ud. Prøv knivene fra Kinderkitchen, som er velegnet til børn, og er designet til ikke at kunne skære de små fingre af. Bonus er, at de er formet som små hunde, hvilket gør dem lidt sjoveree end almindelige knive.


Er dit barn lidt større, men stadig for lille, til at nå helt op til køkkenbord, så anskaf jer en lille skammel, så dit barn kan komme op i samme højde som dig, og være med til alt det sjove. Du vil hurtigt opleve at skamlen kan bruges til mange andre ting, end lige i køkkenet :)

5 gode grunde, til at hive dit barn med i køkkenet:


1. Dit barn lærer mange forskellige råvarer, at kende


2. Dit barn lærer, at begå sit i et køkken (afstand til den varme kogeplade, forsigtig med skarpe knive etc.)


3. Dit barn bliver inspireret til at smage på nye ting (ofte smager de mere ved køkkenbordet end ved spisebordet)


4. Dit barn får et naturligt forhold til mad


5. Dit barn vil få følelsen af, at have indflydelse på noget (ex bestemme menuen).