• Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • 1-3 dages levering
  • Vi bytter julegaver til 31. Jan 2024
  • Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • 1-3 dages levering
  • Vi bytter julegaver til 31. Jan 2024

8 sanselege til babyer og små børn

Sanselege er ikke kun en god måde at underholde dit barn på. Det er også en sjov måde, hvor du kan stimulere og udvikle dit barns sanser. Sanselege giver mulighed for fordybelse og styrker både evnen til at fokusere og fastholde koncentrationen. Vi har fundet 8 sjove sanselege, som kan give inspiration til indendørs leg og hygge på de kolde og grå vinterdage, og ikke mindst bringe en masse smil og latter frem hos de små.LÆS OGSÅ: Guide: Legetøj der stimulerer kreativiteten

1. Hjemmelavet fingermaling


Hjemmelavet fingermaling med ymer og frugtfarve er perfekt for de helt små. Her kan man med kun to ingredienser stimulere barnets følesans og udfordre de kreative evner. Alt hvad du skal bruge er en kop ymer og noget frugtfarve, hvor du selv kan justere farvernes intensitet, alt efter hvor meget du kommer i. Skal det være ekstra personligt og dekorativt, kan man prøve at lave både hånd- og fodaftryk i forskellige farver. Man kan også lave forskellige former med kartoffeltryk, fx. bogstaver, tal, hjerter, stjerner eller andre figurer. Her er det kun fantasien der sætter grænser. på, så undgår du ymer og frugtfarve på tøjet.


Mangler du en god gaveidé til bedsteforældrene, kan du også købe fingermaling, som er særligt beregnet til små børn. Som prikken over iét kan du indramme dit barns kunstneriske kreationer i en My Little DaVinci ramme, som kan indeholde op til 50 flotte tegninger. Vil du gøre oprydningen nemmere, kan du med fordel give dit barn et spiseforklæde på, så undgår du ymer og frugtfarve på tøjet.

2. Kinetic sand


Kinetic Sand også kaldet “magisk sand” er en sjov og anderledes måde at lave figurer og former på. Her kan du sammen med dit barn bygge jeres drømmeslot med flotte detaljer i fine farver. Du behøver ikke at pakke dit barn ind i flyverdragt, hue og vanter, og køre afsted til stranden for at få følelsen af sand mellem fingrene. Med kinetisk sand er der rigtig god mulighed for at skabe hyggelig interaktion med en masse nærvær og kvalitetstid. Derudover er kinetisk sand også nemt at have med på farten, hvis der skal lidt underholdning med i sommerhuset eller på besøg hos bedsteforældrene.

3. Forhindringsbane i stuen


Spring, hop, balancér og kravl gennem stuens mange forhindringer. Du har nu opskriften på at gøre dit barn træt og putteklar til middagsluren. Udover at få brugt en masse krudt og energi, så har de små vildbasser også mulighed for at få styrket den motoriske sans. Til denne leg kan du både bruge sofahynder, sofabord, tæpper/lagner, stole, legegulv og madrasser.


Når dit barn er blevet øvet i at gennemføre banen, kan du udvide legen med fx. at forestille sig at man er en tiger, kænguru eller slange, der skal kravle, springer eller møver sig igennem banen. Her kan du med fordel bruge gobabygo strømper så barnet bedre kan stå fast gennem banens mange forhindringer.

4. Hjemmelavet slim


Et stort hit blandt de mindste, er hjemmelavet slim. Det tager ikke mange minutter eller ingredienser at lave en dejlig og blød slimet masse, som dit barn kan stikke sine små fingre ned i. Det giver en rolig og nærmest meditativ fornemmelse at lade hænderne ælte den lille farvestrålende slimklump.Alt du skal bruge er blot kartoffelmel, vand og dit barns yndlings frugtfarve. De tre ingredienser hældes i en gryde og varmes op under omrøring. Når massen er fast og uden klumper, lægges den på køl. Når slimen er helt kold, er den klar til sjov og leg.

5. Smageleg


En sjov og udfordrende aktivitet for de lidt større børn er en leg, hvor særligt smags- og lugtesansen bliver afprøvet. Til legen skal der bruges et lille tørklæde, som barnet skal have for øjnene. Derudover skal man bruge ca. 3-5 forskellige madvarer, som gerne må variere i både smag, lugt og konsistens.


Her kan man med fordel starte ud med nogle smage, som barnet kender og føler sig tryg ved, fx. frugt, rosiner, figenstænger, ostehaps, knækbrød, mm. Senere kan man, hvis barnet virker frisk på legen, udfordre med nogle nye grøntsager, som ellers godt kan være svært at få ind i den lille barnemund.

6. Sanglege og musik med børn


Find køkkenredskaberne frem og lav jeres eget lille musikorkester med både potter, pander, piskeris og grydeskeer. Dit lille barn vil elske at få lov til at udfolde sine musikalske egenskaber. Sæt gerne selv lidt rytme på med musiklegetøj, som rasleæg eller en tamburin og syng nogle af de sange som barnet kender og synes er sjove at rocke med på.


Sanglege med fagter er ofte også meget populære blandt de små, hvor de selv får lov til at interagere og bruge kroppen til musikken. Af gode sange med fagter og bevægelse, kan blandt andet nævnes “jeg gik mig over sø og land”, “bjørnen sover” og “hjulene på bussen”.

7. Styrk balanceevnen med en sansegynge


Trænger du til at geare helt ned og finde roen med dit barn, kan du lægge dit lille barn i en Krea Gynge og give det en lille svingtur. Barnet kan også sidde op på gyngen og derved udfordre balanceevnen, imens man stille skubber gyngen frem og tilbage. Er barnet frisk, kan man også prøve at give det en lille snurrer-rundt-tur i sansegyngen.

8. Sæbebobler


Er der noget der kan få et lille barns opmærksomhed og fulde interesse, så er det farvestrålende sæbebobler der svæver rundt i luften. De er ikke kun flotte at kigge på men også sjove at lege fangeleg med.


Der findes et hav af forskellige sæbeboblemaskiner med det formål at gøre sæbeboble legen lidt mere underholdende. De små børn kan også øve sig i selv at puste sæbeboblerne store. Her kan man med fordel lave sin egen sæbeboble blanding, hvor man for få penge kan få en stor portion sjov leg til mange timer.


Opskrift på hjemmelavet sæbeboblevand:


  • 1 liter vand
  • ½ dl opvaskemiddel
  • 1 spk glycerin

Vi håber at du er blevet inspireret til at lave en masse sanselege med dit barn. God fornøjelse!​​​​​​​