• Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
  • Fragt 29,- | Gratis ved køb over 499,-
  • Lyn hurtig 1-2 dages levering
  • +30.700 Bedømmelser på Trustpilot | 4,6/5 Rating
Stort easter sale, shop til spot pris her

Tips til en god puttetid

Du kan måske relatere til, at puttetid godt kan føles som en lang og sej kamp. Der findes ikke nogen præcis guide til, hvordan du får dit barn til at sove, da alle børn (og voksne for den sags skyld) har forskellige søvnrytmer og behov. Vi har prøvet at samle nogle forskellige forslag til, hvad der måske kan hjælpe jer på vej til, at putte tiden bliver nem og hyggelig.

Lys og mørke


Lys og mørke har en stor effekt på kroppen. Er der meget lyst, bliver dit barn ofte mere vågen og omvendt, bliver dit barn mere døsig og træt, når der ikke er så meget lys. Det er derfor en god idé, at der er helt mørkt, når dit barn skal have sin nattesøvn.


Børn i alderen 1-4 uger har brug for ca. 15-18 timers søvn i døgnet. Barnet har små vågne perioder og får mad en til tre timer hele døgnet igennem.


Børn i alderen 1-6 mdr. har brug for ca. 14-15 timers søvn i døgnet. Deres længere søvnperiode er på ca. tre til fire timer.


Børn i alderen 7-12 mdr. har brug for ca. 14-15 timers søvn i døgnet. Barnet har omkring 2 søvnperioder om dagen. Man siger at 70-80% af børnene i den alder sover igennem (mindst 5 timers samlet søvn).

Fast ”putte rutine”


Når dit barn er omkring tre til fire måneder kan det være en god ide, at starte med at have en fast ”putte rutine”. I kan f.eks. have den samme aften rutine inden sengetid. Dette kan eksempelvis være:


  • Et varmt bad inden sengetid. Et varmt bad kan være med til at give ro til dit barn.
  • Flaske, amning eller grød. Prøv med en lækker tallerken aftengrød, flaske eller amning. Det vil lægge en god bund i dit barns mave, give ro og kunne være med til, at dit barn kan sove længere. Hvilke forældre vil ikke nyde det?
  • Gøre dit barns værelse hyggeligt. Du kan hænge en væglampe op hvis dit barn er utrygt, eller en sengehimmel som giver en hyggelig stemning over sengen.
  • En lille godnat sang eller historie, som dit barn kan falde i søvn til.


Det kan godt være, at der går et par uger før, at det bliver en vane for dit barn at falde i søvn, når du har forladt rummet. Det er en god idé, hvis både mor og far skiftes til at udføre rutinen, så både mor og far efterfølgende kan putte barnet, som det er vant til.

Større børn


Er dit barn lidt ældre, kan det være at barnet føler sig udelukket. Dit barn ved, at du/I sidder i rummet ved siden af og forstår ikke, hvorfor han/hun ikke må være med. Det kan derfor være en idé, at gøre det så hyggeligt for dit barn som muligt at blive puttet. Læs en godnathistorie og sid eventuelt lidt ved dit barns sengekant, så du viser, at du er hos barnet, hvis han/hun har svært ved ikke at skulle være en del af det som sker i stuen. På den måde udviser du ro overfor dit barn, og barnet vil ikke selv stige ud af sengen for at komme ind til jer.


Det er generelt vigtigt, at sengen ikke bliver et ”fængsel” og opfattes med noget dårligt og utrygt.

Stå fast


Det er vigtigt, at I som forældre står fast. I skal prøve at lade hver med, at ”give efter” og lade barnet sove hos jer eller ligge sig ind til barnet. På den måde lærer barnet ikke at sove alene. Det er vigtigt, at I har tålmodighed, så jeres barn lærer at søvnen er tryg og dejlig.


Når dit barn bliver ældre, kan der dog opstå perioder hvor barnet eksempelvis er mørkeræd og gerne vil ind til jer at sove om natten. Her er det en god ide, at du står op sammen med dit barn og følger det tilbage i seng stille og roligt. Her kan det være en god ide, at tage en dialog med dit barn om, hvorfor det er bange. Det er vigtigt at lytte og anerkende dit barns frygt og derefter hjælpe med at indse, at der ikke er noget farligt ved mørket.


Det er vigtigt, at I lytter til jeres barns behov. Alle børn er forskellige, og I ved og kender bedst til jeres barns behov og ønsker.


Held og lykke!