• Gratis fragt ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-3 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
  • Gratis fragt ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-3 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating

​​​​​​​Størrelsesguide til baby- og børnesko

Pasformer og den naturlige fod


Når du køber sko til dit barn, skal du både tage højde for længe, bredde og højde på foden. Det er ikke nok kun at kigge størrelsen og længden. For at finde en sko, der sidder godt på den enkelte fod, kræver det at fod og sko prøver hinanden af.



Babyfoden


En babyfod består primært af brusk og fedt. Den kan sammenlignes med en brøddej, som kan formes. Hvis du former et rundt franskbrød, så får brødet mere bredde og sætter du det i en rugbrødsform bliver det højere og smallere. På samme måde med sko, hvis et barn går i for smalle eller små sko, da vil barnets fod tilpasse sig dette.


Den bedste balance har vi, når vi står på bare tæer og kan lave abegrebet. Balancen er afhængig af, at du kan bevæge dine tæer.



LÆS OGSÅ: Guide: Sådan finder du den rigtige begyndersko.



Smalle fødder


Smalle fødder har det nemmere med at finde passende fodtøj end brede fødder, hvis du går på jagt efter sko, som er lavet af skomagere, hvor pasform er i højsædet. Enhver skomager ved, at et hælgreb skal være smalt og slutte til omkring hælen.


Når vi snakker bred pasform, så betyder det ikke, at en smal til normal fod ikke kan passe den, men at en bred fod også kan passe den.



Bredde fødder


Derimod er det vigtigt at du ikke køber for smalle sko til en bred fod. Dette kan du tjekke ved at tage sålen ud og lade barnet stå på denne. Hvis foden går ud over indersålens bredde anbefales det at søge en anden og bredere model.OBS: indersålen kan snyde, men hvis du, når sålen er i skoen fornemmer, at den går fra side til side, så er det en ok tommelfingerregel af foden ikke skal ud over sålens bredde.



LÆS OGSÅ: Børnesko – guide til materialer og pleje

Køber du sko med øjnene?


Vi har det med at købe sko med øjnene i stedet for med fødderne. Øjet vil ofte gerne se en standardiseret pasform, hvor højre og venstre tårunding er tilnærmelsesvis ens. Det er dog de færreste bare fødder, som ser sådan ud.


De fleste har en storetå eller anden tå som er den længste. Konsekvensen ved for smalt fodtøj er ofte at storetå og lilletå ikke får tilstrækkelig plads. Og det er storetåen, som har stor indflydelse på balancen, så vær obs på at alle tæer har rigeligt plads på flad fod, når du køber sko til dit barn.


En standardiseret normal pasform kan risikere ikke at tilbyde nødvendigt plads til storetå og lille tå. Mange voksne har ofte en lilletå der går ind ad eller ligger under de andre, fordi den ikke har eller har haft tilstrækkelig plads.

Størrelsesguide – brug indlægssålen


Det er altid en fordel at købe sko, hvor indlægssålen kan tages op. Både for at tjekke størrelsen og voksetillægget, når skoen købes, men også for løbende at tjekke om skoen stadig passer dit barns fod.


Børns fødder vokser ikke lineært, men kan pludselig tage et ryk. Ældre børn siger fra når skoen klemmer, men mindre børn har ikke de samme nerver i fødderne, som vi har, og de krummer derfor bare tæerne og accepterer den mindre plads, som skoen tilbyder, når foden vokser.


De fleste sko har en form for tåkappe, så det ikke er muligt at mærke uden på skoen om barnet krumme tæerne, eller hvor meget plads der er, når barnet står på flad fod. Derfor: Brug indlægssålen!



Størrelsesguide – indermål og voksetillæg


Mange kigger på om en størrelse falder stor eller lille ud, når de køber sko til deres barn. Det kan være en lille hjælp på vejen, men da børns fødder er meget små, kan bare et enkelt nummer for store sko gøre, at dit barn kommer afsted i et par ”klovnesko” forstået på den måde, af skoene ikke følger barnet, men i stedet begrænser det.


Når du køber sko til dit barn bør du kigge på indermål og voksetillæg. Et voksetillæg indebærer 3 forskellige tillæg hhv. voksetillæg, glidetillæg og rundingstillæg.



Indermål


Det er vigtigt at tjekke indermål i stedet for størrelse, når du køber sko til dit barn. En sko i str. 23 i én model kan sagtens have samme indermål som en str. 25 i en anden model.



Voksetillæg


Voksetillæg er det stykke, som barnets fod skal have mulighed for at vokse på, idet barnets fod vokser med hastige skridt gennem hele barndommen.



Glidetillæg


Glidetillæg er 0,5 cm og skal være der for at tæerne ikke går imod snuden hver gang barnet går. Dette tillæg har vi som voksne også.RundingstillægRundingstillæg afhænger af bredden på skoens snude, da smallere snuder kræver større rundingstillæg end fodformede snuder. Dette da skoens fulde længde ikke kan rumme fodens bredde.

Voksetillæg til forskellige aldre og modeller


Prewalkere, startersko, sandaler og gummistøvler:


Når skoen tages i brug, anbefales på disse modeller et voksetillæg på 1 -1,2 cm på disse modeller.


Sko og støvler:


Når skoen tages i brug, anbefales på disse modeller et voksetillæg på 1,2-1,5 cm.

Sådan måler du dit barns fødder


Inden du køber sko til dit barn er det en god ide at kende dit barns fodlængde.


Bundgaard har lavet en super god step by step guide til, hvordan du måler dit barns fødder – helt uden at du skal printe noget ud. Du finder den her.



Jo mindre fod desto mindre voksetillæg


Jo mindre fødderne er og desto mere ubalance desto mindre voksetillæg. Det gælder også fodtøj, som ikke har tilpasningsmuligheder eks. gummistøvler, at de ikke må købes for store, da det de så vil begrænse barnets naturlige bevægelse og leg.


Sko som bliver købt for store bliver slidt hurtigere, da materialet bøjer steder, hvor det ikke er planlagt, samt at sålen ofte bliver mere slidt, da børnene trækker skoene i stedet for at løfte dem fra underlaget. Det er derfor heller ikke én god forretning, at købe for stort.


OBS: Mange Gummistøvler er ofte større ud i størrelsen end sko af samme mærke, derfor bør indermålet altid tjekkes inden køb.

Hvornår skal mit barn have nye sko?


Vi anbefaler, at du tjekker op på størrelsen jævnligt, ved at måle foden på indersålen, når du alligevel har den oppe for at rengøre skoen eller tømme den for sand. Når der er 0,5 cm tilbage, er det på tide at søge efter nye sko.


En tommelfingerregel er at tjekke størrelse:


  • Hver 3. måned, når barnet er 0-3 år
  • Hver 4. måned, når barnet er 4-6 år
  • Hver 5 måned, når barnet er 7-10 år

Vi håber, du er blevet klædt på til at finde de helt rigtige sko til dit barn.